Verslag Almere 3 – Fischer Z 2

Analyses Senioren

Op 8 februari mocht het derde thuis aantreden tegen Fischer Z 2. Een op papier veel sterker team en bovendien koploper en kampioenskandidaat. Vandaar speelde ons derde in een opstelling waarbij de punten op de staartborden moesten worden binnen geharkt.

Albert doet het verkeerd in de opening en komt slechter te staan. Een subtiele valstrik in het middenspel  biedt wellicht een uitweg. Kijkt u zelf maar naar onderstaande partij met commentaar van Albert zelf.

Martin’s tegenstander speelde de oude Benoni met de loper op e7 in plaats van op g7. Zonder de druk van de loper op de diagonaal h8 a1 heeft zwart niet zoveel.

En als zwart dan ook geen actieve zetten doet, is het na e5 meteen voor wit een gewonnen stelling. Martin kon uiteindelijk het definitieve punt binnen halen met een combinatie waarbij de dame gewonnen werd (2-0).

Tot aan zet 15 van wit kende Gerard deze variant, maar hoe dan verder; Pe5 of b4 tsja. De varianten zijn legio na deze zetten en al helemaal op ons niveau.
Zet 16 Df2 was wel nieuw voor hem, Pc4 is dan verplicht, want de dame staat in, na de opmars van zijn f-pion weet je dat er weg terug is. Het wordt nu de dood of de gladiolen, want Gerard’s loper op e7 staat gewoon erg slecht. Het vervolg is niet geheel kloppend maar was wel spannend, zonder dat hij Lxc2 niet een zet eerder gedaan had.

 

Dan was hij wel goed, …….maar ja emoties spanning, gevecht van mens tegen mens maakte het wel een mooie partij (3-0).

Dick speelde een Catalaanse opening waarbij wit in het late middenspel de gangbare sterke loper op g2 ruilde tegen een sterk zwart paard op d5.

Het spel was daarna ongeveer gelijk maar toen Dick een (te) actieve zet liet volgen door een passieve verdediging kreeg wit een vrije pion op c6 met actievere stukken.

Hij moest een stuk geven om nog door te kunnen spelen maar de partij was uiteindelijk niet meer te redden (3-1).

Andries werd door Johan opgeroepen om bord 8 te bemannen, ongewoon voor iemand die jarenlang in de A-groep speelde. Daar wachtte echter een aangenaam ogende dame op hem, mw Monique van de Griendt. Na haar te hebben bedankt voor de hem toegevallen eer om zijn eerste competitie wedstrijd tegen een dame te spelen, begon de partij.

Een Siciliaan met twee lange rochades, niet veel aan de hand. Toen verviel zij echter in een tunnelvisie door alle zware stukken op Andries z’n onbeduidende d-pion te richten. Die viel dan ook, maar wel tegen het ruilen van zijn c-pion voor haar b-en a-pion.

Een naakte koning is een slechte zaak in het schaakspel. Na enige lastige schaakjes resulteerde dat dan ook in een eindspel van toren tegen paard. Toen Andries zijn a-pion tot een dame promoveerde gaf zij Andries de hand. Terecht, want met een dame voor is hij erg sterk.

Daarna hebben zij met een pilsje in de hand nog leuk gepraat over het rijke Amsterdamse schaakleven van vroeger (4-1).

Johan speelde met zwart tegen het Koningindisch met g3 en de loper g2 en week als eerste af van de theorie. Niet met een nieuwtje maar omdat zijn openingskennis ophield. Hij kwam bleef de hele partij onder druk en moest het oplossen met weinig ruimte. Doordat de tegenstander een sterke voortzetting miste werd een stelling bereikt met kansen voor beide partijen. Vanwege de tijdnood en omdat de wedstrijd op de overige borden beslist leek werd besloten tot remise (4½-1½).

Henk speelde tegen de presentator van het tv-programma “Man bijt hond”  Deze begon na een merkwaardige opening direct te blaffen op de damevleugel. Echter tot bijten kwam het niet omdat Henk zijn bekende verdedigingsmodus had ingezet en nadat de paarden van onze man los kwamen begonnen deze wel direct te bijten wat uiteindelijk 3 pionnen opleverde en later de partij (5½-1½).

Bij Ton kwam er na het geweigerd Wolga gambiet een heel speciale variant op het bord, waarbij de dames vroegtijdig werden geruild. Er ontstond een tactische strijd om het initiatief.

Door een  foutieve zet van Ton; doorzetten van een pion c5 naar c4 om een veld te bezetten van zijn paard verloor hij die pion en moest hierna vechten voor remise.

De tegenstander Adri Schoorl kreeg twee vrijpionnen op de damevleugel, hetgeen moet winnen, maar het eindspel speelde hij niet al te best in de laatste acht minuten, zodat Ton het eindspel alsnog remise kon houden met alleen koning, toren tegen koning, toren en pion. (6-2).

ma 08 feb Almere 3 – Fischer Z 2 6 – 2

Bord

Thuis

Uit

Uitslag

1

Johan Bertelkamp

Peewee van Voorthuijsen

½ – ½

2

Martin Heijlman

Kees de Kruif

1 – 0

3

Dick de Jong

Leo Littel

0 – 1

4

Albert Kortendijk

Thomas Hauptman

1 – 0

5

Gerard Koeleman

Ronald Gouma

1 – 0

6

Henk Bermon

Michael Abspoel

1 – 0

7

Ton van Rooijen

Adri Schoorl

½ – ½

8

Andries Speek

Monique van de Griendt

1 – 0

      6 – 2