Clubkampioenschap: voorbeschouwing door Tobias

Senioren

Welk clubkampioenschap?

Morgen en volgende vrijdag (7 en 16 juni) spelen Woudje (Martijn Woudsma) en DenDen (Dennis van Leusden) een match van twee partijen om het clubkampioenschap. De match wordt gespeeld bij Frans (Hazenberg) thuis. Toeschouwers zijn welkom in klein committee, dus vraag even aan Frans of hij je kan ontvangen.

Nou en?

In dit artikel geef ik een kleine voorbeschouwing van de match.

Schaaknerds

Het leuke aan de match is dat we (voor zover ik me in dit geheel mag betrekken) goed bevriend zijn met elkaar. Deze vriendschap uit zich onder andere in een actieve Facebookchat genaamd “Schaaknerds”. Deze groep bestaat uit Knotje, DenDen, Woudje en mij. Ik word wel eens Bosje genoemd, maar meestal gewoon Tobi. De spelers kennen elkaar door en door. Vooral Woudje en DenDen hebben altijd veel tegen elkaar gesnelschaakt, zowel op de club, bij Martijn thuis terwijl we een klein biertje dronken, in het Poolcentrum (ons favoriete café op de Grote Markt waar we met Frans ook nog een midden in de winter op het terras hebben gezeten) en op Chess24. Ze spelen zelfs wel eens correspondentieschaak, tegen elkaar en ook veel met Martin (Heijlman) en ‘De Bakker’.

Ze zullen elkaar in ieder geval de eindoverwinning gunnen, maar willen ook allebei graag winnen.

De match-up

DenDen staat vooral bekend als openingskenner. Hij heeft de afgelopen jaren veel gestudeerd en “kent zijn shit”. Hij kruipt langzaam richting de 2200 en dat is zeker niet alleen door zijn openingskennis. Martijn zijn PR is 2212. Hij weet voor zijn niveau juist heel weinig van openingen en wijkt graag af van de gebaande paden. Zeker tegen DenDen zal hij geen hoofdvarianten ingaan. De vraag is dan (zeker met zwart) of je wel een speelbare stelling overhoudt en Dennis zal de creativiteit van Martijn graag willen afstraffen. Twee gevaren voor Martijn zijn dat hij zichzelf kan verliezen in onnodige complicaties en dat hij nooit een keer remise kan spelen. Dennis is beter in de opening, no doubt, maar Martijn heeft meer inzicht in het middenspel. In het eindspel is Martijn misschien ook ietsje beter, maar zal de speler met de betere stelling gewoon winnen.

Welke openingen gaan we zien?

Als Dennis wit heeft: 1.d4 en hij zal houvast vinden aan zijn openingskennis. Ik verwacht geen Konings Indisch van Martijn. Dat hebben ze al zo vaak gespeeld en zal Dennis zeker voorbereid hebben. Misschien iets met 1…g6 en …Pf6 uitgesteld, bijvoorbeeld varianten als 1.d4 g6 2.c4 Lg7 3.Pc3 d6 4.e4 e5. Dan moet Woudje dus wel de Pirc/Modern toelaten na 2.e4. Martijn speelde vroeger ook Dame Indisch en het Budapest gambiet. Dat zijn al vier openingen om voor te bereiden en Dennis is ook bezig om 1.e4 te leren – nog meer werk.

Als Martijn wit heeft: iets wat je nooit kunt voorspellen. Hij kan de Morra spelen (1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3), Open Siciliaans en kan op zet 1 al afwijken. Vroeger speelde hij 1.f4. Of waarom niet 1.g3? Of 1.Pf3? Johannes (Kossen) speelde in een vorige match tegen Frans 1.b3. Alleen 1.d4 en 1.c4 zal hij (Martijn) echt nooit spelen. 1.b4? Ook grappig. Hij zou niet de eerste zijn die er clubkampioen mee wordt.

Maar wie wint de match?

Ik vroeg mezelf gisteren tijdens een kleine wandeling af hoe ik de kansen inschat. Ik verwacht dat Martijn wint en zou hem iets meer dan 60% kans geven, maar ook weer geen 65%. Zeg maar 62% kans.

Volgens de Elo Win Probability Calculator (https://wismuth.com/elo/calculator.html#rating1=2181&rating2=2045&best_of=2) heeft Martijn een kans van 60% om te winnen, Dennis een kans van 13% en is de kans op 1-1 ongeveer 27%.

Ja ja…

Genoeg gepraat. We zullen de match met veel interesse volgen. Ik weet nog niet of ik verslag doe of het aan de spelers zelf laat. In ieder geval: GL HF!