Clubleden in tienkamp Tata Steel Chess Tournament

Senioren

Het Tata steel chess tournement is op het ogenblik in volle gang en nadat de weekend vierkampen en de dagvierkampen hun kunnen hebben laten zien, waarbij diverse clubleden aanwezig waren, de uitslagen kunt U nakijken op de site van Tata steel Chess, is het nu de beurt aan de tienkampers.

Op vrijdag 19 januari zal, volgens een oud gezegde van het voormalige hoogoventournooi, ‘het tournooi begint pas echt als de tienkampen gaan meedoen”, de strijd op de 64 velden losbarsten.

In alweer de 80ste editie van dit prachtige toernooi zijn traditiegetrouw weer vele clubleden in de diverse groepen aktief met de ambitie een gooi te gaan doen naar de hoogste plaatsen.

In groep 1 zal onze beste clubspeler Tobias Kabos gaan uitkomen. Tobias heeft zich de laatste tijd voornamelijk bezig gehouden met rapid en snelschaaktournooien. Nu zal hij dus weer serieuze partijen gaan spelen. We zijn benieuwd hoe dat gaat uitpakken op dit hoge niveau.

In groep 2 zien we Martijn Woudsma. Onze clubkampioen is lichtelijk uit vorm maar zal ongetwijfeld de strijd niet uit de weg gaan. Het is altijd een genot om naar de partijen van Martijn te kijken. Vaak spectaculair, soms niet te begrijpen maar altijd zeer onderhoudend.

In groep 3 is er het debuut van Daniel Kutchoukov. Het laatste halfjaar heeft Daniel een enorme sprong gemaakt in de elo-rating mede door een aantal zeer goede resultaten in tournooien in Frankrijk en Belgie tijdens de zomervakantie. Hopelijk kan hij deze trend doorzetten in de Moriaan.

Ook zien we in deze groep Henk Bermon, die verleden jaar zijn groep wist te winnen en zodoende is gepromoveerd. Henk zal het zwaar krijgen maar zal zijn huid natuurlijk zo duur mogelijk verkopen. Het motto van hem dit jaar is, “genieten en plezier hebben”. Hoewel…. daar geloven we eigenlijk niks van.

In groep 4 is de directeur en organisator van het oliebollentournooi, Frans Hazenberg, terug na een aantal jaartjes afwezig te zijn geweest. Zijn bekende vechtschaak zal hem zeker in de buurt van de promotieplaatsen brengen. Zelf hoopt hij stiekem op de 1e plaats.

Caspar Kruijf is absoluut een kandidaat voor de 1e plaats in deze groep. Caspar heeft een goed resultaat gehaald op Malta en ook in de externe wedstrijden zijn de resultaten zeer goed. Hij is erop gebrand om groep 3 weer te bereiken. Over zijn vorm hoeft hij zich geen zorgen te maken.

Een oude bekende in deze groep is Jacgues Huijzer. De Lelystedeling heeft een langdurige traditie bij Tata en hij heeft een schat aan ervaring. De verwachting is dat hij met zijn rustige opbouw en zijn strategische inzicht hoge ogen zal gooien.

In groep 5 zien we de hatseflats kampioen Johan Bertelkamp. Onze voorzitter kan ver komen zeker als hij zijn voorkeur voor snelle remises laat varen en er eens goed voor gaat zitten. De elorating is eigelijk te laag want zijn schaakkracht wordt geschat rond de 1800.

Ook in deze groep onze jeugdcoordinator Ron Bruins. Ron doet al jaren mee met wisselende resultaten. Hij valt niet vaak op met onvoorstelbare offers en combinaties maar blijft voor zijn opponenten een zeer gevaallijke tegenstander.

Wat voor de ene Johan geldt, gaat ook zeker ook op voor de andere Johan in deze groep. Johan Dielhoff speelt eigenlijk sterker dan zijn elorating aangeeft. Hij is moeilijk te verslaan en moet zeker in staat worden geacht boven de middenmoot mee te draaien.

Ton van Rooijen is op het ogenblik in bloedvorm. Hij heeft tijdens recente tournooien sterke tegenstanders verslagen waaronder Dennis van Leusden en Frans Hazenberg in het Kattenburgtournooi. Vorig jaar mistte Ton op het nippertje promotie mede door in gewonnen stelling een briljant dameoffer over het hoofd te zien in de laatste ronde. Weg waren de winstkansen en een 3e plaats was zijn deel. Hoewel hij dit seizoen weinig in aktie komt zal hij nu op herhaling willen gaan en de verwachting is dan ook niets meer of minder dan een promotieplek.

Ada van der Giessen komt uit het zuiden van Europa over om te laten zien dat ze het schaken nog steeds niet verleerd is. De oud-Nederlands kampioene kunnen we hoog inschatten wat betreft haar mogelijkheden want ook de elorating van Ada is voor haar doen wat aan de lage kant. Een mooi moment om deze weer eens op te vijzelen. Eigelijk verwachten wij ook hier dat promotie meer dan rieel is.

In groep 6 worden we vertegenwoordigd door Jeroen Duin. In de vorige editie had Jeroen een geweldig tournooi. Alles klopte en hij zag de mooiste combinaties wat hem een 1e plaats opleverde. Gelukkig hoefde hij in de finale niet te sjoelbakken om tot deze prachtige prestatie te komen. In ieder geval zal hij nu zijn tegenstanders weer hatseflatsend en hotseknotsend tegemoet treden.

Gerben Terpsta kan in deze groep zeker zijn woordje meespreken. Dit is zonder twijfel het geval als hij zijn zenuwen in bedwang kan houden, vooral tijdens tijdnoodfases en eindspelen. Hij wil dan nog wel eens hyper overkomen.

In groep 7 krijgt Paul Hogervorst de kans om boven de middelmaat uit te steken. Zijn rustige kijk op moeilijke stellingen kunnen hem daarbij zeker helpen.

Paul Keizers zit momenteel in een sterke fase. Hij staat bovenaan in de interne competie en zal ongetwijfeld promoveren naar de B groep. Hopelijk kan hij dit voortzetten in Tata. Aan zijn ervaring zal het niet liggen want Paul doet al jaren mee in Wijk aan Zee.

Waar we ook veel van verwachten is Wim Peters. Na een mindere periode is hij op de weg terug gezien zijn goede resultaten de laatste maanden in verschillende tournooien. Wim is nog altijd in het bezit van een record bij Tata. Hij is het enige clublid die een score van 8 uit 9 heeft gehaald in de tienkampen. Indien Wim in staat is zijn tijd goed in te delen kan hij in de buurt van de promotieplaatsen komen.

De bovengenoemde indelingen zijn nog niet definitief. Het kan nog zijn dat een speler in een hogere groep wordt geplaatst indien deelnemers niet komen opdagen of vanwege late afmeldingen.

Alle avonturen van onze clubleden zijn te volgen op de site van het tournooi www.tatasteelchess.com. We wensen iedereen veel succes.

The Observer