Chaturanga kanonnenvoer in de voorbereiding op

Senioren

Het zesde had de belangrijke taak de koppositie te verdedigen, maar moest zich vooral in vorm spelen voor de kraker tegen het zevende op 15 december. Onze Grote Leider Jeroen Duin schreef als vanzelfsprekend de opstelling op het uitslagenformulier. Er was enige discussie over het bord waarop de man in vorm, Ron Bruins, zou spelen. Waarop Jeroen constateerde dat er de afgelopen weken niemand van ons team was overleden, dus bleef de opstelling zoals die al eeuwig is met Ron op bord vijf.

 

0,5-0,5

Jeroen Duin speelde zoals je van een goed teamleider mag verwachten. Door snel zaken te doen en af te wikkelen naar een remisestelling konden de stukken van Jeroen als eerste in de doos en kon hij zich volledig richten op zijn teamleiderschap. Misschien dat de prijs van het bier (60 cent) ook wel een stimulans was om snel remise te spelen, maar dat terzijde.

1,5-0,5

Het zesde brengt ook in invallers het beste naar boven. Simon Vreeburg mocht de witte stukken hanteren aan bord 7. In het eerste rondje langs de velden kon je zien dat slaan bij schaken niet verplicht, nagenoeg alles stukken stonden na 1,5 uur spelen nog op het bord. Simon ontfutselde op dat volle bord zijn tegenstander een dame voor een toren en omdat zijn tegenstander niet van opgeven wist, zette Simon hem maar mat.

2,0-1,0

Onze Anand (qua speelsnelheid, nog niet qua schaakniveau), Andre Sijpkes had een ingewikkelde stelling op her bord. Ergens ging het goed mis en Andre verloor twee pionnen, maar won ze uiteindelijk ook weer terug. Tijd om de handen te schudden.

2,5-1,5

Jan Huisman had een rustige stelling op her bord. Wat een rustige stelling is? Een stelling waarbij je als toeschouwer er een minuut naar kijkt en denkt: “er staat niets in, er lijkt wel evenwicht”. En dat bleek ook wel. Mede gezien de standen op de andere borden en om energie te bewaren voor de 15de kwamen de heren remise overeen.

3,5-1,5

Ron Bruins stelde niet teleur op bord 5. De A-groep is nu reeds gewaarschuwd. Met een mooie paard zet frustreerde Ron de rokadestelling van zijn tegenstander en die kwam dat nooit meer te boven. Ergens werd een stuk gewonnen en in een hopeloze stelling (of was het mat?) gaf zijn tegenstander op.

4,5-1,5

Ron Woudsma stelde rokeren uit om op pionnenjacht te gaan en dat lukte prima. Ron wees een remiseaanbod af. Een beetje kinderachtig want Ron stond maar drie pionnen voor. In de afwikkeling naar een eindspel met een toren en een dame in de plus speelde zijn tegenstander maar door en door, want het zou toch nog pat kunnen worden. Dat werd het natuurlijk niet.

5,5-1,5

Peter Delis won een kwaliteit in het middenspel door een wat trage opening van zijn tegenstander. Maar daarna onderschatte hij de kansen van zijn tegenstander tegen zijn koning wat. Wellicht dat Fritz wel een mataanval zou hebben gevonden, zijn tegenstander vond die echter niet. Met nog 20 seconden voor de Chaturanga spelen op de klok bood zijn tegenstander hem remise aan. Qua stelling wellicht wel terecht, maar doordat Peter zelf nog 20 minuten speeltijd had wees Peter het aanbod af. De Chaturanga speler ging vervolgens netjes door de klok.

6,5-1,5

Het laatste punt werd aan bord 8 binnengehaald door Tonny van Weeren. Tonny had zijn lopers gepositioneerd op b7 en g7 en die keken wel heel nadrukkelijk de stelling van zijn tegenstander in. Van de afwikkeling heb ik niet veel gezien omdat ik het te druk had met mijn eigen partij, maar ook Tonny deed wat al andere spelers van Almere ook al hadden gedaan en dat was scoren.

 

Al met al dus een prima voorbereiding voor de jaarklassieker ‘Chess below the Sea’ van het zesde tegen het zevende. Een keer per seizoen zal de aandacht zich niet richten op het thuisspelende eerste team (…) maar op dit gevecht op leven en dood. Op 15 december is het weer zover. Komt dat zien komt dat zien!!