tata 2012 aanvulling

Senioren

Aanvulling op verslag Tata van The Observer

Door Ton van Rooijen

  

Via uw speciale verslaggever, de Observer hebt u kunnen u lezen hoe onze clubgenoten hebben gespeeld in de tienkampen. Als aanvulling hierop nog enkele noties van mijn kant. 

  

In tienkamp 2A speelde good old Wim Blijstra, veelvuldig clubkampioen, met een Fide rating van 2273. Gemiddelde rating in zijn groep bedroeg liefst 2100. Hij had een vliegende start,  want hij was juist overgevlogen vanuit Curacao, dus in vliegende vaart naar 3,5 punt in 4 partijen, rekende zich al rijk, maar….. hij verloor toen 4 partijen achter elkaar en won de laatste partij, 4,5 punten. Eindigde in de middenmoot.

  

Van Caspar Kruijf heb ik een stelling gezien waarbij hij de koning van zijn tegenstander midden op het bord opbracht, maar ook een stelling met een dubbele dreiging van zijn tegenstander op zijn koningsvleugel, waartegen hij zich niet kon verweren en verloor. 

  

Een van Henk Bermon’s tegenstander kon een keer met zijn loper de pion op g3 slaan waarna hij zijn zwarte pion van h3 naar h2 kon spelen, een pion won of ongehinderd kon promoveren. Gelukkig zag hij het niet waarna de partij na liefst 90 zetten in remise eindigde. 

  

Een andere tegenstander van Henk had in zijn variantenkoffer het Olifantengambiet (1 e4 e5 2.Pf3 d5). Henk wilde eigenlijk wel weten hoe dat ging maar vond het toch te ingewikkeld en vermeed het door Weens te spelen. In januari 1996 speelde ik remise tegen het Olifantengambiet tegen een andere tegenstander die Henk had … 

  

Ik zelf begon uitstekend en had op de rustdag 5 punten uit 6 partijen. Maar hierna ging het licht letterlijk uit en verloor in de 7e ronde door onnodig een pion in de opening weg te geven tegen de medekoploper. Daarna remises laatste 2 ronden. Al met al niet helemaal tevreden met het behaalde eindresultaat vanwege 2 gemiste overwinningen i.p.v. 2 remises. 

  

Mijn enige verliespartij begon al bij het instappen in de auto van Henk. Normaal zit ik altijd achter de passagiersstoel maar Danny was mij voor en ging rechts zitten zodat ik wel links moest gaan zitten. Een ouder iemand hoort voorin te zitten, maar dat werd me niet gegund. Het bijgeloof van een schaker dus, zo las ik op de website van Tata Steel dat Jan Timman moeilijk in slaap kon komen vanwege de storm.in Wijk aan Zee. Wel daar kan ik me wel iets bij voorstellen, want ik had diverse midden/eindspelen moeten winnen met 2 pionnen meer en ‘s nachts had ik last van storm in mijn hoofd( hoofdpijn), hoe had ik het zover kunnen laten komen gewonnen stellingen te laten glippen. Toch maar eindspelen bestuderen of zal het aan mijn conditie liggen op oudere leeftijd of door spanningen? Toch maar weer ten rade gaan bij mijn mental coach voor raad en advies! 

  

In de laatste ronde speelde ik een voorbereide J