Rapid ronde 2

Online Senioren

Afgelopen maandag is de tweede ronde van de online rapidcompetitie gespeeld! Met 18 deelnemers aan het jeugdtoernooi en 34 deelnemers aan het seniorentoernooi is het deelnemersveld weer flink gegroeid ten opzichte van vorige week! Ruimte voor meer leden is er uiteraard nog genoeg! Speelt allen mee, het clubgevoel is juist in deze tijden een opsteker voor iedereen!!

Ook deze week hebben de deelnemers hun strijdlust weer getoond! Stuk voor stuk kwamen er weer mooie gevechten op het bord en was er van salonremises nog steeds geen sprake! Met in het seniorentoernooi slechts 3 remise en 14 overwinningen zijn de volgende partijen dan ook leuk om thuis nog even te bekijken!

Oscar Klaren – Pim Groot 

Na een theoretische strijd in de tweepaardenvariant van de Caro-Kann wint Pim al snel een stuk. Oscar weet nog wat tegenkansen te creëren met een pionnenrush op de koningsvleugel. Pim lijkt hiervan niet onder de indruk en wint ondertussen nog een kwaliteit, waardoor hij inmiddels een volle toren voor staat. Oscar toont echter zijn strijdlust en gaat vol op de koning van Pim af. Na een fout van Pim weet Oscar een stuk terug te winnen om vervolgens een toren te offeren voor eeuwig schaak! Een mooie vechtremise!

Pim mist in deze stelling een mat in 5! vind jij hem wel? (Pim: zwart is aan zet)


Caspar Kruijf – Pim Beers

Na alweer een theoretische strijd in ditmaal de hoofdvariant van de Caro-Kann, weet Caspar door een mooie tactische wending al snel een stuk van Pim te winnen. Pim weet dat doorspelen tegen Caspar met een stuk achter geen zin heeft en geeft dan ook direct op.


Mitia Shadrin – Danny Overweg

Ook in deze partij komt er een Caro-Kann op het bord, ditmaal de Panov variant. Mitia lijkt zich comfortabeler te voelen in deze opening dan Danny en komt dan ook met een klein voordeel de opening uit. Na wat onnauwkeurigheden van Mitia komt er een gelijkwaardige stelling op het bord en lijkt remise dan ook een logische uitslag, ware het niet dat Mitia pardoes een stuk weggeeft. Hetgeen Danny op techniek uit kan spelen en er toch met het volle punt vandoor kan gaan.


Henk Bermon – Jeroen van den Berg

Henk is een van de leden die met alles meedoet wat er online georganiseerd wordt (blitz, rapid, paastoernooi, massakamp tegen SSV Mid-Fryslan) en lijkt gemotiveerder dan ooit! De schaakboeken zijn na zijn verhuizing in ieder geval uit de doos gekomen, want Henk is in bloedvorm! Ook tegen Jeroen speelt hij een mooie aanvallende partij weet Jeroen (onze koploper in de interne competitie) met een klassiek paardoffer op h7 te verschalken.


Manasvita Basa – Martin Heijlman

Manasvita vliegt met haar aanvallende spel elke week weer haar tegenstanders naar de keel. Ook deze keer tegen Martin, die toch bekend staat als begenadigd rapid (en tijdnood) speler. Na een mooi pionoffer weet ze de koning van Martin te bestormen met haar stukken. Martin moet een stuk geven om de aanval te stoppen met als resultaat een gewonnen eindspel voor Manasvita. Martin recht zijn rug en benut zijn vrijpion optimaal. Manasvita moet een stuk geven om promotie van deze vrijpion te voorkomen met remise als eindresultaat.


Rob van de Kamp – Michel van Liempdt

Ditmaal geen theoretisch gevecht, maar al snel komt er een stelling op het bord waar beide spelers het op ”eigen” kracht moeten doen. Rob komt met enig voordeel uit de opening en weet Michel langzaam maar zeker weg te gaan drukken. Na wat mindere zetten weet Michel terug te komen en lijkt iets beter te staan, de stelling is echter onduidelijk voor de buitenstaander. Rob weet echter precies wat er allemaal aan de hand is in deze stelling en weet een pionnetje te winnen en komt gewonnen te staan. Deze lastige stelling heeft Rob echter veel tijd gekost en hij besluit om remise aan te bieden, hetgeen Michel uiteraard aanneemt.


Duncan Klaren – Luc van Dijk

De partij tussen Duncan en Luc gaat lange tijd gelijk op. Duncan weet met een lange combinatie het loperpaar te bemachtigen en lijkt het beste van het spel te hebben. Duncan benut het voordeel van het loperpaar optimaal en weet Luc langzaam maar zeker naar de rand van de afgrond te duwen. Na het verlies van 2 pionnen en een “gemeen” zetje van Duncan staat Luc opeens mat!


Daniël Kutchukov – Wim Fritz

Na een zijvariant van de Philidor ziet Daniël zijn kans schoon een aanval te beginnen tegen de ongerokeerde koning van Wim. Dit zorgt ervoor dat Daniël een stuk voor komt en de partij snel naar zich toe lijkt te trekken. Wim gaat echter nog even goed op zijn handen zitten en weet er nog een lang gevecht van de maken, helaas voor Wim met uiteindelijk toch een nul als resultaat.


Frederik Lindenaar – Johan Dielhoff 

Dat schaken een echte gezinssport is laat de familie Lindenaar ons wel zien! Met vader, dochter en zoon in de rapidcompetitie hebben zij vast veel te bespreken en analyseren in deze tijden van sociale quarantaine! Ook hier komt er een zijvariant van de Caro-Kann op het bord, hetgeen voor een harmonieuze stelling zorgt. De harmonie verdwijnt echter als sneeuw voor de zon als Frederik een stuk cadeau wil geven aan Johan. Johan ziet dit echter niet en de harmonie keert weer terug op het bord. Frederik geeft echter nogmaals een cadeautje weg, hetgeen Johan ditmaal wel gretig aanpakt. Frederik komt hier niet meer over heen en moet de overwinning aan Johan laten.


Vladimir Kutchukov – Raymond van den Bos 

Helaas kwamen de geplande tegenstanders van Vladimir en Raymond niet opdagen. Gelukkig zagen de competitieleiders een snelle oplossing voor handen door Vladimir en Raymond tegen elkaar te laten spelen! Een eventuele voorbereiding van beide spelers viel zo natuurlijk wel in het water. Ook hier weer een vader-zoon combinatie in het toernooi! Super om steeds weer te zien dat schaken voor alle leeftijden en alle leden van een gezin geschikt is. Raymond weet met zwart in een Pirc al snel een pion van Vladimir te pakken te krijgen en vergroot zijn voordeel stukje bij beetje. Vladimir weet echter weer kansen te creëren en maakt het Raymond erg lastig. Op het moment dat Vladimir weer helemaal terug in de wedstrijd lijkt geeft hij pardoes een toren weg, hetgeen toch erg lijkt op een onfortuinlijke mouseslip.

Harry Gase – Ton Sprong

Of je nou met wit of met zwart tegen Ton speelt, één ding is zeker: er komt een “Ton”-stelling op het bord. Ook ditmaal weer na 1.d4 b5 (de zogenaamde Polish-defence). Ondanks de logische zetten van Harry weer Ton al snel het initiatief in deze partij te pakken. Als Ton een stuk in zijn schoot geworden krijgt is de partij na enig gespartel van Harry toch redelijk snel voorbij.


Arjan de Joode – Johan Haspels

In het gevecht tussen Arjan en Johan komt er een echte draak met tegengestelde rokades op het bord! Gegarandeerde actie dus! Als de rook verdwenen is lijkt Johan als beste uit de strijd te zijn gekomen. Hij gaat het eindspel met voordeel in en weet dit voordeel knap uit te spelen. Als Johan’s vrijpion promoveert houdt Arjan het voor gezien.

Jan Nijhof – Paul Geerligs

In een Aljechin krijgt Jan de gebruikelijke centrumruimte van Paul cadeau. De typerende tegenstoot van zwart in de Aljechin blijft echter uit en Jan komt met groot ruimtevoordeel uit de opening. Als ook Paul’s koning op de toch komt de staan lijkt het een snelle overwinning voor Jan te worden. Paul vecht zich echter terug in de partij en wint een stuk. Zijn koning staat ondertussen nog steeds op de toch en dit wordt Paul uiteindelijk (na een dameoffer van Jan!) fataal. Mooie overwinning van Jan!


Micha Lindenaar – Gerben Terpstra

Voor Caro-Kann liefhebbers is het smullen deze week!! Ook hier weer een Caro-Kann, ditmaal de afruilvariant welke een ietwat saai imago heeft. Echter in deze partij is dat niet het geval, met tegengestelde rokades lijkt er een mooi gevecht op het bord te komen. Helaas geeft Micha pardoes een pion weg en stort zijn stelling hierna helemaal in. Nadat Gerben een stuk wint lijkt het tijd om op te geven voor Micha, dit blijkt echter niet nodig en hij laat zich netjes mat zetten door Gerben.


Paul Hogervorst – Masha Lindenaar

Na een opening vol tactische wendingen lijkt Masha als winnares uit de bus te komen. Met twee stukken voor probeert zij (zoals het hoort) rustig de dames te ruilen en de partij binnen te halen. Paul werkt hier echter niet aan mee en blijft zijn dame over het bord manoeuvreren. Op het moment dat Masha door heeft dat Paul zijn dame niet wil afruilen richt zij haar pijlen op de Koning van Paul. Helaas vergeet zij even dat haar eigen koning ook niet geheel veilig is en zet Paul haar pardoes mat op de onderste rij.

Gerard Koeleman – Ivo Knottnerus

Waar één deur dicht is gegaan (van het Annapark), gaat er altijd weer een andere deur open (SV Almere online)! Voor Ivo geldt dit zeker, helaas kan hij alleen nog maar externe partijen voor Almere spelen. Maar nu zien wij hem online gelukkig ook weer verschijnen! Dat hij een mooie aanwinst voor de rapidcompetitie is laat hij in zijn eerste partij gelijk zien. In alweer een Caro- Kann(!), weet hij Gerard te overklassen en doet de ene na de andere rake zet. Tegen dit geweld is Gerard niet opgewassen en hij moet de strijd dan ook na 29 zetten staken.


Jacques Huijzer – Dennis van Leusden

In een Siciliaan die chess.com als Canal-variation bestempeld weet Jacques al snel een aanval op de koning van Dennis te bewerkstelligen. Dennis weet dit echter handig te pareren en Jacques moet zijn troepen terugtrekken, waarna Dennis beslist om over te gaan tot een langdurig kwaliteitsoffer. Helaas voor Dennis weet Jacques hier perfect mee om te gaan en gaat er met het volle punt vandoor!


Zoals jullie hebben kunnen zien was het weer een zeer geslaagde en spectaculaire ronde! A.s. maandag ronde 3, tot dan! 

Vele schaakgroeten van André, Dennis en Danny