Schaakkamp Borne 2016

Analyses Jeugd

Vorige week hebben maar liefst 12 kinderen van de Schaakvereniging Almere meegedaan met de Open Nederlandse Jeugdschaakkampioenschappen. Van maandag tot en met zaterdag werd er dagelijks geschaakt in de leeftijdklassen C, D, E, F en GH. Net als vorig jaar verbleven de meeste Almeerders in het Natuurvriendenhuis de Krikkenhaar. Dit jaar met 15 personen (10 kinderen, 2 ouders en 3 schaakbegeleiders). 

De maaltijd van de eerste dag van kok Hazenberg.

 

De deelnemers van de SV Almere op het ONJK waren Katja, Masha en Micha Lindenaar, Jessie en Dalya Mang, Duncan en Oscar Klaren, Roger Labruyere, Miika en Jonathan Maruška, Manasvita Basa en Mitia Shardin. Naast dat er heel veel schaakervaring is opgedaan werden er ook een hoop prijzen binnengehaald.

 

Toernooien F, G en H

In de twee jongste leeftijdscategorieën F en GH spelen de eerste helft van de week een negenrondig toernooi. In de tweede helft van de week worden de F, G en H samengevoegd en wordt er een tweede toernooi gespeeld. In deze leeftijdscategorieën werd geweldig geschaakt.

 

De broertjes Miika en Jonathan speelden beide in de GH-categorie. Het afgelopen jaar was voor Miika een succesvol seizoen, hij werd vijfde op het NK! Jonathan debuteerde op dit hoge niveau, ik was dan ook blij verrast dat hij het zo goed deed. Het eerste toernooi scoorden ze beide 4,5 uit 9 en het tweede toernooi respectievelijk 4 en 3 punten – een knappe prestatie. Zie hieronder een partij van Miika.

 

Miika Jonathan

Van links naar rechts Miika en Jonathan 

 

 

Het F-toernooi was lang erg spannend, de twee Almeerders Roger Labruyère en Manasvita Basa gingen gelijk op en eindigden samen aan kop met 8 uit 9. Vanwege het onderling resultaat werd Roger kampioen. De partij was spectaculair met alles erop en eraan. 

 

Basa - Labruyere

Manasvita en Roger op het eerste bord 

 

 

Het tweede toernooi waar de FGH samen speelde bleek Manasvita de beste conditie te hebben, ze won het toernooi met 7,5 uit 9. Gefeliciteerd Roger en Manasvita met deze geweldige prestatie!

 

Manasvita en Roger

 

Toernooi E

In de E-groep was Almere maar liefst vertegenwoordigd door 4 schakers: Dalya, Micha, Mitia en Oscar. Mitia is sinds kort lid van de schaakvereniging Almere en was samen met zijn vader naar Borne, hij eindigde netjes op 50%. Oscar speelde een groep hoger dan zijn leeftijd omdat hij graag een uitdaging wil, hij eindigde netjes in de middenmoot. Micha begon wat onregelmatig maar speelde gaandeweg het toernooi steeds beter omdat hij veel energie in de partijbespreking stopte. Het was leuk om te zien dat hij de partijen daarna precies toepaste wat hij had geleerd. 

 

 

Oscar, Mitia en Micha

 

Dalya speelde een geweldig toernooi. Met haar positionele stijl won zij partij na partij. De stukken belanden miraculeus altijd op de perfecte velden en nu zij tactisch ook steeds beter wordt speelt zij sinds dit jaar in de top van de jeugd mee. Mijn favoriete partij van dit toernooi werd dan ook door Dalya gespeeld waar een positioneel voordeel wordt omgezet in een mataanval. Dalya werd uiteindelijk tweede in het E-toernooi.

 

Dalya

Dalya 2e in de E-categorie

 

 

Toernooi D
In het D-toernooi deden Duncan, Jessie en Masha mee. Het was lang erg spannend, Jessie en Duncan speelden beide in de top mee. Tot ze elkaar troffen, Duncan won en vanaf dat moment stortte Jessie in. Duncan bleef winnen, op de laatste dag ging het helaas vanwege de toernooispanning mis en verloor hij beide partijen. Ondanks deze slechte laatste dag eindigde hij op 9,5 uit 13 en werd hij toch nog tweede in het D-toernooi en kan hij terugkijken op een van zijn beste toernooien ooit. Masha had een wisselend toernooi, met wit speelde zij de sterren van de hemel en had ze 5 van de 6 partijen gewonnen, helaas ging het met haar zwartpartijen mis. 

Jessie en Duncan

De onderlinge partij van Duncan en Jessie.

 

 

Toernooi C

In het C-toernooi speelde Katja Lindenaar mee. Katja was de aflopen jaren wat minder actief in het schaken. Dit seizoen heeft zij het schaken weer opgepakt en gaat zij verschillende uitdagingen aan. Dagelijks twee partijen spelen op dit niveau kost veel energie, ik had dan ook veel respect voor haar motivatie deze week. Dit werd dan ook beloond met twee mooie winstpartijen! Ik heb er alle vertrouwen in dat haar harde werk het komende seizoen de vruchten gaan afwerpen.

 

Katja

Katja

 

 

Het was op meerdere vlakken wederom een geslaagd ONJK met in totaal 5 titels en een hoop opgedane schaakervaring. Meer informatie over het toernooi is hier te vinden. Zie hier het foto-album met foto’s gemaakt door Andre Klaren. Tot slot werden de schaakprestaties van Almere genoemd in een artikel van de schaakbond wat hier terug te lezen is.