Derde derde nul

Senioren

Derde maakt derde nul op rij

Door Rob van de Kamp

 

Het competitieverloop van Almere 3 dit seizoen in SGA 1B was het spiegelbeeld van dat van het eerste: een overrompelende eerste helft (met 7 uit 4 op kop), een nullenreeks in de tweede helft. De slotwedstrijd thuis tegen Amstel 1, zonder Mike van Niel en de zieke Ton Sprong, ging afgelopen maandag kansloos verloren.

 

In eerste instantie leek het nog aardig te zullen aflopen. Voor beide teams stond niets anders op het spel dan de eer en dat leek bevestigd te worden door een viertal remises.

Johan Bertelkamp (bord 8, wit) kwam het eerst remise overeen in een gelijkwaardige, degelijke stelling met nog veel materiaal op het bord. Voordien was behoedzaam gespeeld over en weer, dus dit was geen verrassing.

Daarna volgde Kees Vlak (bord 3, zwart). Hij mocht niet klagen dat wit in een eerder stadium niet met zijn torens via c7 wist binnen te dringen. Maar nadien nam hij het initiatief over op de damevleugel met o.a. een actieve b-pion. De slotstelling was zeker nog uit te melken maar gelijkwaardig, mede vanwege ongelijke lopers.

Vervolgens rookte Martijn Woudsma (bord 1, zwart) de vredespijp. Maar niet nadat er wederzijds veel venijn in de partij (Pirc) was gestopt. En veel denktijd, zeker door Martijn. De Amstelspeler offerde uiteindelijk zijn e-pion ten faveure van een actievere stelling. Dat vonden de heren voldoende reden om elkaar de hand te geven.

Ten slotte besloten ook Ton van Rooijen (bord 5, zwart) en zijn opponent tot remise. In een Siciliaan kwam wit weliswaar tot de bekende opstoot f5, maar Ton had voldoende tegenspel.

De bewijsvoering werd niet verder afgewacht.

 

Maar toen was het gedaan want de overige partijen gingen achter elkaar verloren.

Schlemiel van de avond was daarbij Kees Koeleman (bord 4, wit). Hij had een kansrijke koningsaanval in handen die hij verkeerd oppakte. Zijn tegenstander ving hem bekwaam op en dreigde beslissend materiaal te veroveren waarna Gerard de vlag streek.

Johan Dielhoff (bord 2, wit) had de hele avond in een Koning-Indische (S