5e Amsterdam Science Park

Analyses Senioren

Tijdens de zomermaanden is er geen clubschaak. Voor veel schakers tijd voor zon strand en zee. Niet iedereen kan de verleiding weerstaan om toch een zomertoernooi te spelen. Er is dan ook voldoende keus, je kan schaken in Leiden, Amsterdam, Dieren, Gent, Barcelona enzovoort.

 

Tussen 11 en 19 juli was het 5e Amsterdam Science Park Chess Tournament. Er is keuze tussen verschillende toernooien:

  1.      Een negenrondig toernooi van zaterdag tot en met zondag
  2.      De dagvierkampen op maandag dinsdag en woensdag
  3.      De weekendvierkampen op vrijdag, zaterdag en zondag

 

De speelzaal op de eerste dag

 

Negenrondige toernooi

Met het negenrondige toernooi doen ongeveer 220 schakers mee verdeeld in 4 groepen. Van SV Almere deden Ton Sprong, Daniel Kutchoukov en ikzelf mee.

 

Ton scoorde 4 uit 9 in de C-groep. Hij was ontevreden over het resultaat, zijn doel was namelijk de groep winnen. Daniel speelde in dezelfde poule als Ton maar deed het een stuk beter, hij eindigde gedeeld 6e met een score van 6 uit 9. Hij had het jaar daarvoor precies dezelfde score, maar toen deed hij mee in de D-poule! Volgend jaar 6 uit 9 in de B? Hieronder zijn partij tegen Jaap Kloos. In een Najdorf met tegengestelde rokades kan zijn tegenstander de verleiding niet weerstaan om actief te verdedigen. Dit zorgt voor een permanente verzwakking van de koningsvleugel. Het elementaire onderwerp koningsveiligheid blijft ook in het eindspel een grote rol spelen.

 

 

Zelf deed ik voor het eerst mee in de A-groep. Het was erg wennen aan het niveau, je moet iedere dag alles geven. Ik startte dan ook slecht met een half uit drie. Vanaf de vierde ronde ging ik ineens scoren en won ik twee partijen achter elkaar. Uiteindelijk eindigde ik met 4 uit 9 (+3=2-4), al met al erg tevreden met het resultaat. Hieronder mijn partij tegen FM Ghuenter Ballon.

 

 

De vierkampen

Van SV Almere deden Rob van de Kamp, Ton van Rooijen, Gerard Koeleman, Wim Peters en Oscar & Duncan Klaren mee aan de vierkampen. Ton, Wim en Gerard deden zelfs mee aan beide vierkampen en speelden dus in totaal 6 ronden.

 

Duncan, Oscar en Rob wonnen hun vierkamp. Rob won de E-groep van de dagvierkampen ongeslagen met 2 punten. Duncan speelde in een vierkamp met volwassenen de eerste partij met wat geluk remise (pat). Daarna won hij beide partijen overtuigend. Oscar deed het helemaal geweldig, hij scoorde 3 uit 3! Ton van Rooijen had een wat minder toernooi, hij gaf aan al in de zomerstemming te zijn. Hij zat hierdoor niet geconcentreerd achter het bord. Wim scoorde tijdens de dagvierkampen een solide 1,5 uit 3 maar in de weekendvierkamp ging het minder en scoorde hij 1 punt.

 

Analyse

Ton Sprong analyseert met zijn tegenstander en een bekende schaker

 

Gerard scoorde tijdens het dagvierkamp ook maar een half punt maar herstelde zich tijdens het weekendvierkamp door 50% te scoren. Achteraf bleek hij één van zijn tegenstanders van ronde 2 van de weekendvierkamp erg geholpen te hebben. Bij de analyse van zijn vrijdagpartij liet hij zijn notatieboekje met alle partijen van dit seizoen achter in de bar. De volgende dag wist niemand waar zijn notatieboekje was. Wat bleek: zijn tegenstander van zaterdag had het boekje gevonden en mee naar huis genomen. Zijn tegenstander beloofde hem dat hij maar een paar partijtjes bekeken had, Gerard deed snel maar iets anders dan hij normaal doet. Hieronder zijn partij tegen Ton Fasel waar hij een interessante aanval krijgt.