10,9,8,7,6,5,4,3,2,1, sssssssst
En het is bijna helemaal stil in de enorme speelzaal van het topsportcentrum. De speelronde is begonnen en je hoort alleen nog het ritmische geluid van de tikkende stukken die op bijna tweehonderd schaakborden worden verplaatst. Even daarvoor is de zaal nog in rep en roer, roepen kinderen naar elkaar, krijgen schakers de laatste welgemeende adviezen van hun ouders, zoeken teams en begeleiders koortsig naar hun plaatsen en rennen kinderen door de zaal om op tijd aan hun partij te kunnen beginnen.
Na het aftellen gaan de trukendozen gelijk helemaal open. We zien vooraf ingestudeerde herdersmatjes en snelle dame-uitvallen op meerdere borden tegelijkertijd verschijnen. Sommige kinderen weten hoe ze zo’n aanval moeten pareren, anderen staan helaas na 4 zetten mat. Maar dat is een ervaring die ze meenemen naar hun volgende partij. Dan zullen ze met dezelfde truc en een beetje geluk, zelf matgever zijn. De meeste kinderen zetten razendsnel. Schakers met wat meer ervaring zijn wat bedachtzamer. Zij weten dat één desastreuze zet een prachtstelling kan verknoeien.
In dit toernooi worden zesendertig scholen vertegenwoordigd door negentig teams. De speelzaal is een bont palet, alle schakers dragen de kleuren van hun school. Rode gezichten, ingespannen blikken, tongen uit de mond, nergens wordt het schaakspel zo intens beleefd als hier in deze zaal. Vanaf de tribunes leven de ouders hartstochtelijk mee. Zij mogen het met rood lint afgebakende speelveld niet betreden maar staan klaar om overwinningen mee te vieren en om hun kinderen te troosten als dat nodig is.
Scheidsrechters willen jullie je positie innemen? De speelronde is bijna afgelopen. De borden waarop het spel nog in volle gang is, zullen worden gearbitreerd. Maar wat moet je als scheidsrechter beslissen als je ziet dat de sterkere partij niet weet hoe er mat gezet moet worden? Remise dan maar. Schaakregels zijn helemaal niet zo eenvoudig. Soms kun je jezelf bijna niet voorstellen dat een regel ook voor jou geldt.
Aanraken is zetten bijvoorbeeld. ‘Ik wilde die pion helemaal niet zetten! Ik raakte hem per ongeluk aan en nu zegt mijn tegenstander dat ik hem moet zetten, maar dan verlies ik mijn Dame’ Volgend jaar wordt het toernooi voor de dertigste keer gehouden. Organisator Ton Sprong is er al die die keren bij geweest. Hij belooft dat de volgende editie nog specialer wordt als de scholen nog meer teams meenemen naar het toernooi. Het zou mooi zijn als we er in slagen om volgend jaar het bestaande record van 114 deelnemende teams te evenaren of te verbeteren.
De medewerkers van MUMPS software zijn ook al jaren bij het toernooi betrokken. Zij verzorgen de ronde-indeling en de standen. Dat het toernooi zo gestroomlijnd verloopt, is aan hen te danken. Door de royale bijdrage van hoofdsponsor Het Gouden Huis kunnen de leden van schaakvereniging Almere het evenement zonder financiële kopzorgen organiseren.
Achterin de zaal legt Jozias Hillenkamp van Raindropchess aan de aanwezige meesters en juffen uit dat bewegen en leren heel goed samengaan. Er is een nieuwe leermethode die op het schaakspel is gebaseerd. Het heet square4chess en het kan onder meer worden ingezet bij het taal- en rekenonderwijs. De kleurrijke schaakstukken en de verkleinde schaakborden zien er aantrekkelijk uit. Veel kinderen komen even kijken bij Jozias en zijn omvangrijke uitstalling van leerzame spelen en spelletjes.
Voor de schakers die niet tot volgend jaar willen wachten om de schaaksport te kunnen beoefenen is er goed nieuws. Zij kunnen iedere vrijdag tussen 15.30 en 17.00 uur naar de schaakschool. Trinitas Gymnasium aan de Sas van Gentlaan is hiervoor de thuisbasis. Beginnende schakers kunnen hier, zonder verdere verplichtingen of kosten, buiten de schoolvakanties om, het hele jaar terecht.
Team 1 van International Primary School heeft het toernooi gewonnen. Maar wie op deze dag aanwezig is, weet dat eigenlijk alle deelnemers hebben gewonnen. Het was één groot schaakfeest en we waren met z’n allen voor de verandering weer eens een dagje offline. We danken alle vrijwilligers die met grote inzet en geheel belangeloos hebben bijgedragen aan deze spannende schaakmiddag!
Voor aanvang van het toernooi laat Ton Sprong een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt interview zien met Anish Giri, de beste (jonge) schaker van Nederland. Na dit inspirerende begin is de kans groot dat één van de deelnemers zich tijdens het spelen even met Anish heeft vergeleken. En gezien het aanwezige schaaktalent is die droom niet eens zo gek.{source}
<iframe src=”https://drive.google.com/file/d/0B_CnJZC2Esm5d2xlM3p1cnp4Y1E/preview” width=”520″ height=”300″></iframe>
{/source}
Hierbij de foto’s van het Schoolschaaktoernooi 2017.
Schoolschaken
https://plus.google.com/104888627438989491646/posts/1TkH6E9PpRm