Grand Prix Almere 2015

Jeugd

Op zondag 22 november was het dan zover. Om 11 uur waren de vrijwilligers present en werd alles in gereedheid gebracht voor het GP toernooi van Almere. Dit was de editie van 2015, maar het was ook het tweede GP toernooi dit kalenderjaar aangezien de GP van 2014 vanwege het 7de lustrum van Schaakvereniging Almere naar 14 februari was verhuisd. Toen waren er 62 kinderen, dit keer aanzienlijk meer, 97. Dat betekende volle bak en 12 speelgroepen, 11 van 8 en 1 van 9. De twee sterkste groepen speelden apart in de zijvleugel van het Annapark, de overige 10 groepen in de grote zaal 2, terwijl de ouders in zaal 1 konden plaats nemen. Ook in zaal 1 speelden de beren Martijn en Danny hun partijen. De meeste wonnen zij wel, maar toch werden zij een paar keer overwonnen. Verder was er de primeur van een schaakwinkel, 64Velden van Michel van Liempdt, wiens koopwaar veel aandacht kreeg van kinderen en ouders.

Het toernooi begon helaas een half uur later dan gepland omdat door afzeggingen, verkeerde ratings en late aanmeldingen nogal wat omgezet moest worden in de indelingen. Verder deed de omroepinstallatie het niet goed genoeg, maar verder liep het toernooi soepel en op rolletjes. Afgezien van de tranen van de verliezers was er veel schaakplezier en was het toernooi in de meeste groepen tot de laatste ronde spannend. Rond een uur of half zes was dan de ceremonie van het uitreiken der bekers. Zoals gezegd was het in de meeste groepen spannend: in veel groepen waren de nummers 1 en 2 op een gelijke score uitgekomen en moest het onderlinge resultaat beslissen. In twee groepen moesten maar liefst vijf bekers worden uitgereikt. Het spannendst was Groep 1. Leon Reina en titelhouder Jeroen van den Berg eindigden op 6 uit 7. Ook het onderlinge resultaat gaf geen beslissing en uiteindelijk werd Leon kampioen met een SB van 18.25 tegen de 16.75 van Jeroen.

Roger Labruyère won met de beste ratingprestatie en een score van 7 uit 7 een door 64Velden beschikbaar gestelde extra prijs, een mooi houten schaakbord.

Net als bij de eerdere GP’s dit jaar waren er behoorlijk wat kinderen uit andere bonden en speelden er ook een flink aantal kinderen van Almeerse scholen mee.

Tenslotte was het ondanks het barre weer van de voorgaande dagen droog en zonnig zodat tussen het schaken door lekker gevoetbald kon worden. Alles overziend een geslaagde dag en wij kijken alweer uit naar de editie van 2016!