Grasmat, Da’s Wat

Senioren

Spelen bij Het Grasmat is toch altijd een bijzondere wedstrijd. Bij het begin van de wedstrijd tussen Het Grasmat 1 en Almere 4 mochten Johan Haspels en ondergetekende plaats nemen aan een bijzondere schaaktafel waar de speelborden waren ingelegd, een leuke bijkomstigheid.

De andere spelers speelden aan normale houten borden met de bijbehorende Gardeklokken. Al snel kwam de eerste melding van de klok doet het niet, en al gauw waren er een vijftal meldingen geweest.

Topscorer was bord twee van onze Hans Heine Makkreel, met geloof ik een drietal klokken.

De speler van Het Grasmat was het zat en verzocht om een digitale klok? Maar deze waren er toch niet bij Het Grasmat!

Maar wat bleek de wedstrijdleider kwam met een digitale klok aanzetten, maar wist niet hoe deze moest worden ingesteld. Ikzelf heb toen getracht deze in te stellen, maar dat bleek niet eenvoudig. Even nog naar de andere digitale klokken gekeken maar deze waren allen dood. Er was geen leven in te krijgen. Toen maar die eerste klok ingesteld met 0 sec. increment, je moest toch wat.

Daarna werd er redelijk rustig gespeeld aan alle borden, totdat mijn tegenstander om een nieuwe klok vroeg, mijn vlaggetje ging niet mee omhoog. En ook bij ons kwam een andere Garde klok.

Rondom 21.00 uur ging de tegenstander van Pieter naar de toilet, om daar vervolgens niet meer vandaan te komen. Op de toilet stond, Slot defect niet gebruiken.

Maar wat doe je als hij wel op slot kan, je draait hem gewoon op slot want dat werkt toch, maar helaas krijg je de deur dan niet meer open, want het slot is toch echt wel defect.

Vervolgens werd er allerlei handgereedschap gepakt een werd erg hevig getimmerd op nog geen tien meter van de schaakwedstrijd.

De klok van de opgesloten speler werd tijdelijk stilgezet.

Er kwam hulp bij van een bezoeker om de deur te openen en nadat eerst een tussenschot was geprobeerd te verwijderen werd vervolgens besloten om de scharnieren maar los te gaan maken. Nadat de speler was ontzet na drie kwartier, kon Pieter verder spelen.

Het betekende wel dat deze partij door de tijdachterstand wel eens van invloed kon zijn op de wedstrijd, afwachten maar.

Vervolgens ging men alles weer herstellen , maar op aandrang van een Grasmat speler werd dit gestopt en konden wij eindelijk gaan doen waarvoor wij waren gekomen: SCHAKEN

Door alles rondom de wedstrijd heb ik niet veel meegekregen van de partijen, maar toch summier een korte impressie.

Of het aan al dit gerommel heeft gelegen weet ik niet, maar Albert Kortendijk gaf zijn mooie stelling zomaar uit handen. Hij was als derde klaar, maar wij keken tegen een 2-1 achterstand omdat al eerder Dick de Jong (bord 1) en Johan Dielhoff (bord 5)  remise hadden gespeeld. Vervolgens speelde Johan Haspels op het achtste bord ook remise, maar zorgde Hans ondanks de klokken voor een mooie overwinning.

Met nog een drietal borden te gaan bood Pieter remise aan, welke nog niet mocht worden aangenomen door zijn tegenstander want hij had nog zee