Tata-verslag Paul Hogervorst

Analyses Senioren

Tata 2016 door Paul Hogervorst

Vorig jaar schreef Martijn Woudsma een aardig stukje over de lotgevallen van de schakers in zijn huisje ten tijde van het toernooi in Wijk aan Zee.

Wij, Johan Dielhoff, Paul Keizers, Gerben Terpstra en ik, rijden al enkele jaren samen in een auto naar en van Wijk aan Zee.

Het leek me wel leuk een verslagje te maken van onze wederwaardigheden dit jaar, naar analogie van Martijns verhaal.

16 Almeerders deden overigens dit jaar mee; 5 van hen spelen in het 6e team van de club: Ron Bruins, Jeroen Duin, Gerben Terpstra, Paul Keizers en ik.

Vrijdag 22 januari

Johan, enigszins in rating gezakt (1669), kreeg bij de inschrijving de kwalificatie 6* toegediend. Hij moest tot kwart over 1 wachten voordat bekend werd dat hij toch in groep 5, zijn normale niveau, kon gaan spelen. Een opsteker en een uitdaging.

Hij begon helaas met een nul.

Gerben Terpstra (1629), in 6F op het balkon, won wel, maar het was een lange zit, tot 7 uur, 5½ uur schaken. De tegenstander had al lang moeten opgeven volgens Gerben, maar dat deed hij (lekker) niet.

Paul Keizers (1471), vorig jaar gepromoveerd uit groep 8 maar op rating ook gewoon in groep 7, als enige Almeerder in de Zon in 7L, speelde een degelijke remise.

Ik (ook al 1471) mocht, door de verruiming van ratings van groep 7, nu van 1400 tot 1600 in 7Z (aanvankelijk 7K) aantreden. Het ging niet zo heel goed, maar door zetherhaling ging mijn tegenstander akkoord met remise.

Resultaat auto: 2 punten.

Zaterdag 23 januari

Johan leidde zijn herstel in door netjes remise te spelen

Gerben won weer! Het was niet gemakkelijk, hij was van half 2 tot 6 uur bezig, maar hij kreeg het voor elkaar. Hij begint al aan de eerste plaats en promotie te denken.

Paul speelde weer een vlotte remise.

Mijn tegenstander liet in gelijke stand, waaraan aardig wat haken en ogen kleefden, de dekking van pion g3 los. Laat ik nou net mijn Dame uit de penning op de c-lijn hebben gehaald en op d6 hebben geposteerd. Er was daarna niet veel denkwerk of hogeschoolschaak nodig om heel snel te winnen.

Resultaat auto: 3 punten. Een prima 2e ronde.

Zondag 24 januari

Johan liet zijn eerste winst aantekenen.

Gerben kon deze keer niet tot winst komen.Hij wist er remise uit te slepen en daar mocht hij absoluut niet ontevreden mee zijn.

Paul boekte zijn 3e remise.

Ik speelde met wit de Max Lange-aanval in het Italiaans. Helaas verwisselde ik 2 zetten en kwam slecht te staan. Mijn tegenstander bouwde zijn voordeel langzaam uit en ondanks mijn gespartel werd een 0 mijn deel.

Resultaat auto: 2 punten. Totaal na 3 ronden: 7 uit 12. Niet slecht, maar in de 3 ronden tot de rustdag gaan we voor verbetering.

Maandag 25 januari

Johan moest wel oppassen tegen Harrie Boom, maar het resultaat was een gezonde remise.

Gerben bereikte een stelling met Dame tegen toren en paard. Toch zat de winst er niet in; de tegenstander hield het met zijn vesting remise.

Paul scoorde ook remise; hij liet zien dat het wel spannend was geweest.

Ik behaalde tegen een Noorse meneer (nee, niet die jongeman) remise; ik dacht iets te hebben over de c-lijn, maar hij loste de problemen waarvoor ik hem stelde bekwaam op.

Over Noren gesproken: bij het Italiaans restaurant Tarantula aten we in het gezelschap van Magnus Carlsen en zijn maten (Peter Nielsen? Jon Ludwig Hammer?).

Resultaat auto: 2 punten.  

Dinsdag 26 januari

Johan speelde een puike partij met Koningsindisch. Ferry Weverling kwam er niet aan te pas.

Gerben speelde vandaag niet, omdat zijn tegenstander, een Oostenrijker ondanks toezeggingen, niet kwam opdagen. Kennelijk had skiën voor deze persoon de voorkeur. Op de zwarte lijst met die man.

Paul kon het niet bolwerken tegen Aldo Oxener.

Ik wist d.m.v. een Houdini-achtige manoeuvre met Dame en paard de remisehaven te bereiken door eeuwig schaak. Geen beste partij van mijn kant, maar mijn tegenstander liet het liggen.

Resultaat auto: 1½ punt (uit 3)  

Woensdag 27 januari

Johan was goed met zijn partij bezig, manoeuvreerde met Dame en witte loper op zoek naar een nog betere stelling, maar zag een heel vervelend paardzetje over het hoofd. Het betekende eigenlijk het einde van de partij.

Gerben speelde een superscherpe partij. De tegenstander hield Dame en loper over tegen Dame, had echter bijna geen tijd meer en men kwam remise overeen. Bovendien stond Gerbens Dame heel actief.

 

Paul leek op weg naar zijn eerste volle punt, maar moest, toen zijn tegenstander erin slaagde de zaak te vervlakken, weer in remise berusten. Toch een leuke partij om na te spelen.

Ik speelde mijn beste partij van dit toernooi. Met een paardoffer op d4 won ik een pion. Hoewel ik het daarna lang probeerde, kwam ik niet door de sterke verdediging van mijn tegenstander heen.

Resultaat auto: 1½ punt. Totaal na de 2e terts: 12 uit 23.

50% is niet slecht, maar we gaan de laatste 3 ronden knallen!

Nou ja, knallen …

Johan speelde een comfortabele remise.

Gerben had naar eigen zeggen niet veel moeite met zijn tegenstander met de laagste rating in zijn groep.

Paul kwam niet tot winst, halfje.

Ik speelde tegen meneer Adib, de hoogste rating, 1598, in mijn groep. In de Alapin liet ik me door opportunistisch spel van de tegenstander een pion ontfutselen. Aanvankelijk stond ik zeker niet slecht, sterk loperpaar, maar langzaam maar zeker werd dat pionnetje van hem steeds vervelender en leidde e.e.a. tot een nul. Beetje onbevredigende partij.

Resultaat auto: 2 punten.

Johan won voor de afwisseling. Hij stond al gewonnen, maar liet door een mindere zet zijn tegenstander terugkomen. Tijd om alles nog eens goed in ogenschouw te nemen en de weg naar winst alsnog zeker te stellen.

Gerben vertrouwde zijn stelling niet en bood remise aan, hetgeen geaccepteerd werd.

Paul kwam weer niet verder dan remise.

Ik heb lang geprobeerd ijzer met handen te breken. Resultaat, je raadt het al, remise.

Resultaat auto: 2½ punt.

Johan zat heel lang te keepen, bood remise aan, hetgeen geweigerd werd. De tegenstander probeerde de zaak te forceren en Johan accepteerde dankbaar het punt. Johan eindigde, dankzij zijn eindsprint in de laatste ronden, op een gedeelde 3e plaats met 5½ punt.

Gerben, tegen de illustere Frank Sala, had het moeilijk, vreesde zelfs even voor een nederlaag, maar kon toch remise binnenslepen. Hij werd met 5½ punt tweede en promoveert. Volgend jaar in groep 5. 

Paul liep helaas tegen zijn tweede nul aan. Hij eindigde op 3½ punt. Jammer, volgend jaar beter.

Ik kon, evenals gisteren, een op papier zwakkere tegenstander niet de baas. Wel een pionnetje meer, maar ja, ongelijke lopers.

Mijn totaal was 4 punten, mwah.

Resultaat auto: 2 punten

Totaal 18½ punt uit 35 partijen.

Het was in ieder geval weer heel gezellig in Wijk aan Zee.