(Glasgow, Schotland) De Almeerse schaaktoptalenten Daniël Kutchoukov (13) en Roger Labruyère (11) hebben bij hun optreden tijdens het Glorney Gilbert schaaktoernooi in Schotland de Robinson Cup en de Stokes Cup veroverd. Door hun ijzersterke optreden tijdens deze sterk bezette zeslandenwedstrijd veroverde het Nederlandse Jeugdschaak Team deze felbegeerde prijzen in de leeftijdscategorieën tot 12 en 14 jaar.
Ook voor de meisjes van het Nederlandse Jeugdschaak Team was een glansrol weggelegd: zij veroverden de Gilbert Cup voor het sterkste meisjesteam. Hiermee was Nederland goed voor drie van de vier hoofdprijzen: een ongekende prestatie voor het Nederlandse team dat na ruim twintig jaar afwezigheid weer zijn opwachting maakte.
Bij oudere schaakliefhebbers doet de naam Glorney Gilbert Cup misschien een belletje rinkelen. Deze internationale jeugdschaakwedstrijd tussen (voornamelijk Britse) landenteams bestaat al bijna 70 jaar en werd in het verleden onder andere bijgewoond door schaakprominent Jan Timman, maar was al ruim twintig jaar niet meer door Nederlandse teams bezocht.
Maar in 2018 was het eindelijk weer zover: de Nederlandse stichting Pathena Chess had in de vier wedstrijdcategorieën ijzersterke teams ingeschreven, met hierin een aantal van de beste jeugdschakers van Nederland, onder de bezielende leiding van ‘chefs de mission’ Ricardo Catalan en Marcel Klein.
Gezamenlijk togen zij naar Glasgow in Schotland om voor hun land en hun team te strijden. Met Daniël Kutchoukov (13 jr – 2e op het NK tot 14 jaar) en Roger Labruyère (11 jr – 10e op het NK tot 14 jaar) leverde Almere twee absolute topspelers aan dit prestigieuze toernooi. Met hun teams streden zij tegen landenteams uit Frankrijk, Engeland, Ierland, Wales en Schotland.
En wat waren deze Almeerse toppers belangrijk voor hun teams. Met 4,5 punten uit 5 wedstrijden was Roger de onbetwist beste speler van het ‘Stokes team’ en daarmee de belangrijkste architect van de overwinning in die klasse, terwijl Daniël met een zwaarbevochten remise (ruim 5 uur lang) in de laatste ronde tegen de Ierse Adam Murphy de Robinson Cup definitief veilig stelde voor Nederland.
Al vanaf dag 1 gingen de Nederlandse toppers voortvarend van start. Tegen Schotland werd in alle vier de klasses de overwinning geclaimd en ook tegen het sterk geachte Engeland behaalden 2 van de 4 teams een mooie overwinning – team Glorney (tot 18 jaar) en het Stokes team (tot 12 jaar) – terwijl de andere teams een keurige remise boekten.
Toen volgde op dag 2 de “finale” tegen Frankrijk, dat vooraf als het sterkste team werd gezien en dat als troefkaart een Nederlandse coach had die de Nederlandse teams kon “afluisteren”. Maar Nederland sloeg toe tegen Frankrijk: het meisjesteam (Gilbert Cup) en de jongensteams tot 14 en 12 jaar behaalden een prachtige overwinning op Frankrijk, terwijl het oudste team een keurige remise haalde. Het relatief zwakke Wales had in de laatste wedstrijd van dag 2 vrijwel niets in te brengen tegen Nederland en werd door alle vier de teams ruim verslagen.
Op dag 3 volgde de laatste wedstrijd tegen Ierland. Hoewel Nederland alle voorgaande landenwedstrijden had gewonnen, gold voor dit toernooi de regel dat bordpunten (winstpunten per speler per team) belangrijker waren dan matchpunten. Dit betekende dat alle vier de teams nog voluit aan de bak moesten om de cup binnen te slepen, omdat alle teams onderweg nog wel eens een puntje hadden laten liggen.
Als eerste werd duidelijk dat het Nederlandse Gilbert meisjesteam met de hoofdprijs aan de haal zou gaan, nadat speelster Ana Martinez haar wedstrijd won en ook de andere twee meisjes in kansrijke positie stonden.
Hierna was het de beurt aan het jonge Stokes team dat al een vroege overwinning van een trotse Roger kon vieren, maar nog wel een paar spannende momenten kende bij de andere spelers.
Op een gegeven moment werd ook duidelijk dat het Glorney team (tot 18 jaar), ondanks een prima prestatie van Nederland, net naast de hoofdprijs zou grijpen met slechts een halve punt verschil. Eén remise meer was dus voldoende geweest voor de overwinning, maar het mocht niet zo zijn.
Daarna moest het Robinson team nagelbijten en wachten op de partij van Daniël Kutchoukov die maar voort duurde en duurde. Hoewel Daniël al in een eerdere fase remise kreeg aangeboden, wilde hij nog wachten en loeren op een fout van zijn tegenstander om de partij ten langen leste naar zich toe te slepen. Toen deze fout niet kwam, ging Daniël uiteindelijk akkoord met de winnende remise, die zijn team de felbegeerde cup zou bezorgen.
Onder een ovationeel applaus kregen de Nederlandse teams de drie hoofdprijzen uitgereikt, waarmee ze de onbetwiste winnaars van dit toernooi werden. In 2019 wordt de volgende Glorney Gilbert Cup in Ierland georganiseerd en Nederland zal zeker weer van de partij zijn.
Links