Team 1

Winning-streak Almere 1 komt ten einde

Analyses Senioren

De winning streak van Almere 1 is gisteren ten einde gekomen, want we verloren met 3.5 – 4.5 van Oud Zuylen Utrecht 2.

 

Individuele uitslagen van deze wedstrijd: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/3255

 

Almere 1, foto gemaakt door Andre Klaren

 

We kwamen al vroeg op achterstand doordat Diederic (bord 7, zwart) verloor. Hij gaf in de opening een pion. Misschien een ordinaire blunder, of – Diederic kennende – eerder een idee dat hij van Stockfish heeft geleerd. Als dat laatste het geval was, wist hij in ieder geval niet meer wat de juiste voortzetting was. De extra pion van wit werd ijzersterk.

 

Duncan (bord 5, zwart) had ook een pion gegeven in de opening en kreeg er mooi spel op de damevleugel voor terug. In een partij met wederzijdse kansen trok hij in het eindspel toch aan het kortste eind. Jammer en waarschijnlijk onnodig.

 

Richard (bord 6, wit) en Ahnaf (bord 8, wit) konden deze achterstand helaas niet goedmaken en speelden allebei remise. Wat ook jammer was, was dat ik niet beschikbaar was voor overleg over het al dan niet aanbieden/aannemen van remise, doordat ik in de opening te lang had nagedacht. Gezien de stand en de stellingen op de overige borden hielpen de remises niet mee.

 

Ze hadden vast ook niet verwacht dat Martijn (bord 1, zwart) zou verliezen.

 

Ivo (bord 4, wit) speelde een prachtige partij. Een lust voor het oog. Ondanks de creatieve verdedigende vondsten van zijn tegenstander, werd de witte koningsaanval te sterk.

 

Dennis (bord 3, zwart) gaf een kwaliteit voor twee pionnen in een gecompliceerde Benoni. Dat leek interessant, maar ik vertrouwde het niet zo. Zeker nadat Dennis torenruil toeliet (wat je altijd wilt voorkomen met een kwaliteit minder) kraakte de zwarte stelling. Hij hield het nog wel remise.

 

Ik (bord 2, wit) was als laatste bezig en probeerde om een dame-eindspel met een pion meer te winnen. Een leuk karweitje. Doordat ik nog genoeg pionzetten kon doen, kon ik het eindeloos blijven proberen. Dat is behoorlijk afzien als verdedigende partij. Na lang touwtrekken kon ik dames ruilen en won het pionneneindspel. Een paar zetten voor het einde kon mijn tegenstander nog remise maken, maar het was al een lange en vermoeiende schaakdag geweest.

 

Stand in onze klasse: https://knsb.netstand.nl/divisions/view/85

 

Maar niet getreurd: we hebben alles nog in eigen hand. Gewoon eigenhandig de concurrentie uitschakelen.