Almere 4 boekt belangrijke overwinning in 1e klasse

Analyses Senioren

Almere 4 boekt belangrijke overwinning in 1e klasse.

Vooraf gezien zou dit een lastige wedstrijd worden tegen het sterkere Boven IJ 2 uit Amsterdam. Zij hadden een betere rating, in matchpunten stonden wij een puntje voor.

Een belangrijke wedstrijd omdat een overwinning voor meer lucht zou zorgen in de onderste regionen van de 1e klasse A waar ons team tot de zwakkere broeders behoord.

De tegenstander had wat gehusseld met de opstelling, en zo troffen wij hun sterkste speler op het 5e bord aan en was hier en daar  een bord gewisseld.

Wij speelden in nagenoeg de vertrouwde opstelling, alleen op het 1e bord hadden wij Bart Krol geposteerd. Een vertrouwd gezicht, deze oud clubkampioen, die een jaar of vijf uit de running is geweest, maar nu weer bekwaam zijn partij mee blaast.

De eerste die klaar was, was Bert die op het 2e bord speelde. Zijn tegenstander Fred Jungen (1884), gaf al snel een stuk weg, en met de koning al ergens op h6 zag Fred er geen heil meer in en was de snelle score van Bert een feit.

Op het1e bord speelde Bart een rustige partij tegen Andre Meester (1877), een partij die de gehele tijd in evenwicht bleef. Toen Bart dan ook remise aanbood, werd deze snel aanvaard.

1.5-0.5

Op bord 8 werd ook snel de vrede getekend nadat de zware stukken waren verdwenen. Hans Heine accepteerde het remise aanbod van Evert Wesker (1602).

Bij Johan H. op bord 7 tegen Jan Rot (1719) werd nadat de kruitdampen waren opgetrokken ook tot remise besloten. 2.5-1.5

Hoe sneller wij als team bij de vier bordpunten kwamen, des te beter. Met deze score zouden wij immers Boven IJ achter ons op de ranglist houden.

Met nog vier borden te gaan was het onduidelijk, op al deze borden hadden wij sterkere tegenstanders, twee borden stonden minder, één bord onduidelijk, de enige die beter stond was Ton.

Ton, die de laatste weken in vorm is maar vaak voor sinterklaas speelt, wist nu zijn openingsvoordeel op het 4e bord uit te breiden en hield zijn tegenstander goed onder druk.

Ton wist zijn pion voordeel te vergroten naar stukwinst, waarna zijn tegenstander Rinus Koevoets (1848) op de 41e zet zijn koning omlag. 3.5-1.5

 

Hans K. op het 3e bord speelde een lastige partij, die hem wel tijdsvoordeel op leverde tegen Huub Groenenberg (1812). Echter op de koningsvleugel was het allemaal nog wat onduidelijk.

Of dit voordeel hem tenslotte een stuk opleverde weet ik niet precies, maar het zorgde wel voor de winst en Almere 4 had de winst binnen 4.5-1.5

Onze Johan D. had de pech dat de sterkste tegenstander Wim Schipper (1942) juist tegen hem werd opgesteld op bord 5. Deze oudere speler wist de druk in de stelling steeds meer op te voeren en langzaam werd Johan er van afgedrukt. 

Johan speelde nog lang door voor het team, maar toen de winst voor Almere binnen was, staakte Johan de strijd.

Als laatste was Pieter nog bezig op het 6e bord tegen Peter Sassen (1810). Pieter  had al eens remise aangeboden, wat uiteraard was geweigerd door de Boven IJ speler omdat zij achter stonden, echter de stelling was gunstig voor Pieter.

Hij had de lopers, die dwars door de pionnen structuur konden lopen, terwijl Peter de Torens had die weinig konden uitrichten.

Toen de score 4.5-2.5 voor Almere stond, werd als nog besloten tot remise.

Een mooie  5- 3 overwinning tegen een directe concurrent zorgt op dit moment voor een waarschijnlijk mooie 3e plaats in de rangschikking.

Nog twee wedstrijden tegen gelijkwaardige tegenstanders en dan de apotheose tegen het ongenaakbare Amsterdam West in de laatste thuiswedstrijd. Hopelijk zijn wij dan al veilig, en kunnen wij daar een mooie strijd van maken.

TS