Almere 1 nog niet veilig in de KNSB na nederlaag

Analyses Senioren

Zaterdag 7 april moesten we thuis tegen promotiekandidaat Promotie aantreden. Naast dat dit dus één van de sterkste tegenstanders in de poule was, waren wij ook nog eens ernstig verzwakt doordat Dennis, Martijn en Tobias nog in Jersey aan het spelen waren. Dat maakte wel dat Almere 1 met de jongste opstelling in de geschiedenis op kwam draven: Duncan, Jeroen en Ahnaf brachten de gemiddelde leeftijd drastisch omlaag met hun invalbeurten. De stukjes hieronder is een mix van de indrukken van Johan en mij:

Helaas ging het bij Jeroen al vroeg niet helemaal goed meer. Hij zat aan de verkeerde kant van een Franse doorschuifvariant en kreeg een volle koningsaanval over zich heen. Onze teamleider zag dat wit vol voor mat ging en een kwaliteitsoffer links liet liggen. Uiteindelijk is het geen mat geworden, maar was materiaalverlies wel onvoorkombaar dus begonnen we de middag met een nul: 0-1

De volgende partij die eindigde was de partij van Pim. In een gesloten stelling die op een Stonewall leek, kon zwart veel uitbreiden op de koningsvleugel. Ondertussen probeerde Pim spel te krijgen op de damevleugel, maar de aanval van zwart met met een torenoffer afgemaakt en Pim moest opgeven om mat te voorkomen: 0-2

Daarna werd er een halfje op het scorebord getekend. Richard was al vroeg in een eindspel gekomen met veel pionnen en allebei een dubbelpion. Na een herhaling van zetten werd tot remise besloten, maar ik heb horen zeggen dat er in de eindstelling of dicht daarvoor een motief zit wat Richard niet zag en hem wel voordeel had kunnen geven. Misschien een kans gemist, maar een halfje was op dit moment in de wedstrijd ook al welkom: ½-2½

Mike was bezig tegen een sterke tegenstander in een Bogo-Indische verdediging. Hij stond continu wat bedrukt en voor mijn gevoel stond de tegenstander goed, maar het was niet makkelijk en Mike verdedigde zich taai. Uiteindelijk wist hij zich vrij te vechten met het sterke 35…f4+. Met deze hernieuwde activiteit van zijn stukken was gelijkspel niet ver meer; ook hij tekende een halfje bij: 1-3

 

 

Daarna kwamen twee scores vrij snel achter elkaar en tijdens het spelen van mijn eigen wedstrijd is het niet helemaal tot me doorgedrongen welke volgorde de uitslagen kwamen. Volgens mij kwam eerst de verrassing van ons talent Ahnaf die als invaller op het tweede bord een punt wist te bemachtigen in een overtuigende partij in een Konings-Indisch. De partij staat hieronder. Ineens was de score 2-3.

 

Diederic speelde een wat minder scherpe variant dan ik gewend ben, maar kreeg wel weer een stelling op het bord rond zet 10 die ik nog nooit had gezien, dus daarin slaagde hij weer uitstekend. Wit kreeg een sterke pionnenmeerderheid op de koningsvleugel en zodra die in beweging kwam kon Diederic niet veel meer doen. Toen de witte toren ook nog op de achterste rij binnenkwam en promotie niet meer te stoppen was, hield Diederic het voor gezien: 2-4.

Daarna was ikzelf klaar met mijn partij. Vanuit een rustige opening wat een soort omgekeerde Tarrasch was geworden had ik wat druk op de geïsoleerde d-pion van mijn tegenstander. Na een foutje van hem kon ik dit omzetten tot een pion, maar ik wikkelde daarna af naar een onduidelijk toreneindspel. In de verlenging maakte mijn tegenstander gelukkig nog een fout en kreeg ik een gewonnen eindspel en werd het misschien nog spannend: 3-4

 

 

Helaas was deze hoop van korte duur, want toen ik bij Duncan’s partij aankwam zag ik dat hij al in een hopeloos eindspel met twee pionnen minder stond. Achteraf bleek de tegenstander een mooie correcte partij te hebben gespeeld en nadat Duncan een pion opgaf in het middenspel, heeft hij in het vervolg van de wedstrijd eigenlijk geen kans meer gehad om er iets van te maken. Einstand: 3-5

 

 

Al met al een 3-5 nederlaag dus. Dat was ook wel te verwachten gezien de tegenstand en onze opstelling, maar ik betrapte mezelf er tijdens de match toch op het een stukje spannender te vinden en te hopen op een stunt. Die kwam er niet echt, al hadden we vooraf gedacht dat met het wegvallen van Tobias en Martijn de punten in ieder geval niet op bord 1 en 2 gehaald zouden worden.

Het verlies betekent ook dat ons behoud in de poule niet helemaal zeker is. We staan nu namelijk zesde en dat klinkt wel veilig, maar de nummer 9 staat maar één matchpunt onder ons na ronde 8 en de nummers 9 en 10 degraderen allebei. Onze speurneus Richard heeft het rekenwerk gedaan en op een rijtje gezet wat we moeten vrezen en hopen:

“Er staan 4 teams onder ons, te weten LSG4, PK3, Caissa4 en Waagtoren. De Waagtoren is reeds gedegradeerd, dus we hoeven er maar 1 onder ons te houden.

 

We spelen tegen LSG4. Die staan in matchpunten gelijk, maar bordpunten achter. Dus bij gelijkspel of winst zijn we veilig.

 

Bij verlies komen ze over ons heen en dan is de vraag wat PK3 en Caissa4 doen.

 

Caissa 4 (de huidige nr.9) heeft 1 matchpunt minder, dus ze moeten sowieso gelijk spelen en daarbij 2 bordpunten meer scoren dan Almere. => Almere verliest met 6-2 of meer => Caissa moet gelijk spelen. Almere verliest maar haalt minimaal 2 ½ bordpunt => Caissa moet winnen. Caissa speelt tegen Leiderdorp (de huidige nr.4)

 

PK3 (de huidige nr. 8) staat in matchpunten gelijk maar 3 bordpunten achter. Als Almere met 8-0 verliest dan mag PK3 met 3 ½ – 4 ½ verliezen. Bij andere verliescijfers van Almere moet PK3 minimaal gelijk spelen. PK3 speelt tegen Promotie (de huidige nr.2)”

 

We hebben het dus in eigen hand op dit moment. Maar mocht het allemaal onverhoopt niet lukken, moeten we ervoor zorgen dat we de 0-8 in ieder geval vermijden en onze tegenstander van deze ronde lief aankijken en hopen dat zij volgende ronde nog beter spelen tegen onze concurrent. We komen het snel te weten, want de volgende en laatste ronde is al op 21 april!