En nog weer een valse start!

Senioren

Het zesde is het seizoen met een valse start begonnen. Als de bijna kampioen van vorig jaar dachten dit jaar een gooi naar de titel te kunnen doen, maar de SGA gooide roet in het eten. De tweede klasse werd gehalveerd en de onderkant van de tweede klasse werd toegevoegd aan de derde klasse. Dat de derde klasse daardoor een stuk sterker is geworden merkten we al in onze eerste wedstrijd tegen Raadsheer 3.

De opdracht van onze teamleider was duidelijk, remise proberen te halen op de topborden en af en toe toeslaan onderin. Als je dan met 8-0 verliest (!!!) heb je je dus niet helemaal aan de opdracht van de coach gehouden. Niet alleen was de 8-0 al heel vernietigend, maar eigenlijk hebben we op geen van de borden echt een kans gehad om de ultieme vernedering te ontlopen. Zij waren niet alleen op papier, maar ook in de praktijk veel te sterk voor ons.

Ondanks de 8-0 nederlaag stonden we niet op de laatste plaats. Hoe dat kan? Er was nog een team dat met 8-0 had verloren, dus deelden we samen de op een na laatste plaats J.

En zoals het dan gaat, speelde we de tweede wedstrijd tegen het team wat de eerste ronde ook met 8-0 had gewonnen. Het beloofde dus weer een zware avond te worden tegen Oosten Toren 3.

Honkballers hebben er een mooie term voor, punten achter laten op de honken. je weet wel alle honken bezet, maar dan niemand die de punten binnen slaat. Dat overkwam ons ook. De 4,5-3,5 nederlaag was behoorlijk onnodig. We lieten heel wat punten achter op de borden.

Paul Keizers bezorgde ons het eerste punt van het seizoen door een keurige overwinning op bord 7. Peter Delis stond de hele tijd lastig, maar wikkelde af naar een remisestelling en dat werd het ook. de Amsterdammers kwamen op gelijke hoogte door een nederlaag van Andre Sijpkes. een pionnentje minder kostte hem de kop, maar met beter tegenspel had de pionnenrace naar dame anders kunnen aflopen.

Ton van Weeren verloor onderweg ook een pion en hoewel hij het nog probeerde was dat toch teveel. Hoewel we dus met 1,5-2,5 was een gelijkspel of beter zeker nog mogelijk. Het eerste halfje wat achter bleef op de borden was die van Jan Huisman. Nadat Jan een aantal kansen op directe winst had gemist kwam hij in een eindspel met dame en pion tegen dame. Met alle tijd van de wereld is dat wellicht nog wel te winnen, maar Jan had geen alle tijd van de wereld en koos terecht voor een remise aanbod (tussenstand 2-3).

Ook Jeroen Duin liet een remise uit zijn handen glippen. In een stelling met waarbij Jeroen een loper had tegen vier pionnen veroorzaakte dat extra stuk wel zoveel problemen dat er met allerlei schaakjes, pionnen en een kwaliteit konden worden teruggewonnen, totdat Jeroen pardoes een verkeerde afwikkeling koos en een stuk inleverde. Hierdoor kwamen we met 4-2 achter.

Ron Bruins en Simon Vreeburg hadden echter gewonnen stellingen, maar die van Ron was wel erg lastig. In een stelling met een toren en een loper tegen een loper en twee pionnen was de winst lastig snel te vinden. Gezien de druk van de klok moest Ron genoegen nemen met remise. Simon won nog wel keurig en zodoende resteerde een 4,5-3,5 nederlaag.

De nederlaag was niet nodig, maar na de 8-0 nederlaag in de eerste wedstrijd bliezen we in ieder geval nu een partijtje mee.