Pfalz 2012

Senioren

Neustadt an der Weinstrasse

Door Martijn Woudsma en Tobias Kabos

Samen met Tobias (Kabos) heb ik afgelopen lang weekend (17 t/m 21 feb) meegedaan aan het 3e Pfalz open in het zuiden van Duitsland in Neustadt (website http://www.pfalzopen.de/index.php?lang=en).

   

Dit ligt 500 km van Almere en met de 1e ronde om vrijdagavond 7 uur konden we nog op een schappelijk tijdstip vertrekken. De Tomtom vond gemiddeld 100 km/u wel mooi, want hij vond dat we er 5 uur over zouden doen, met sommige ongelimiteerde snelheidswegen in Duitsland echter deden wij er inclusief nog een tussenstop ook 5 uur over.

    

Daar aangekomen en na inchecken in het hotel (Panorama) nog even een uurtje uitrusten, vervolgens inschrijven en meteen aan de bak. Het was een prima hotel, er was niks mis met de kamer, we hadden een mooi uitzicht op de bergen, de cocktailbar beviel ons ook goed. Alleen de halfdoorzichtige badkamerdeur was wat apart.

    

Het doel van dit toernooi was voor Tobias om de 2250 te passeren en voor mij om eindelijk eens de 2200 grens aan te tikken waar ik al een jaar tegenaan hik.

     

Aangezien wij vanwege de rating boven in het speelschema zaten was de 1e ronde op papier een makkelijke indeling. Van de 154 deelnemers was Tobias met een rating van 2232 44e geplaatst en ik met een rating van 2196 als 55e geplaatst. We hadden uitgemikt dat we tegen 2000-spelers moesten, misschien iets lager zelfs nog. Wat we echter wel gemist hadden was dat ze ook in Duitsland blijkbaar ook een soort voorjaarsvakantie hadden waardoor het toernooi vol met jeugdspelers zat. Hiervan zijn er vaak een heleboel veel beter dan dat hun rating aangeeft, vooral als het echte talenten zijn, de rating kan de progressie dan vaak niet bijhouden.

      

Het speeltempo was trouwens anderhalf uur voor de hele partij, met een bijtelling van 30 seconden per zet (vanaf het begin). Het was een ontzettend aparte gewaarwording, zet 40 bestaat ineens niet meer, al snel bleek hoezeer we daar toch aan gehecht zijn. Ook de