Kasper Bleeker wint de PK-C van de SGA in Amstelveen en kwalificeert zich voor het NK-C in Assen

Jeugd

Op 17 en 18 november werd het PK-C gespeeld in Amstelveen. Op het spel stond – naast een fraaie beker – één kwalificatieplaats voor het NK-C (tot 14 jaar), dat volgend jaar voor het laatst in Assen wordt gehouden. Voor dit belangrijke toernooi werd door een aantal van de beste schakers van Schaakbond Groot Amsterdam gestreden.

 

De opkomst was met slechts acht spelers tamelijk mager te noemen, als gevolg van vooraf al een kleine deelnemerslijst en daarbovenop nog een aantal afzeggingen wegens schoolse en andere perikelen. Toch bood dit juist daardoor de kans op een prachtig toernooi op het scherpst van de snede.

 

Door het hoge niveau van de aanwezige spelers en doordat de spelers zich niet konden verschuilen via het “Zwitsers Gambiet” [de eerste rondes verliezen en daarna via zwakkere spelers de punten bijeensprokkelen – EL], voelde iedere wedstrijd bijna aan als een finale.

 

In dit toernooi was Kasper Bleeker (jeugdrating: 1802) de favoriet, met Mitia Shadrin (1727), Rafael Goudriaan(1697) en Roger Labruyère (1627) als gevaarlijke concurrenten. Op basis van hun jeugdrating mocht van de overige spelers iets minder verwacht worden.

 

De eerste ronde bood met Roger Labruyère (wit) tegen Kasper Bleeker direct al een fraaie affiche en het werd inderdaad een mooie wedstrijd. Roger stond zelfs beter nadat hij Kasper’s aanvankelijke aanvallen had afgeslagen, maar wist zijn voordeel door tijdgebrek niet te behouden. Daarom kwamen ze uiteindelijk remise overeen. Achteraf zou dit het enige verliespunt zijn dat Kasper hoefde toe te staan in dit toernooi.

 

Rafael Goudriaan tegen Abishek Pillai (876), Mitia Shadrin tegen Jay Coffeng (1020) en Manasvita Basa (1418) tegen Daniël Knol (1383) deden allen wat ze aan hun ratingstand verplicht waren en wonnen hun partij.

 

In de tweede ronde wist Abishek Jay te verslaan en zorgde daarmee voor de grootste verrassing deze ronde. Roger zwijnde met een benauwde overwinning-in-blessuretijd op Manasvita en de rest van de partijen liep op rating.

 

In de derde ronde liepen bijna alle partijen op rating. Alleen Roger – die volgens zijn vader de laatste tijd in bloedvorm is – wist Mitia zijn punt af te snoepen, ondanks de hogere jeugdrating van de laatste.

 

Ook in de vierde ronde liepen bijna alle partijen op rating. Grote verrassing was Abishek die met heel sterk spel Roger zwaar in tijdnood wist te krijgen, maar de verrassing niet kon uitbouwen tot een zege: remise.

 

Verder waren er geen verrassingen en eindigden alle partijen op rating.

Ronde vijf staat voor mij bekend als “Het Bloedbad van Amstelveen”. Terwijl de andere zes met norm ale stellingen hun partijen speelden vlogen bij Daniël (wit) tegen Rafael de zware stukken in het rond. Na nauwelijks een half uur stonden bijna alle grote stukken al langs de kant en toen de rookwolken van deze heroïsche strijd waren opgetrokken, was Daniël Knol de verrassende winnaar.

Toch wel een verrassing in de zesde ronde was de fraaie overwinning van Rafael op Mitia. De andere drie partijen eindigden op rating.

 

Roger, die alleen bij een verlies of een remise of van Kasper nog hoop mocht koesteren op respectievelijk de eindoverwinning of een barrage, deed zijn plicht tegen Rafael en won fraai binnen binnen 15 zetten en twintig minuten, na een over het hoofd geziene matdreiging. Maar Kasper was duidelijk niet van plan zijn zuurverdiende ticket naar het NK-C in te leveren en won binnen het uur van Daniël Knol. Mitia deed zijn plicht tegen Abishek, terwijl Manasvita ervoor zorgde dat “pechvogel” Jay Coffeng puntloos zijn toernooi moest afsluiten.

 

De eerste twee plaatsen waren duidelijk: Kasper won met een half punt verschil (6.5) van Roger, die nog wel eens terug zal denken aan zijn remise tegen Abishek. Beide heren waren twee punten los van nummer 3 Rafael, die op weerstandspunten won van Mitia Shadrin.

 

Kasper, Roger en Abishek konden een fraaie ratingwinst op hun conto bijschrijven, maar voor de overige deelnemers is dit leuke en spannende toernooi toch wat teleurstellend verlopen .