Almere – Fischer Z eindigde zaterdag 4 november in 3-5. De persoonlijke resultaten:
Van: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/1701
Bord 1. Martijn (Woudje) zet in de opening snel druk op het centrum van wit met zetten als …g6, …Lg7, …c5, …Db6. Zijn tegenstander besluit om een pion te geven ten gunste van zijn ontwikkeling. Later offert hij een tweede pion. Martijn komt de problemen later niet meer te boven (het paard van g8 heeft zelfs nooit gezet!) en moet zijn dame geven voor een toren en een loper. Het lukte niet om dat remise te houden.
Bord 2. Dennis krijgt via een pikante zetvolgorde The Modern Pirc tegen zich (meer over The Modern Pirc op: https://shop.chessbase.com/en/products/bologan_the_modern_pirc). Hij besloot snel tot e4-e5, duidelijk de kritieke zet tegen dit systeem (wit speelt tegen de loper op g7). Zijn paard op c3 was echter behoorlijk misplaatst en eenzelfde omschrijving geldt voor zijn loper op e3 (d2 is in de doorschuif CK het juiste veld, of f4 als zwart druk heeft op e5 met …f6). Zwart kreeg later de c-lijn, druk op het centrum en won een pion.
Bord 3. Diederic speelde een lekker potje hoor. Hij speelde het Hollands en begon de ‘Neanderthaler Attack’ met …De8-h5, het thematische pionoffer …f5-f4, …Lh3 en …Pg4 (de omschrijving Neanderthaler Attack is afkomstig uit 1…d6 Move By Move, waar Lakdawala een vergelijkbaar systeem aanraadt na 1.c4 e5 2.Pc3 d6 3.g3 f5. Het voordeel van dit systeem t.o.v. het Hollands is dat zwart direct …e5 heeft gespeeld; in het Hollands heeft zwart daar vaak …e6 en/of …De8 voor nodig. Maar wat weet ik nou van het Hollands? Meer over 1…d6 op https://www.newinchess.com/1-d6-move-by-move). De witspeler zag de bui al hangen en ruilde snel de loper op h3 af, maar de zwarte dame bleef hardnekkig rond de witte koning zwermen. Later won Diederic.
Bord 4. Ivo (Knotje) had een kut dag. In de Winawer werd hij verrast door een zijvariant (zoals je dat eigenlijk altijd wordt in de Winawer), reageerde misschien niet helemaal goed, maar stond toch goed, raakte in een vuige schermutseling terecht en in een stelling met ongelijke lopers waren het de zwarte zware stukken die eerder penetreerden.
De partijen waren natuurlijk niet in bordvolgorde afgelopen, maar na het verlies van Ivo ging ik eens rondkijken en werd me duidelijk dat dit een (waarschijnlijk forse) nederlaag zou worden. Mike en Pim stonden ook slecht en veel goed nieuws was er niet.
Bord 5. Daar zat ik. Mijn tegenstander speelde de Van Geet opening (1.Pc3). De Van Geet heeft m.i. weinig independent value, na 1.Pc3 d5 2.e4 dxe4 3.Pxe4 Lf5 4.Pg3 Lg6 5.Pf3 Pd7 zou wit eigenlijk moeten hopen dat hij nog in de hoofdvariant van de Caro-Kann terechtkomt na d4 en …c6 (zwart speelt later vaak c6-c5, dus kan hier misschien zelfs …c6 achterwege laten; d4-d5 is vaak niet gevaarlijk), maar de echte Van Geet-speler wil origineel spel en kiest voor Lc4 en d3. Ik wilde eigenlijk 1.e4 e5 spelen, maar 1.Pc3 e5 2.Pf3 Pc6 3.d4 exd4 4.Pxd4 Pf6 5.Lg5 ken ik niet (het beste zal 5.e4 zijn met een overgang naar het Schots – maar de echte Van Geet-speler wil origineel spel).
Ik weet natuurlijk niet wat mijn tegenstander gespeeld zou hebben tegen deze varianten. Na 1.Pc3 Pf6 2.f4 d5 was hij diegene die zingeving zocht. Deze stelling vind ik erg mooi:
Bouton-Kabos, Almere 2017 na 9…Nd5, de diagonaal is volgebouwd.
In deze stelling was 16…Pce7! sterk. Het paard gaat via f5 naar e3 en wit kan daar niets tegen doen, omdat pion c2 staat aangevallen. Wit kiest tussen 17.Tac1 en 17.c4, maar zwart staat duidelijk beter.
Bouton-Kabos, Almere 2017 na 16.gxf4.
Ik koos helaas voor 16…Tfe8. Ik sta dan nog een wolkje beter. Merk op dat de diagonaal nog steeds drukbezet is. Mijn tegenstander ging niet veel later de mist in.
Bord 6. Mike vond één van de sterkste tegenstanders in Ivo Timmermans.
Van Niel-Timmermans, Almere 2017 na 13…Dc7.
Na 13…Dc7 koos Mike voor 14.Ld3. Na 14…Dxc3 15.Tac1 Da5! heeft wit duidelijk te weinig compensatie voor de pion: zwart heeft geen zwaktes, waardoor de lopers geen indruk maken. Zwart won overtuigend.
De stelling na 13…Dc7 is trouwens 27 keer eerder gespeeld in PowerBook2016:
@Mike: 10.Lg5 en 10.Te1 zijn beter aldus PowerBook.
Bord 7. Richard speelde in een advance Caro-Kann snel …Db6xb2. Toen dit appeltje toch niet zo giftig bleek te zijn, offerde zijn tegenstander ook de toren op a1 in de hoop de zwarte dame te kunnen insluiten. De waarschijnlijkste uitkomst was dat Richard dan zijn dame zou moeten geven voor de toren op f1, waarna hij alsnog oké zou staan (dan heeft hij twee torens en een pion voor de dame). In het ergste geval zou hij zijn dame verliezen voor een licht stuk en staat hij niet meer oké. Richard hield het hoofd koel en wist zijn dame te bevrijden met een kleine combinatie. Met een kwaliteit en een pion voor was de technische fase geen uitdagende meer.
Bord 8. Pim bereikte met wit de volgende structuur. Een typische ‘wit wint of het is remise, maar eigenlijk wordt het altijd remise-structuur’. Dit was niet echt de stelling; het gaat om de structuur. a4 en b4 zijn duidelijk te verzwakkend geweest en dat markeerde zwart met …a5! Daarna vond een mass exchange op de c-lijn plaats en gleed de vijandelijke koning over de zwarte velden zo naar binnen. Helaas, helaas.
Bij benadering de stelling Groot-Kroos, Almere 2017.
Ik laat ieder zijn eigen mening vormen over de stand na deze ronde: