Jeugdteam C1 geplaatst voor Meesterklasse

Jeugd

Maandag 7 april speelde de C1 de laatste ronde van de SGA clubcompetitie. Er moest worden aangetreden tegen VAS C2, een team vol jonge beloften. Inzet was de 3e plaats die recht geeft op deelname aan de landelijke Meesterklasse. Een 2-2 gelijkspel was al voldoende om dit te bereiken, maar als teamleider ga ik altijd voor het hoogst haalbare: een overwinning.

Gelukkig dachten de jonge teamleden daar precies zo over, want na een wat rommelige en drukke voorbereiding, zaten ze na het indrukken van de klokken allemaal bloedserieus en geconcentreerd aan het bord. De teamleider kon opgelucht een kopje koffie gaan halen.

Na een rustig half uurtje zag het er voor ons goed uit op alle vier de borden. Jeroen van den Berg speelde tegen het grote talent Khoi Pham en won in het middenspel de kwaliteit. Zijn tegenstander stond wel wat actiever, maar bij zorgvuldig spel zou wit zich kunnen bevrijden en het initiatief kunnen overnemen, zo was mijn idee.
Julia de Ro verdedigde zich bekwaam met een Caro Kann verdediging en kwam langzaam in het voordeel. In de afwikkeling naar het eindspel ging haar tegenstander in de fout en kon ze hem eenvoudig mat zetten: 1-0. Een knappe prestatie van deze jongedame die bewijst dat haar plaatsing voor het NK meisjes geen toevalstreffer is. Met recht mag zij zich het sterkste meisje van Almere noemen.
Op het derde bord bewees Ischa Abraham dat hij meer kan dan grapjes maken. Hij speelde geconcentreerd en gedreven. Zijn stelling was wel een beetje verdacht met een verdwaald paard aan de rand en een gevaarlijke dreiging over de g-lijn, maar voor Ischa is dat niet uitzonderlijk. Ik heb hem vaak genoeg verloren stellingen zien winnen, dus ik maakte me niet direct ongerust.
Daniel Kutchoukov speelde met zwart en had al snel een stelling waarin het ging om lopers en paarden. Daniel had 2 paarden, zijn tegenstander 2 lopers. De stelling was behoorlijk gesloten, dus hij leek in het voordeel. Een prachtig paard op e3 koekeloerde in de vijandelijke verdediging. Optimistisch keerde ik terug naar mijn plaats in de dug-out.

Toch leek er een kink in de kabel te komen, toen Ischa plotseling in een hopeloze situatie belandde en moest opgeven. Zijn eigen koning was van de ene vleugel naar de andere gejaagd, terwijl de vijandelijke koning onbereikbaar was voor zijn aanvallende stukken: 1-1. Nu was een gelijkspel wel voldoende, maar je staat toch maar liever voor. Bijna tegelijkertijd was er een incident op bord 4. De tegenstander van Daniel had remise aangeboden en daarna zijn zet uitgevoerd. Daniel bekeek zijn stelling en kon geen verdediging vinden tegen een combinatie die hem een kwaliteit zou kosten. Hij liep naar bord 1, zag dat Jeroen een kwaliteit voor stond en besloot om het remiseaanbod te accepteren. Maar zijn tegenstander had intussen ook de combinatie gevonden en trok tegen alle regels in zijn aanbod terug. Het is maar goed dat er in zo