Partij Ton Sprong Eemlandtoernooi

Analyses Senioren

Op dit moment speel ik mee in het Eemland toernooi. Vorig jaar eindigde ik op een gedeelde 1eplaats, dus de verwachtingen zijn weer hoog.

In de eerste ronde speelde ik met wit, en uiteraard de b4.

Mijn tegenstander Bert Ekkelboom  speelde a tempo, hij had deze opening vaker gespeeld. Maar op zijn derde zet speelde hij Pc6 i.p.v. Pf6, verloor de g7 pion en op zet vijf de volle Toren.

Hij spartelde nog wel tegen, maar het eerste punt was binnen.

In de  tweede ronde speelde ik tegen Arco Flohr, een tegenstander waar ik vorig jaar het ook moeilijk tegen had. Ook nu weer een spannende partij. Ik speelde met zwart en opende op de Dame vleugel. Hier lag bijna de gehele partij de aandacht op.

Totdat ik plotseling in het centrum een pion verloor, toen was de vlam in de pan, en begon de strijd pas goed. In het eindspel aangekomen boden wij wederzijds twee keer  remise aan, wat door beiden werd geweigerd.

In het eindspel met voor ieder slechts zes stukken op het bord, vergat ik mijn loper te dekken. Arco overzag deze buitenkans van loperwinst en de Dames werden geruild. Toen verscheen er een remise stelling op het bord, Ik speelde nog even door, ik had immers nog een vrije g-pion.

Deze was aangekomen op g3, waarna Arco blunderde. Hij zette zijn loper op f2, die ik onmiddellijk nam en de partij was uit. Een Lucky punt derhalve en een gedeelde 1e plaats.

Ronde drie tegen Bert Lardenoye, leverde in de opening met b4, al snel een pion op. Zetten lang werd de pion weer teruggegeven en weer teruggewonnen. Uit eindelijk kwam ik in een betere stelling, die ik liet verzanden in remise. Een 2e plaats was mijn stek.

De vierde partij met zwart tegen Mike Ruitenbeek, (zie de analyse) was in mijn ogen mijn beste partij van de laatste jaren. Een echt loperoffer(18ezet), voor meerdere pionnen op de koningsvleugel, leverde een betere stelling op. Na veel gemanoeuvreer, waar ik in het eindspel nog goed moest opletten om niet zelf te gaan verliezen op de koningsvleugel verspeelde Mike zijn tegenkansen op de 32e zet en was de partij drie zetten later uit. Opvallend was de tijd die Mike stak in de 7e zet, maar liefst 20 minuten.

Dinsdag a.s. de vijfde live partij tegen de koploper Jacob de Graaf, die een halfje voorstaat, maar de laatste ronde verstek laat gaan.