Almere 4 wint verrassend van Weesp

Senioren

Na het invullen van het wedstrijdformulier bleek direct dat ik zelf niet zou spelen. Een Weesper was niet komen opdagen, dus iedereen schoof een bord op. De heren Wijnand, geen familie van elkaar speelden nu op bord 2 en 3: Rob Nuij en Albert Kortendijk zouden het moeilijk krijgen tegen deze 1900-plus spelers. Maar balen dus voor mij, want reglementair een punt krijgen is niet leuk. Iedereen wilt per slotte graag spelen. Ook de tegenstander van Stanley Lonwijk

was er nog niet, zou hij nog voor de tijdslimiet van een uur komen, want het liep al tegen 21.00 uur. Gelukkig kwam hij nog. Hij had autopech bij ons voor deur op de parkeerplaats. De wegenwacht bood hulp. Vijf minuten voor het verstrijken van het uur arriveerde hij dan alsnog.

 

De wedstrijd:

Bord 8

Als eerste was Michel van Liempdt klaar.

Hij kreeg ontwikkelingsvoorsprong en drukstelling met aanval op de koningsvleugel, hetgeen niet meer te keepen was.

Tussenstand 2-0

Bord 2

Rob Nuij speelde de opening goed, maar kwam daarna in ontwikkeling achter, door o.a zijn paard naar h2 terug te spelen.Zo te zien had hij geen goed plan om verder te kunnen spelen.

Zijn tegenstander trok ten aanval na zijn koning veilig gezet te hebben op h8 en via zijn pionnen op g5 en f5 kwam hij tot aanval op de vijandelijke koningsvleugel en won overtuigend.

Bord 6

Stanley Lonwijk ontfutselde zijn op het nippertje aangeschoven tegenstander een gezonde pion, speelde vervolgens heel goed, kreeg aanval op de koningsvleugel, hetgeen resulteerde in het winnen van een loper en de partij.

Bord 7

Wim Peters liet een bijna onaantastbaar paard op e6 toe. Of de stelling door middel van een kwaliteitsoffer nog te keepen was is mij niet bekend. Zoals het verder ging had zijn tegenstander ruimtevoordeel en tenslotte aanval op de koningsvleugel en won.overtuigend.

Bord 5

Ronald Vlek stond aanvankelijk iets beter, Hij had de open d-lijn veroverd, maar ineens was er een witte dubbelpion op de f-lijn verschenen. Een slechtere pionnenstelling voor het komend eindspel. Ronald zijn enige zware stukken moesten dus op het bord blijven,althans zijn dame, die kon hij neerzetten op veld h4 met dreiging pion h7 te veroveren en via veld f6 de koning te bedreigen door eeuwig schaak, met handhaving van de open d-lijn die zo belangrijk was.

Zijn tegenstander of Ronald zelf wikkelde de overgebleven zware stukken af. Het pionneneindspel ging verloren door tempi en vrijpion op a5.

Tussenstand 3-3

Bord 3

Albert Kortendijk speelde een goede partij. Maar aanvankelijk kwam hij een pion achter en later nog een toren tegen een loper en paard.Deze partij leek derhalve hopeloos verloren voor ons. Albert probeerde een koningsaanval maar zijn tegenstander verdedigde zich prima. Maar toen wilde zijn tegenstander met een schaak de dames ruilen en overzag vergat dat hij hierdoor zijn loper verloor. Albert kreeg ineens kansen op remise. En het werd na enige tijd ook daadwerkelijk remise: herhaling van zetten of torenoffer tegen drie pionnen!! Zijn tegenstander deed geen enkele zet meer en beide spelers keken naar het spannende verloop van de partij op het belendende bord.

Bord 4

Hans Heijne Makkreel kwam in ontwikkeling achter, verloor een pion en zijn tegenstander had ook nog eens een prima loperpaar. En bovendien  kwam Hans zijn koning op veld c1 terecht, zodat de toren op a1 niet speelgerechtigd was. Maar toen kreeg  Hans tegenkansen: door een foutje van de tegenstander kon Hans zijn koning op veld d2 zetten en ontstond er weer een open strijd. Hans vroeg of hij remise mocht spelen, maar nee tijdsvoordeel en Hans stond inmiddels beter. En bovendien wist ik dat zijn tegenstander nog wel eens kan blunderen in tijdnood. Een partij van Pieter Kooijman stond nog vers in mijn geheugen, die 2 jaar geleden speelde tegen deze Dick Spel, die toen in tijdnood verloor door een fout. En ook nu ging het partijverloop op dezelfde manier!

Bord 3 vervolg

De spelers gingen weer verder na Hans zijn overwinning. Albert kon zijn toren offeren tegen de overgebleven 3 pionnen, zodat alleen een paard van zijn tegenstander overbleef: remise.

 

Eindstand 4,5-3,5! Een geweldige teamprestatie.

 

Oh ja, altijd leuk de beleving aan de kant van de tegenstander te leren kennen. Op de clubsite van Weesp staat een uitgebreid verslag van Peter Wijnand: weesperschaakclub.nl