Almere 2 wint vierde wedstrijd op rij

Senioren

Afgelopen donderdag speelde Almere 2 z’n vierde wedstrijd tegen Probleem 1.

Na een uur spelen viel er nog niet veel te voorspellen over einduitslag.

Martin verkeerde in een traditionele tijdnood en had weinig bewegingsruimte voor zijn stukken. De tegenstander wordt daardoor blijkbaar wat onzorgvuldig, want even later heeft hij zijn voordeel verspeeld en speelt Martin met dame en loper tegen twee torens. Als de tegenstander opnieuw in de fout gaat is het ineens voorbij als de loper en dame de koning in een matnet vangen (1-0).

Dennis kan de dames afruilen waardoor zijn lichte stukken in het voordeel komen tegen die van de tegenstander. Dennis speelt dat handig uit naar een gunstig eindspel en als hij er daarna in slaagt om de d-en e-pion ver te laten oprukken ziet de tegenpartij van verdere tegenstand af (2-0).

De partij van Johannes gaat gelijk op maar hij heeft vanaf het begin ruimtevoordeel. Na dameruil komt hij verder in het voordeel. Het blijft zorgvuldig spelen en Johannes laat zich niet meeslepen in de tijdnood van de tegenstander, die het met een stuk minder nog lang volhoudt, maar uiteindelijk door de vlag gaat (3-0).

Martijn geeft er de voorkeur aan niet te rokeren. Zijn stukken richten zich allemaal op de lange rokadestelling van de tegenstander, maar een doorslaande mataanval vindt hij niet. Na afruil houdt Martijn twee pionnen over maar de witte tukken vrij. Martijn speelt het eindspel met loper tegen paard bedreven en een combinatie met pionpromotiemotief beslist de partij (4-0).

Ada staat vanaf het begin van het middenspel goed en krijgt waarschijnlijk en beslissende aanval op de koning. Als ze volgorde van twee zetten verwisselt slaat de koningsaanval niet door, maar behoudt ze goede kansen voor een geofferde pion. Als ze deze terugwint overziet ze een plotselinge matdreiging en incasseren we de eerste nul (4-1).

Danny speelt een ingewikkelde stelling met misschien een licht voordeel. Na ruil van flink wat stukken blijft een stelling over waarin Danny het voordeel heeft van een goede loper tegen een slechte. Na veel gemanoeuvreer wordt het vijfde punt binnengehaald (5-1).

Om een moeilijke stelling te compenseren offert Mike kwaliteit en krijgt daarmee een actieve opstelling van zijn stukken.  Mike speelt het handig uit en belandt in een eindspel dat materieel bijna weer helemaal gelijk staat. Maar als de tijd en steeds belangrijker rol speelt gaat hij alsnog in de fout en krijgen we het tweede  punt tegen (5-2).

Invaller Henk mag de avond afsluiten. Nadat hij in de opening werd verrast door een loperoffer op h6 leek het al verloren. Maar als een echte teamspeler hield Henk in een hopeloze stelling vol en toen de teamleider de nul al had geteld gaf de tegenstander opeens een toren terug.  En als je Henk zo’n kans geeft neemt hij die gretig aan (6-2).

En daarmee was de vierde opeenvolgende overwinning een feit en wie had dat gedacht na de promotie van vorig seizoen.