Een nette nederlaag lijkt de beste beschrijving van de 5-3 nederlaag die het vijfde overkwam tegen Oosten Toren 3. Bij elke krappe nederlaag zijn er momenten waarop je het dubbeltje net de verkeerde kant op valt en je afvraag
We kwamen zelfs met 1-0 voor doordat Martin Staa (Rating 1406) die prima profiteerde een penning. Met een aantal krachtige paard zetten won hij middels een dubbelschaak een kwaliteit en boog zijn tegenstander het hoofd. Snel daarna was de stand echter al weer gelijk. Moshe Samoocha (1535) deed een verkeerde toren zet waardoor de dame van zijn tegenstander (geen rating) sloopwerk kon doen.
Daarn speelde Peter Delis (1653) remise tegen Bert Kaizer (1748). Peter kwam met zwart redelijk uit de opening, maar er zat na anderhalf uur spelen weinig muziek meer in de stelling. Ron Bruins (1640) speelde aan bord 3 (tegenstander 1587) en stak een pion in een aanval. Toe de aanval vervlakte was remise het beste waarop Ron kon hopen, tot hij pardoes een stuk liet instaan, waardoor het vijfde 1,5-2,5 achter kwam. De achterstand verdubbelde door een nederlaag van Hans Bovenschen (1574). Zijn tegenstander (1792) benutte zijn ratingoverschot door de druk steeds meer op te voeren. In een unieke stelling waarbij beide dames gepend stonden, wist de Amsterdammer toe te slaan.
Paul Keizer (1426) schoof op bord 8 naar remise tegen Hans Nijssen (1491). In een volkomen gelijke stelling werd het punt gedeeld. Jeroen Duin (1591) kwam twee pionnen achter tegen een 1464-speler, maar een machtig paard werd zijn tegenstander toch te veel. Hij gaf een kwaliteit om dat vervelende paard af te ruilen, maar toen was het ook snel gedaan.
Op bord 1 was Stanley Lonwijk (1589) als oud lid van Oosten Toren nog in de slag met Diego Lont (1796). De twee kenden elkaar goed en ze maakten er een spektakelstuk van voor de toeschouwers. Uiteindelijk kwam Stanley in hevige tijdnood in een ingewikkelde stelling met heel veel stukken gericht op zijn koning kwam het tot een afruil. Op het oog viel de schade mee nadat de kruitdampen waren opgetrokken, maar de onverbiddelijke klok deed zijn werk en Stanley moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in zijn oud-schaakcollega.
Gezien het ratingoverwicht van Oosten Toren op het merendeel van de borden dus zoals gezegd een nette 5-3 nederlaag.