Schaakkamp Borne groot succes

Analyses Jeugd

Tijdens de zomervakantie hebben er 9 kinderen van Almere meegedaan met het Open Nederlands Jeugdkampioenschap in Borne. 7 daarvan hebben samen met hun ouders en schaakbegeleiders een week in een Natuurvriendenhuis gezeten. Dit is dus het eerste SV-Almere-Schaakkamp! Het kamp is georganiseerd door Jarno Witkamp die zich nu ongeveer een jaar hard inzet voor de jeugd van SV Almere. De verblijfplaats had een prachtige ligging en een hoop faciliteiten zoals een grasveld, tafeltennistafel, speeltuin en nog veel meer. Binnen waren verschillende “grote woonkamers” waar je met schakers uit Duitsland, Belgie en Nederland zat.  

 

Mandy met haar moeder op het terras

 

Hoe relaxed dit ook allemaal lijkt, het was voor de kinderen keihard werken. Op het ONJK speel je namelijk tegen de top van je leeftijdsklasse. Voor de jongste kinderen was de week opgedeeld in 2 toernooien met soms wel 4 partijen per dag. De ouderen speelden 1 groot toernooi van 13 rondes. De toernooizaal was precies naast een zwembad, dit was erg fijn hier hebben de kinderen, ouders en begeleiders dan ook meerdere keren gebruik van gemaakt. Zo kwam ik erachter dat de allerkleinste, Mandy Zheng, ontzettend snel kan zwemmen, ze was ondanks mijn lengte bijna niet in te halen tijdens een wedstrijdje. Naast schaken en zwemmen werd mijn computer vaak gekaapt voor een of ander webbased spelletje dat nog veel verslavender is dan schaken.

 

Computer Verslaafde kinderen

Dit spelletje is waarschijnlijk nog interessanter dan schaken

 

Kampioenschap tot 10 en tot 12

In de D- en E-groepen werden er in een week tijd 13 rondes van 40 minuten + 30 seconden per zet gespeeld. In de D-groep deed Jessie Mang mee. Jessie ontwikkelt zich erg snel, ze werd eerder dit jaar namelijk al Nederlands Kampioen! Dit toernooi streed ze samen met Janne Allaart voor de titel beste meisje. Die titel won Janne maar Jessie hoeft niet ontevreden te zijn met een score van 7,5 uit 13 tegen deze tegenstanders. Hieronder een partij waar ze haar Duitse tegenstander er mooi uitmanoeuvreert.

 

 

Positionele stellingen lijken uitermate geschikt voor Jessie haar speelstijl. Bij de jongens wil het nog wel eens voorkomen dat het positiespel wat minder ontwikkeld is. Zij hebben dan weer andere kwaliteiten. Zo hier de partij van Duncan Klaren die een geweldig toernooi schaakte en het kroonde met een partij waarvan ik gerust kan zeggen dat het de mooiste is die ik de hele week gezien heb. Het normaal zo moeilijk speelbare koningsgambiet lijkt ineens kinderspel.

 

 

Terwijl Duncan heel mooi met het toernooi eindigde, was het bij Jimmy juist andersom. Jimmy begon met een prachtige 3 uit 4. Daarna kwam hij even in een dip maar herstelde zich netjes naar 6 uit 13. Hieronder zijn miniatuur waar hij binnen 12 zetten 2 stukken wint.

 

 

De FGH

In de jongste categorieën spelen de meeste Almeerders mee. Te weten: Dalya Mang, Oscar Klaren, Mandy Zheng, Manasvita Basa (alleen tweede toernooi), Thomas Kutchoukov (alleen eerste toernooi) en Om Deshmukh. Zo kan je op de volgende foto al meerdere kinderen herkennen. 

 

Speelzaal

Rechts Oscar Klaren met op de achtergrond Thomas Kutchoukov en Mandy Zheng

 

Dalya speelde als enige in de F-groep mee. In het zware speelveld weerde ze zich netjes, ze eindigde het eerste toernooi in de middenmoot en het tweede toernooi in de bovenste helft. Hieronder haar partij tegen een schaker uit Hong Kong. In de opening verliest ze een stuk maar vindt uiteindelijk een winnende combinatie die voor iedereen erg zinnig is om te onthouden.

 

 

Dalya

Dalya tegen het toptalent Bao uit Hong Kong

 

Oscar en Thomas speelden beide een erg goed toernooi. Oscar eindigde in de top met een score  5,5 uit 9 in de G-groep. Thomas viel in de prijzen en werd derde van de H-groep. De partijen gaan nog sneller dan een een vluggertje van Daniel tegen Martijn maar soms zitten er erg mooie momenten in. Bijvoorbeeld dit mooi ogende mat in drie.

 

 

In de GH-groep schaken de aller jongste kinderen. Op die leeftijd kom je ook nog wel eens een tegenstander tegen die het herdersmatje probeert. Om Deshmukh laat in de volgende modelpartij zien hoe je dit snel en efficient afstraft.

 

 

Om Deshmukh

Om Deshmukh

 

 De zevenjarige Mandy Zheng kon naast heel goed zwemmen ook leuke matjes vinden. Ze speelde tegen Joppe Allaart.

 

 

Thomas en Mandy

 Mandy tegen Thomas

 

In de tweede helft van de week deed Manasvita ook mee met het FGH-kampioenschap. Ze eindigde netjes in de middenmoot. Tot slot wil ik de moeders Xi en Yogita bedanken voor het heerlijke eten, iedere avond stond er weer een geweldige maaltijd. Daarnaast bleek Xi een geweldige penningmeester, ze hield de wekelijkse kosten onder de 300 euro! Al met al was het een erg geslaagde week en voor wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Op de terugweg werden er al plannen geopperd om volgend jaar met 20 kinderen van SV Almere een groot huis te huren. Jullie zien de aankondiging van volgend jaar vanzelf tegemoet. Zet 8 tot 13 augustus 2016 maar vast in jullie agenda.

 

SV Almere