WhatsApp Image 2018 07 03 at 22.19.46

Ton Sprong pakt nationale schaaktitel op zijn 65e

Analyses Senioren

Deze week wordt het NK schaken gehouden in Amsterdam-Noord. Bij het NK worden altijd side events georganiseerd zoals het NK Pastores, het NK Hands & Brains en het NK Opdrachtschaak. Bij Opdrachtschaak kun je regulier winnen, maar ook door je opdracht te voltooien. Voorbeelden van opdrachten zijn: breng een paard naar een hoek aan de overkant, speel je dame naar drie hoeken, promoveer of maak remise.

Een toegankelijkere variatie op het schaakspel (waarvoor je geen opdrachten hoeft te kennen) is Hands & Brains. Dit hebben we op de club ook wel eens gespeeld. Je speelt met z’n tweeën: één speler geeft aan met welk stuk gezet moet worden (de brains) en de ander kiest welke zet hij hiermee gaat doen (de hands). Een belangrijke limitering is dat je als team een rating van maximaal 4000 mag hebben, dus gemiddeld 2000. Ton was mede daarom een perfecte maat, want we hebben +-1700 en +-2300.

 

Ik speel, net zoals met doorgeefschaak, graag in dienst van mijn teamgenoot. Met Hands & Brains betekende dat dat ik Ton zijn openingsrepertoire heb geleerd (daar waren we niet zo lang mee bezig, hoor). En als ik de Brains was, probeerde ik steeds te bedenken wat Ton zou willen spelen/wat logische zetten voor hem waren.

We begonnen overtuigend met 4 overwinningen. Ton verbaasde me al een aantal keer met zijn tactische oplettendheid, maar dat hij in deze stelling aanvoelde welke combinatie ik wilde spelen, had ik echt nooit verwacht:

De laatste twee matches werden 1-1. Ik gaf een keer een stuk weg en Ton begreep in de laatste partij niet helemaal welke pionzet ik nou wilde doen. Toen deed hij 5 andere (tamelijk willekeurige) pionzetten die onze stelling niet verbeterde.

Gelukkig hadden we al een royale voorsprong en zo geschiedde… Ton Sprong haalt een nationale schaaktitel binnen op zijn 65e

 

WhatsApp Image 2018 07 03 at 22.19.50

Eindstand en foto’s op https://schaken.nl/deloitte-nk-schaken/nieuws/nk-hands-brains