Raadsheer 1

Senioren

Vorig seizoen werd tegen deze sterke tegenstander met geluk gewonnen, nadat de tegenstander van Mike van Niel zich vergaloppeerde. Dit seizoen is Almere 2 versterkt met Tobias en Ivo en zijn de verwachtingen heel hoog gespannen. De gemiddelde rating van Almere 2 is nu precies 2000 (1999,5).

Dat Raadsheer nog steeds een goed team op de been kan brengen, bleek al in de vooruit gespeelde wedstrijden op het 1e en 3e bord.

Bosje (Tobias, 2296) speelde tegen Stephan Geuljans (2056) op het eerste bord. De tegenstander was onbekend met de openingsopzet van Tobias. Hij offerde om die reden drie pionnen, om zo tegenspel te krijgen. Tobias had nog niet gerokeerd en kon zijn ontwikkeling niet makkelijk volbrengen. Na een aantal nauwkeurige zetten werd de koning in veiligheid gebracht, waren alle stukken ontwikkeld en stond Tobias nog twee pionnen voor.

Dat was ook wel nodig, want Knotje (Ivo, 1979) speelde op het derde bord tegen Ramon van Beemdelust (2028) en kon helaas het witvoordeel niet benutten. Ivo vond steeds de beste verdediging, maar de stelling bleek onhoudbaar. Hij moest toezien hoe Ramon zijn stelling verbeterde en moest tenslotte de koning omleggen. Daarmee was de tussenstand 1-1.

Afgelopen woensdag gingen wij goed gemutst naar Amsterdam. Wij moesten weliswaar nog vier maal met zwart spelen, maar hadden nog Martijn en Mike achter de hand. Dit waren de 1e en 2e bordspeler van vorig jaar. Zij speelden nu op het 4e en 5e bord.

Mike (1969) trok direct vanaf het begin fel van leer. Hij offerde op zet 13 een paard voor een sterk centrum en twee pionnen, zijn tegenstander Yahia (1927) moest noodgedwongen zijn dame op de a-lijn posteren. Mike zijn stukken werkten voorbeeldig samen en nadat hij een paard ruilde tegen de toren, werd het overwicht nog duidelijker. Yahia spartelde nog even tegen met zijn dame op f3, maar toen de toren van Mike op f1 verscheen, gaf Yahia op.

Een partij die de moede waard is voor de analisten.

Intussen ging het niet best met Martin Heijlman (1857) op bord vijf tegen Fred Jungen (1888).

Deze speler, overgekomen van Boven IJ, speelde in een hoog tempo. Hij had slechts een minuut of vijftien gebruikt, terwijl onze Martin al in tijdnood kwam. Het bord stond nog vol met stukken en er leek geen doorkomen aan.

Wij zagen al lijdzaam toe voor de komende nul. Waarschijnlijk zorgden de 55 seconden die Martin nog had ervoor dat Fred wat onzorgvuldiger ging spelen en deze gaf pardoes een stuk weg. Toen sloeg Martin als een roofdier toe, ruilde snel wat zware stukken en met wat schaakjes wist hij Fred tot overgave te dwingen met nog 49 seconden op de vlag.

Wij stonden ineens op 1