Over het wel en wee van Almere 2

Analyses Senioren

Het wordt wel weer eens tijd dat er een verslagje geschreven wordt over het wel en wee van ons tweede team. Maar ja, wie heeft daar nu zin in? Nederlaag na nederlaag krijgen we te verduren. Je kunt niet zeggen dat een betrokken teamcaptain daardoor geïnspireerd het toetsenbord beklimt.

 

Ik zal de eerste drie ronden van dit seizoen daarom kort samenvatten. In ronde 1 krijgen we kansen tegen Caïssa 4, maar die laten we helaas onbenut en verliezen met 4½ – 3½ . In ronden 2 en 3 zijn we volstrekt kansloos tegen respectievelijk ASC en ZSC-Saende en gaan we twee keer met 6-2 de bietenbrug op. De partijen? Als we slecht staan verliezen we, staan we gelijk dan verliezen we ook en als we gewonnen staan wordt het remise. Om dit te illustreren, hieronder een partij van mezelf uit ronde 3. Leerzaam vanwege het principiële eindspel dat door mij natuurlijk niet goed wordt begrepen.

 

 

De enige die zich in de eerste 3 ronden aan de misère weet te onttrekken is Danny. Op dit moment is hij onze topscorer met 3½ uit 4. Nee, kop van jut zijn in een sterke poule, daar zijn vast aardige verhalen over te schrijven, maar uw verslaggever heeft bewust of onbewust gewacht op het moment dat we weer wat te vieren hebben. En dit is op zaterdag 24 november zeker het geval!

 

Op voorhand weten we dat we het zwaar zullen krijgen tegen het LSG 4. Zoals we dat op grond van ons gemiddelde rating ten aanzien van iedere match in deze poule kunnen voorspellen. We spelen tegen LSG 4, een jeugdteam met als begeleiders enkele sterke volwassen spelers. Zoals in het verslag van Tobias al is beschreven, spelen we in het gezellig drukke denksportcentrum in het centrum van Leiden, tegelijkertijd met ons eerste team.

 

Voor een leuk en helder verslag van het wedstrijdverloop, lees het commentaar van onze tegenstanders onder de volgende link: https://lsg-leiden.nl/category/knsb/lsg4/

 

Ik loop de borden even langs.

 

Martin speelt tot laat in de middag. Als ik kom kijken is de stelling superscherp. Martin staat een kwal achter maar heeft het loperpaar en twee verbonden vrijpionnen. Zijn tegenstander dreigt mat. De laatste dreiging weet Martin alleen te pareren door (te) veel materiaal in te leveren.

 

Ik heb niet veel meegekregen van de partijen van Kees en Albert. In de partij van Kees mislukt er in begin iets dat niet meer goed komt en bij Albert gebeurt dat ook maar is het de LSG-er die steken laat vallen.

 

Danny verenigt absolute klasse met een onberispelijke vechtersmentaliteit. Hiervan getuigt ook zijn laatste partij. Spannend tot op het laatst! Zelf zegt hij daarover: dit keer niet echt de moeite om uitgebreid te bespreken. Na een hoop theorie weet ik m’n tegenstander in het middenspel weg te spelen, overschat later zijn aanval en geef (onterecht) een kwaliteit terug waardoor er een lastig (remise)eindspel overblijft. We kunnen zijn partij hieronder naspelen.

 

 

Ik kijk af en toe naast me op het bord van Rob. Ik kan er geen muziek van maken. Ik zie de levensgevaarlijke koningsaanval van zijn tegenstandster en bedenk dat die ons zeker een punt gaat kosten. Een ogenblik later zie ik uit mijn ooghoek dat de stukken in de beginstelling worden teruggeplaatst. Ik kijk Rob meelevend aan. Gewonnen, zegt Rob. Huh? Hoe dan? Blijkt dat zijn tegenstandster in tijdnood voor de verkeerde afwikkeling heeft gekozen. Rob zelf brengt dit als volgt onder woorden: ik had nog een ressource.

 

Mijn partij is in mijn broekzak in de wasmachine opgelost. Ik kan er kort over zijn. Het is een geweldige partij, één van mijn beste… en niet onbelangrijk; ik win zomaar weer eens een keer.

 

Jacques staat voor de moeilijk taak om zijn zeer sterke tegenstander met de zwarte stukken te beteugelen. Dat lukt helaas niet.

 

Man of the match is Leo. Het begint al met zijn voorbereiding. In plaats van zich comfortabel naar de schaakarena te laten vervoeren, kiest hij voor het ongewisse avontuur van het openbaar vervoer. Heel spartaans allemaal. Zijn onverzettelijke mindset op dit punt is illustratief voor de wijze waarop hij zich vandaag achter het bord opstelt. In zijn partij is hij de rots waarop zijn op papier veel sterkere tegenstander zich de schaaktanden stuk bijt. Met zijn overwinning sleept hij bovendien, bij een stand van 3½ – 3½, de eerste zege van ons team binnen. Het is wel aardig om het commentaar van zijn tegenstanders naast dat van Leo leggen. Zelf zegt hij: Ik heb verre van optimaal gespeeld, maar ook geen echte fouten gemaakt, zo lijkt het. De verslaggever van LSG komt met de volgende verklaring. Tot overmaat van ramp blijkt zijn tegenstander (Leo dus) zich op het toilet geïnjecteerd te hebben met een instant-Magnus-Carlsen-vloeistof, want hij speelt de ene na de andere krachtzet. Petje af voor de kopman van Almere 2, voor hoe hij het eindspel tot het volle punt brengt en daarmee zijn team de matchpunten bezorgt.

 

We kunnen de partij hieronder zelf naspelen.

 

 

De moraal van het verhaal? Jazeker, dit geeft moraal. Er is nog hoop voor Almere 2!

 

Kuipers , E.F. (Eelco)

2328

Damen , L.J.A. (Leo)

1844

z-w

0 – 1

Straver , R. (Robert)

2114

Huijzer , J.E.M. (Jacques)

1801

w-z

1 – 0

Warnaar , A. (Alisha)

1902

Groot , P. (Pim)

1878

z-w

0 – 1

Jap tjoen San , L. (Linda)

2062

Kamp van de, R.C. (Rob)

1870

w-z

0 – 1

Gevers , E. (Ernst)

2007

Vlak , K. (Kees)

1756

z-w

1 – 0

Cchung , C.Y. (Chi Yun)

1881

Overweg , D.W. (Danny)

1918

w-z

½ – ½

Cchung , N.L. (Nyuk Lyn)

1797

Kortendijk , A.J. (Albert)

1866

z-w

0 – 1

Vleming , S. (Stefan)

1683

Heijlman , M. (Martin)

1862

w-z

1 – 0

Gemiddelde Rating:

1972

Gemiddelde Rating:

1849

 

3½-4½

 

Schaakgroet van Pim