Almere 3 mist de slag

Senioren

Afgelopen woensdag 30 januari speelde Almere 3 in Amsterdam tegen De Volewijckers 1. Er werd gespeeld in de kantine van de roemruchte Amsterdamse voetbalvereniging De Volewijckers, alwaar wij konden genieten van de buiten op het verlichte veld trainende voetballers en binnen op TV de bekerwedstrijd tussen PSV en Feyenoord konden aanschouwen.

De gastvrijheid was goed met name tijdens de wedstrijd. Als je in diep gepeins was dan verscheen er opeens een dienblad met lekkere warme hapjes onder je neus. Of het tactiek was weet ik niet, maar het was in ieder geval goed geregeld.

De wedstrijd was voor ons tegen het onderaan staande De Volewijckers  een belangrijke. Zij hadden immers 0 punten en bij winst was de marge 4 geworden. Daarbij kwam ook nog dat alle andere teams met 2 punten tegen de bovenste drie moesten spelen. Er zat dus een goede kans in dat wij bij winst op een vierde plaats zouden komen.

De wedstrijd begon met een tactische opstelling van onze opponent. Hun sterkste speler zat op bord 3, de een na sterkste speelde op bord 1, terwijl de nr. drie en vier op het 7e en 8e bord speelden.

De eerste speler die klaar was troffen wij aan op het 6e bord. Gerard Koeleman met zwart spelend kon niet door de verdediging van zijn tegenstander heen komen, na overleg besloot Gerard het remiseaanbod van zijn tegenstander aan te nemen.

Op bord 8 speelde Pieter Kooijman met zwart een partij die hem langs de afgrond voerde. Of zijn tegenstander de winst ergens heeft laten liggen mag u maandag aan Pieter vragen. Maar feit is wel dat wij er soms niet in geloofden. Ondanks alle moeilijkheden bleef Pieter goed geconcentreerd spelen en bood remise aan welke werd geweigerd. En na vele zetten nog geprobeerd te hebben moest tegenstander Glenn MacDonald met een pion meer zelf remise aanbieden welke door Pieter uiteraard werd geaccepteerd.

Toen volgde een mooie overwinning van Johan Bertelkamp met wit op het 5e bord. In het middenspel wist Johan een pionnetje te winnen welke hij om wist te zetten in een kwaliteit voordeel. Het eindspel met loper/toren tegen twee lopers wist Johan bekwaam af te maken: 1-2.

De op bord 3 met wit spelende Dick de Jong wist gelijke tred te houden met zijn sterkere tegenstander. In een gelijk opgaande strijd weigerde die een remiseaanbod van Dick maar moest later toch inzien dat er niets meer in zat. Mooi gespeelde  partij van Dick: 1.5-2.5.

Minder goed ging het met Johan Dielhoff op bord 4 met zwart. Lange tijd stond hij na een mislukte opening onder grote druk. Zijn tegenstander kreeg steeds meer voordeel wat tenslotte uitmondde in de winst: 2.5-2.5.

Met nog een drietal borden aan het spelen zat een minimale  overwinning er in. 1e bord stond goed, 7e bord stond kwaliteit voor en 2e bord had een groot tijdsvoordeel in een nagenoeg gelijke stelling.

Echter bij het 1e bord ging het opeens mis. Rob van de Kamp ging met wit spelend na een gunstige openings- en middenspelfase voor kwaliteitswinst maar overzag geheel en al een logische loperzet, die de samenwerking van zijn torens onderbrak. Toen had in ene juist zwart met zijn vrije a-pion de overhand. In verwarring en met al weinig tijd op de klok koos Rob niet de goede volgorde (eerst koning er bij, dan kwaliteit teruggeven), en deed het andersom. Tijdnood voorbij, stelling verloren. En zo stond de Volewijckers op voorsprong: 3.5-2.5

Op bord 7 bij Ton Sprong stond de kwaliteit voordeel er nog wel, maar de tegenstander pikte een pion mee en zette druk op de koningsvleugel. Met minder tijd op de klok speelde Ton nog door terwijl zijn tegenstander remise aanbood. Toen hij dit twee zetten later weer deed pakte Ton de remise: 4-3

Restte nog de partij van Kees Vlak met zwart op het 2e bord welke ik haast niet heb gevolgd. Kees had in ieder tijdsvoordeel welke steeds groter werd. Met nog een vijftal minuten voor Kees en nog slechts 2 seconden voor zijn tegenstander op de klok was de uitslag duidelijk.

Daarmee kwam de einduitslag op 4-4. Een resultaat waar wij gezien het niveauverschil niet gelukkig mee waren. Maar als je de partijen overziet moeten we er toch wel blij mee zijn.

En nu de andere uitslagen ook bekend zijn, komen wij met dit gelijkspel zelfs op de 4e plaats te zijn.

  1. Caissa 7                       4-8       21.5
  2. Isolani 1                       4-6       18
  3. De Wachter 1               4-6       15

————————————————

  1. Almere 3                      4-3       14.5
  2. De Amstel 2                4-2       14.5
  3. Caissa 9                       4-2       13.5
  4. VAS 4                          4-2       11.5
  5. De Volewijckers 1        4-1       11.5

Wij spelen nog thuis tegen VAS, daarna uit bij de Amstel en de laatste thuiswedstrijd tegen Caissa 7.

Zoals jullie zien is zijn er dus nog volop kansen om ons veilig te schaken. Dat moet het liefst al gebeuren in de volgende twee wedstijden.