Een zonnig Nederlands Kampioenschap in Rijswijk

Analyses Jeugd

De jeugd van Almere heeft zich dit weekend weer op de kaart gezet in het Nederlands Kampioenschap tot en met 12 jaar. In totaal deden er acht (!) kinderen van onze schaakvereniging mee. Het NK D wordt gespeeld in Rijswijk. Het is een geweldige locatie, het gebied om de speelzaal heen is heel groen met een terras, een voetbalveld en een kinderboederrij. Dus ook de broers en zussen die niet meededen konden zich prima vermaken.

 

Prijzen werden gewonnen door Kavya Raulji (3e plaats meisjes en spektakelprijs), Jessie Mang (4e plaats meisjes), Duncan Klaren (spektakelprijs) 

 

De Almeerse meisjes doen het dit jaar goed! Maarliefst zes van de acht gekwalificeerden waren meisje. Dit waren Jessie, Kavya, Dalya, Masha, Vivienne, Mandy. 

 

De meisjesgroep te zien zijn: Jessie, Dalya en Kavya, de foto is gemaakt door Andre Klaren

 

Jessie heeft vorig jaar dit toernooi gewonnen en is daarna ook naar het EK geweest. Dit jaar probeerde ze het kampioenschap nogmaals te winnen. Ze begon erg goed, na 5 rondes had ze 4,5 uit 5. Ik vond de winstpartij tegen Nina de Putter erg mooi, hier liet Jessie zien hoe je de Draak positioneel kan uitspelen. Dit soort partijen zijn (in ieder geval voor mij) heel instructief!

 

 

In ronde 6 ging het helaas mis, ze verloor van haar concurrent Nienke Loes van den Brink. De partij begon eigenlijk heel sterk, in het middenspel heeft ze een duidelijk positioneel voordeel wat ze op een prachtige manier uitspeelt. Uiteindelijk verliest ze in het eindspel.

 

 

Helaas kon Jessie na het verlies haar vorm niet meer terugpakken en verloor ze daarna van de uiteindelijke kampioen Eline Roebers in een schrikbarend diepe theoretische battle in de Caro-Kann. Ze eindigde met 6 uit 9 op de 4e plaats, goed voor een beker! Voor Jessie jammer dat ze niet voor de tweede keer Nederlands Kampioen kon worden maar wat mij betreft heeft ze met haar partijen weer bewezen dat ze grote stappen heeft gemaakt en dat ze nog steeds bij de top van de dames hoort. 

 

Kavya is net als Jessie een bekende op het NK. Zo won ze een aantal jaren geleden de NK F en eindigde ze in 2015 derde bij het NK E. Dit jaar deed ze weer een poging om in de prijzen te vallen, en met succes!

 

Kavya

Kavya net voor de ronde, foto gemaakt door Andre Klaren

 

Kavya speelde in Rijswijk een aantal mooie aanvalspartijen. Ze heeft dus een erg leuke stijl om naar te kijken, zelfs zo leuk dat ze de spektakelprijs won voor haar partij tegen Stella Dekker.

 

  

Kavya speelde en geweldig toernooi, haar harde werk van het afgelopen jaar werd uitbetaald. Ze scoorde 6,5 uit 9 en werd daarmee derde. Mijn favoriete partij van Kavya was haar partij tegen Mirthe Hatzmann waar ze direct vanuit de opening een aanval startte.

 

 

Vivienne speelde voor het eerst op een NK. Het was dus op het begin nog even wennen toen ze tegen de Nederlandse jeugdtop speelde. Vanaf ronde 5 sloeg echter het roer om en ging ze partijen winnen. Ze eindigde uiteindelijk met een geweldige score van 4 uit 9. Erg knap voor iemand die pas net ‘serieus’ schaakt. Mijn favoriete partij van Vivienne was haar partij in ronde 5 waar ze de aanvalskansen mooi benutte (zie de partij onder de foto).

 

Vivienne

Vivienne, foto gemaakt door Andre Klaren

 

 

Masha had ook een minder begin op dit NK, maar werd gaandeweg het toernooi steeds beter. Na een tijdje had ze de smaak te pakken en begon ze achter elkaar te winnen. Het mooie van Masha haar partijen is dat zodra ze een voordeel heeft dat als een pitbull vasthoudt en dit bijna altijd omzet in een winst. Zie hieronder haar partij tegen Yrsa Reuver.

 

Masha

Masha, foto gemaakt door Andre Klaren

 

 

Mandy is de jongste deelnemer van de schaakvereniging. Zij doet op haar achtste al mee met het NK tot en met 12 jaar oud! Ze mag volgens mij nog 4 jaar meedoen. Ondanks haar leeftijd kan ze prima meekomen met het niveau, haar kracht was vooral te zien met zwart. En dan met name als ze het eindspel bereikt, hier laat ze vaak zien dat ze het goed snapt. Hieronder mijn favoriete partij van Mandy.

 

Mandy

Mandy, foto gemaakt door Andre Klaren

 

 

Bij het algemene toernooi deden Daniel en Duncan mee. De algemene groep is erg sterk bezet waar de topper zelfs een rating van 2000 heeft.

 

Daniel heeft eerder het NK F en E gewonnen en probeerde dit jaar ook het NK D te winnen. De eerste dag ging goed, hij begon met 2,5 uit 3. Op de tweede dag verliest hij in een scherpe variant van het Koningsgambiet van de toernooifavoriet. Hij eindigde uiteindelijk met 4,5 uit 9. Mijn favoriete partij van Daniel was de partij waar hij op een fraaie manier een dame won. 

 

Daniel analyseren met zijn trainer

Daniel in analyse met zijn trainer Martijn Woudsma, foto gemaakt door Andre Klaren. 

 

 

Last but not least deed jarige job Duncan mee. Duncan speelde voor de tweede keer mee op het NK. Het was duidelijk te zien dat hij grote stappen heeft gemaakt. Tactisch is hij ijzersterk; de partijen zitten vol tactische wendingen – erg aangenaam om naar te kijken. Het toernooi begon met een geweldige partij tegen een van de toernooifavorieten, hij won voor deze partij de spektakelprijs in de algemene groep.

 

 

Op een aantal grote blunders na speelde Duncan een geweldig toernooi en scoorde 5 uit 9. Martijn voorspelde dat als Duncan zijn ‘pech’momentjes eruit ziet te halen hij mee gaat spelen in de Nederlandse top. Dat is toch een mooi compliment. Mijn favoriete partij van Duncan was de partij van ronde 7 waarin hij Daniel Kudlicka mat zet in een typische Draak.

 

Duncan

Duncan, foto gemaakt door Andre Klaren

 

 

Al met al was het weer een geweldig NK. Mijn complimenten voor de toernooiorganisatie, het NK in Rijswijk is voor veel mensen het favoriete NK. Ook is het altijd mooi om te zien dat onze jeugd grote stappen zet. Als het zo doorgaat hebben we over een aantal jaar een super sterk eerste waarvan de helft meisje/vrouw is.

 

Fotoalbum

 

Groepsfoto winnaars

Prijswinnaars op het podium tijdens de uitreiking; in het midden zitten Jessie en Kavya, foto van Zhaoqin Peng