image 2016 09 27

Internationaal Jeugdschaaktoernooi Mierlo 2016

Jeugd

Met twee teams in de F-categorie (t/m negen jaar), een team in de E-categorie (t/m 10 jaar) en een D-team (t/m 12 jaar) vertrokken we zondagochtend om 8 uur naar Mierlo. Het is een flink stukkie naar Mierlo dus de meeste kinderen konden in de auto nog even bijslapen.

Schaakvereniging Mierlo-Geldrop organiseert dit toernooi al voor de 39e keer. Voorheen was dit toernooi tevens een Open Nederlands Kampioenschap voor teams, maar sinds dit predicaat er af is, heeft het wel in aanzien en vooral in grootte ingeboet. De deelname was dan ook beperkt, zowel in aantal teams als in sterkte. Maar ach, dat mocht de pret niet drukken, want snel na aankomst konden de kinderen zich al achter het schaakbord zetten. De organisatie was dus prima in orde.

Meester Frans, die de D en E teams begeleidde, was na de eerste paar ronden al optimistisch over de kansen van zijn teams. Met zijn vooruitziende blik voorspelde hij een podiumplaats voor het E-team. Over het D-team was hij wel wat minder zeker. En hij kreeg gelijk, want het D-team lukte het uiteindelijk niet in de top 3 te eindigen. Maar Jimmy, Mitia, Masha, Vivienne en Edmond eindigden keurig in de middenmoot. 

De verwachtingen van Meester Frans over de E-tjes bleken ook uit te komen. Voor de laatste ronde stond dit team met Brendan, Jonathan, Daniel, Micha en Artem op de 3e plaats. Het ging dus, zoals zo vaak, om die laatste, spannende ronde. En dan komt dat beetje extra slaap tijdens de heenrit toch nog van pas, want ze versloegen hun tegenstander met overmacht en behaalden daarmee de tweede prijs! Gefeliciteerd mannen!

Meester Ron had het maar druk met het bij elkaar zoeken van zijn twee F-teams aan het begin van elke nieuwe ronde. Hij moest ze uit alle uithoeken van Mierlo ophalen om ze op tijd achter het bord te krijgen. Daarnaast had ook hij een voorspellende gave. “Het moet toch wel gek gaan, wil onze eerste team niet de eerste prijs halen”, sprak hij dapper. Er was eigenlijk maar één serieuze concurrent voor de titel, het uit Duitsland afkomstige SF Dortmund-Brackel. Omdat we een dubbelrondig toernooi speelden, moesten we twee keer tegen ze aantreden. De eerste keer ging het bijna fout: 2-2. Daardoor bleef het ook hier tot de voorlaatste ronde spannend, toen we weer op de Duitse jongens stuitten. Maar ditmaal waren we gewaarschuwd en lieten ons niet verrassen: 3-1 en dus kampioen. Een uitstekende prestatie van Roger, Manasvita, Thomas en Miika!

 

Het tweede F-team had het zwaar. Voor een aantal kinderen was het de eerste keer dat ze deelnamen aan een heus toernooi, dus dat is altijd even wennen. Toch wisten ze allemaal een aantal partijen te winnen en eindigde op een keurige 4e plaats. Maar Mandy, Maxim, Artur, Jonathan en Jeffrey hebben voldoende potentie om nog verder te groeien.

Niet onvermeld mag blijven de persoonlijke prijs van Miika. Als enige in de F-categorie had hij al zijn tien partijen gewonnen en mocht de prijs voor de 100% score in ontvangst nemen. Waarlijk een uitzonderlijke prestatie!

Over de terugreis zal ik het maar niet hebben, dit verslag is al lang genoeg zo.

Ron Bruins