Groep A – ronde 6

Senioren

Groep A – ronde 6

Er gebeurde weinig, maar toch eigenlijk ook weer heel veel…

 

Martijn had weer echt geen zin om te schaken, maar Frans, Ton, Ivo, Mark en ik vonden dat hij er voor moest gaan. Hij speelde tegen Rob Nuij. Hij speelde zo snel als hij kon, om snel klaar te zijn, kreeg een vrijpion en won. Zo “simpel” kan het soms zijn. Rob doet het alleszins redelijk in de A groep, maar nu moest hij achter elkaar tegen mij en Martijn. Dat leverde twee nullen op.

Hier zien we Martijn heel even aan het werk. De pionnen van wit op de damevleugel zijn al behoorlijk indrukwekkend. De partij was niet veel later afgelopen.

 

Pim en Danny speelde remise tegen elkaar. Tegen Pim met zwart, altijd lastig. Danny beklaagde zich over hoe ontzettend saai het Slavisch wel niet is. Hij was niet tevreden over zijn stelling, maar hoe tevreden Pim er hier ook bij zit, het werd toch echt remise.

Wit lijkt overigens wel wat druk op de damevleugel te hebben. Danny zal hier vast …Lb7 gespeeld hebben, na …De7 en …Tfc8 is er niet zoveel aan de hand. Wit staat iets beter, maar zwart kan zonder veel problemen zijn stukken ontwikkelen.

Ron Bruins liep de hele avond maar wat te ijsberen. Hij kijkt graag bij andere partijen. Zijn “tegenstander” was Johannes Kossen, maar die was nergens te bekennen. Het is niets voor Johannes om zich niet af te melden. Hoe het ook zij, Ron won reglementair en genoot daarna van zijn biertje.

Shotaro wist zich tegen mij geen raad in de opening. Dat kan soms ook best lastig zijn. In de opening werden de dames geruild en mijn stelling werd al snel strategisch begeerlijk. In de onderstaande stelling heeft wit (Shotaro) veel verzwakte pionnen op de zwarte velden. Dat maakt zijn loper ook slecht. Mijn loper en mijn pionnen werken juist goed samen (ze vullen elkaar aan: de loper controleert de zwarte velden, de pionnen de witte).

 

 

Hier heb ik het nog een zet of 15 geprobeerd. Maar Shotaro kon alle pionnen blijven verdedigen. d4 werd verdedigd middels Ke3, Td3, Td1. Toen ik a3 aanviel, verhuisden de torens even naar d3 en c3. Toen was het toch echt remise.

 

 

 

 

 

 

 

Ivo speelde een nieuwe variant tegen Martin en had wat moeite om het juiste plan te vinden. Dat was ook niet makkelijk, zo bleek in de analyse met mij en natuurlijk Martin zelf. Martin stond op het eind gewonnen, maar er staat ook nog een klok naast het bord. Die klok was Martin niet gunstig gestemd.


Hier zien we Martin een plan bedenken. In deze stelling wil zwart eigenlijk tot …e5 komen en zijn paarden op de damevleugel naar betere velden spelen. Dat is allebei maar moeilijk te bereiken. Waar moeten de paarden heen? Een plan als …f6/…Dc7/…e5 geeft zwart eerder veel verzwakkingen. Zwart heeft een mooi centrum, maar het is instabiel. Martin speelde uiteindelijk …h6 en …g5 (nadat hij zijn loper ontwikkeld had naar f5), dat bleek best sterk!

Hier de stelling zelf:

Tot volgende week allemaal, vergeet niet dat er dan snelschaken is!