Almere schaakstad voor basisscholieren

Jeugd

In de Topsporthal van Almere vond zaterdag 23 maart het grootste schoolschaaktoernooi van Nederland plaats. In het toernooi werden 27 basisscholen vertegenwoordigd door maar liefst 103 teams. Inzet van de schaakstrijd: het Almeers kampioenschap voor basisscholen. 

Hoofdgast van het toernooi is 14-voudig Nederlands kampioen vrouwenschaak Zhaoqin Peng. Zij zet zich met stichting Chessqueens in voor het meisjes- en vrouwenschaak. Het is om die reden dat zij het toernooi opent met een zet op het schaakbord van Nora, één van de jongste talenten van stichting schaakschool Almere. Gedurende het hele toernooi laat Peng zich uitdagen voor een potje schaak door alle jonge talenten die het tegen haar durven op te nemen.

De 466 aanwezige kinderen zorgen voor een mooie en sportieve strijd. Tot de laatste ronde blijft het gissen wie de nieuwe Almeerse kampioen zal worden. Dat Crescendo, de kampioen van vorig jaar, de titel niet zal kunnen prolongeren, wordt duidelijk na twee fikse nederlagen in ronden 4 en 5.

Ook wordt al snel duidelijk dat de International Primary School (I.P.S.) met meerdere teams er lustig op los scoort. In de 3eronde laat I.P.S.2 punten liggen, terwijl I.P.S.1 de sterke concurrent De Kring 1 opzij zet met 3-1. Intussen zijn diverse scholen tot op een punt genaderd van het leidende I.P.S.1

In ronde 4 rekent I.P.S.1 met 3.5-0.5 af met Het Zonnewiel 1, terwijl De Columbusschool 1 De Ontdekking 1 verslaat met 3-1.

Tussenstand na ronde 4:               

  1. I.P.S. 1                  14.5
  2. De Columbusschool13.5
  3. I.P.S. 213.5
  4. De Kring 113.0

In de 5eronde, is er een toch wel heel verrassende uitslag, I.P.S. 2 weet het sterkere I.P.S.1 te verslaan met 2.5-1.5. De Kring 1 verslaat De Columbusschool 1 met 3-1. Omdat De Ontdekking 4 met 4-0 uithaalt, nemen zij de kop over. De kopgroep kruipt dichter naar elkaar toe, het verschil tussen de nummer 1 en nummer 7 is slechts anderhalf punt,

In de 6e ronde laat I.P.S.1 zien wat hun bedoeling is deze dag; zij verslaan De Ontdekking 4 met 3-1. De Kring 1 wint eveneens met 3-1 van I.P.S.2. Op dat moment hebben we twee koplopers met 19 punten, maar omdat De Ontdekking 1 met nog grotere cijfers (4-0) wint van De Oranje Nassauschool 1, klimmen zij ook naar de gedeelde 1eplaats.

Bij het ingaan van de 7een laatste ronde zijn er dus drie teams met 19 punten, twee teams met 17.5 punten en drie teams met 17 punten. De spanning in de laatste ronde is om te snijden.

I.P.S. 1 en De Ontdekking 1 moeten in een onderling duel beslissen wie de sterkste is, maar hiervan zal concurrent De Kring 1 misschien kunnen profiteren, om er dan alsnog vandoor te gaan met de titel. 

I.P.S. 1 wint het onderlinge duel met 2.5-1.5 en moet afwachten wat de Kring 1 doet. De Kring 1 komt echter niet verder dan 2-2 tegen de Ontdekking 3. Met de kleinst mogelijke voorsprong op de Kring 1, is de nieuwe kampioen van Almere: International Primary School 1.

Eindstand: 

  1. I.P.S. 121.5
  2. De Kring 121.0
  3. Ontdekking 120.5

De prijsuitreiking wordt gedaan door wethouder WMO Jerzy Soetekouw. Het toernooi is voor hem geen onbekend terrein. Hij laat de aanwezigen weten dat hij, als leerling van de Peperbus, ooit zelf heeft meegedaan aan het toernooi en dat hij en zijn team er destijds zelfs in slaagden om door te dringen tot de landelijke eindronden. Tijdens het toernooi ontmoet hij zijn oude schaakleraar Sybren Schaaf. In zijn nabeschouwing houdt de heer Soetekouw zijn publiek voor dat schaken mensen verbindt. Iedereen die op zaterdag 23 maart bij het toernooi aanwezig is en gezien heeft hoe leuk, spannend en sportief een schaaktoernooi kan verlopen, zal het volledig met onze wethouder eens zijn.

Er zullen schakers zijn die zich nu voornemen om het komende jaar extra hard te gaan studeren bij de schaakclub of bij de schaakschool om zo ook een kans te hebben op de titel.  Het volgende schoolschaaktoernooi zal plaatsvinden op zaterdag 21 maart 2020, opnieuw in de Topsporthal van Almere.

Namens schaakvereniging Almere en schaakbond Groot Amsterdam

Ton Sprong

Namens stichting Schaakschool Almere

Pim Groot

Eindstanden als pdf downloaden: https://schakenalmere.nl/schoolschaak/2019/Eindstand-2019-r7.pdf