Almere 1 verliest in tweede ronde

Analyses Senioren

Zaterdag 10 oktober 2015 speelde Almere 1 thuis tegen Max Euwe III. Een sterk team uit Enschede waar we de afgelopen twee jaar mooi van hadden gewonnen. Dit jaar liep het minder goed af voor Almere, we verloren van 3,5 – 4,5. Hieronder een verslag van de individuele partijen (omdat ik weinig van de andere partijen heb meegekregen is een groot deel van de tekst gebaseerd op de aantekeningen van Johannes).

 

Johannes won op bord 1 en schreef hier zelf het volgende over: “Mijn tegenstander had duidelijk een offday. In een bekende siciliaanse stelling offerde hij een stuk voor twee pionnen en wat vage aanvalskansen. Mijn engine keurt dit offer af, maar vindt het lang niet zo slecht als ik tijdens de partij. Snel daarna kwam hij echter met een werkelijk zwakke zet, om het geheel meteen daarop af te ronden met een fikse blunder.”

 

Op bord 2 offerde Diederic een pion voor wat spel. Zijn tegenstander verdedigde echter goed waarna Diederic ijzer met handen probeerde te breken op de koningsvleugel. Zijn tegenstander ving de aanval koeltjes op en won de partij.

 

Ikzelf speelde op bord 3 met zwart, na wat normale openingszetten in het siciliaans komen we in een een bekend stellingstype met koningen die aan de tegengestelde kanten gerokeerd zijn. Na wat verkeerde taxaties van mijn aanval kom ik in een slecht eindspel. Mijn tegenstander won dit met mooie techniek.

 

Op bord 4 stond Anhaf de hele partij iets beter op grond van zijn loperpaar, maar had nooit echt kans op groot voordeel. Anhaf nam terecht geen onnodige risico’s. Een hele nette remise dus.

 

Jarno speelde op bord 5. Het leek er in het middenspel er prima uit te zien. Ergens moet het misgegaan zijn, want hij kreeg een eindspel met een toren en wat pionnen tegen een sloot lichte stukken. Een vrij kansloos eindspel want de lichte stukken van zijn tegenstander werkten prima samen. Eerst werden alle pionnen opgepeuzeld en toen zijn toren ook ingesloten werd was het einde verhaal.

 

Richard speelde op bord 6 misschien wel de beste partij van de middag. Hij bezorgde zijn tegenspeelster in het begin van het middenspel een slechte structuur, en wist in een eindspel uiteindelijk alle zware stukken te ruilen. Met als resultaat een voor Richard gewonnen pionneneindspel waarin haar gedekte vrijpion haar fatale zwakte maskeerde: haar dubbelpion. En dat was nou precies waar Richard al die tijd op had zitten spelen, en hij wist dit eindspel natuurlijk netjes uit te tellen. Een strak en consequent gespeelde partij.

 

Martin Heijlman wist zijn op papier veel sterkere tegenstander een pionnetje afhandig te maken. Hij gaf de pion niet meer terug en drukte keurig een punt in het eindspel. Als je niet beter wist zou je denken dat Martin de hoogste rating van de twee had. Zie hieronder zijn partij.

 

 

Pim had op bord 8 het drama van de dag. Hij kreeg op zijn kenmerkende manier groot voordeel (sorry voor deze flauwe naamgrap) op de damevleugel, en leek af te stevenen op een geruisloze overwinning. Een of twee consoliderende zetjes op de damevleugel en het was klaargeweest. Maar Pim deed die zetjes niet en zijn tegenstander kreeg opeens reële kansen op een koningsvleugel. En zoals het dan gaat: het stormpje werd al rap een storm met fatale impact. 

 

De winst van 3,5 – 4, 5 voor Max Euwe III was terecht, maar wel een tikkie geflatteerd.