Rapid ronde 11

Online Senioren

Afgelopen maandag hebben wij alweer de elfde ronde van de rapidcompetitie gespeeld! Een mooi moment om eens even stil te staan bij de mannen die achter de schermen keihard werken om ons clubgevoel in deze nare tijden levend te houden!

Omdat alles zo goed geregeld is door onze mannen, lijkt het een simpele taak. Dit is het echter niet! Achter de schermen wordt er soms dag en nacht (niet overdreven!) keihard gewerkt om alle online activiteiten op te zetten en in goede banen te leiden! De organisatoren zijn ook tijdens de activiteiten druk bezig met het oplossen van problemen en hebben het vaak veel te druk om zelf een (goede) partij te spelen. Zij doen dit met veel passie en (hopelijk) ook plezier, echter is het erg bijzonder wat zij aan het doen zijn! André, Dennis en Frederik DANK JULLIE WEL! Door jullie kunnen wij elke week toch nog genieten van onze mooie schaaksport en onze mooie club!

Ook deze ronde natuurlijk zijn er weer spectaculaire combinaties en mooie strategische partijen op het bord gekomen! Met 15 partijen is er uiteraard weer genoeg te bekijken deze week!

Alvast veel leer-, lees-, analyseer en kijkplezier! Hopelijk kunnen jullie ook deze week weer een vleugje clubgevoel opsnuiven! Commentaar op de partijen (of het verslag) is uiteraard altijd welkom!

Henk Bermon – Pim Beers 

De koploper van de competitie mag het deze ronde alweer opnemen tegen Pim, ditmaal tegen Pim Beers! In de Panov-variant van de Caro-Kann laat Henk nogmaals zien dat hij in bloedvorm is! Vanaf het begin af aan pakt hij het initiatief en zet hij Pim direct onder grote druk. Als er een mooie tactische wending in de stelling komt, pakt Henk direct zijn kans. Door een mooie dreiging met mat achter de paaltjes weet hij de dame van Pim te winnen en hiermee weer een vol punt te scoren!

Ton Sprong – Albert Kortendijk 

Na de snelle overwinning van Henk is het aan Ton om in zijn kielzog te blijven. Hij zal ook deze ronde moeten winnen, met een tegenstander als Albert zal dat niet gemakkelijk zijn, maar Ton heeft vandaag wit en kan zijn grote troef Bokito deze week weer inzetten! Albert heeft zich duidelijk goed voorbereid op de apenstreken van Ton en komt goed uit de opening! Met controle over het centrum en goede velden voor zijn stukken, pakt Albert het initiatief! Als ook de problemen met zijn achtergebleven c-pion zijn opgelost lijkt Albert het betere van het spel te hebben. Ton weet echter compensatie te vinden met een sterke vrije b-pion die maar blijft rennen. Albert vindt geen oplossing en ziet de b-pion van Ton promoveren en moet hierna opgeven. Geen leerzame paardensprongen deze week, maar een mooi gebruik gemaakt van de opgerukte b-pion! Zo blijft Henk toch nog in zicht!

Duncan Klaren – Caspar Kruijf 

Caspar lijkt patent te hebben op het spelen tegen “onze” jonge talenten, ditmaal is hij ingedeeld tegen Duncan. Allebei zijn zij een vaste waarde in ons eerste team, dat moet een mooi gevecht gaan worden! In een Catalaan waarin c4 zo lang mogelijk is uitgesteld (is dit een nieuwe trend?) lijkt Caspar zich goed voorbereid te hebben! Hij komt al snel een pion voor en pakt het initiatief met zwart! Als zijn paard met drie mooie (Ton)sprongen op d3 neerstrijkt, lijkt het punt al binnen handbereik! Ook het tweede paard van Caspar heeft mooie sprongen in huis en weet het paard op d3 te ondersteunen. Dit overmacht kost Duncan nog een pion. Alhoewel Caspar de teugels stevig in handen heeft, blijft Duncan vechten als een leeuw! Caspar maakt echter geen fouten en wikkelt af naar een gewonnen eindspel, welke hem uiteindelijk een vol punt oplevert! Mooie en leerzame partij!

Pim Groot – Ivo Knottnerus

Deze week heeft Pim de muizenplaag van vorige week gelukkig opgeruimd! Dat is ook wel nodig want hij speelt deze ronde tegen Ivo! In een Catalaan komt ook Pim een pion achter. Dit is kenmerkend voor deze opening, maar in de meeste gevallen wint wit de pion snel terug en kan dan het initiatief pakken. Helaas voor Pim ziet hij deze pion niet terug en weet Ivo het initiatief van Pim ook teniet te doen. Als Ivo vervolgens met een mooie truc een pion én een kwaliteit wint, is het zelfs voor Pim teveel om nog door te vechten. Mooie overwinning weer voor Ivo, die stiekem steeds meer omhoog kruipt in het klassement!

Johan Dielhoff – Danny Overweg 

Na een tijdje aan de zijlijn gestaan te hebben, ben ook ikzelf deze week weer van de partij! Het is altijd vreemd om over jezelf te schrijven, vandaar dat ik ervoor gekozen heb om deze partij te verslaan alsof ik een neutrale toeschouwer ben!

In de Engelse opening kiest Danny ervoor om er een omgekeerde gesloten Siciliaan van te maken, waar Johan dus een tempo meer heeft dan in de normale gesloten Siciliaan. Er ontstaat een interessante stelling: Johan heeft de beter ontwikkelde stukken en Danny heeft meer ruimte op de koningsvleugel. Op het moment dat Johan besluit de open c-lijn te controleren ziet Danny zijn kans schoon om een belangrijke centrumpion te winnen. Johan besluit van de nood een deugd te maken en Danny zijn achtergebleven d-pion te belagen! Johan positioneert zijn torens op de open en halfopen lijk en plaatst zijn paard op het veld voor de achtergebleven pion. Prima plan, echter heeft Johan de pech dat er juist op dit moment een tactische wending in de stelling is gekomen. Danny ruikt zijn kans schoon, wint nog een pion en een kwaliteit. Johan gaat echter niet bij de pakken neer zitten en weet de stelling te compliceren! Als Danny deze tactische wendingen geneutraliseerd heeft, moet Johan helaas het punt toch aan Danny laten.

Martin Heijlman – Andre Klaren 

Blij zijn wij om te zien dat één van de grote mannen van alle online activiteiten zijn debuut maakt in de rapidcompetitie. Gelukkig heeft André (hopelijk zonder zich met al teveel randzaken bezig te houden) eindelijk de tijd gevonden om mee te spelen!

In zijn debuut moet André gelijk aantreden tegen Martin, die het hem uiteraard erg moeilijk gaat maken! Al in de opening laat André direct zijn intenties zien! In de Benko (of Wolga) offert hij een pion voor het initiatief! Martin besluit hier niet op in te gaan en schuift zijn pion door i.p.v. nogmaals te slaan op a6. Door deze keuze krijgt Martin mooie controle over het centrum en beperkt hij de countermogelijkheden van André. Martin weet zijn stukken op mooie velden te zetten en het centrum open te breken. Als hij vervolgens ook nog eens de koningsstelling van André weet te vernielen ziet André geen andere mogelijkheid dan zich mat te laten zetten. Mooie overwinning van Martin!

Rob van de Kamp – Frans Hazenberg 

Ook deze ronde uiteraard weer een klassieker: Rob tegen Frans. Met hun liefde voor tactische stellingen, moet dit wel een spectaculaire partij worden! In de Londen is het Frans die de pionnenstructuur van Rob weet op te breken en het initiatief in de partij pakt! Op het moment dat Frans zijn voordeel begint uit te breiden, geeft Rob pardoes een stuk en de partij weg! Helaas voor de neutrale toeschouwer geen lang en tactisch gevecht, maar wel een vol punt voor Frans!


Raymond van de Bos – Wim Peters 

Raymond en Wim zijn beide oerdegelijke spelers, naar alle waarschijnlijkheid staat ons dan ook een mooi positioneel gevecht te wachten! Niets is echter wat het vooraf lijkt! In de Chigorin (1.d4 2.Pc3) is het Raymond die het initiatief pakt! Hij besluit lang te rokeren en zijn h-pion op te laten stomen! Wim ziet het gevaar komen en rokeert ook lang! Er ontstaat een interessante stelling waar Raymond de controle over de open a-lijn en Wim de betere pionnenstructuur heeft. Wim besluit de koningsstelling van Raymond open te breken door zijn (inmiddels befaamde) f-pion op te rukken. Als de dames worden afgeruild lijkt er een erg remise-achtig eindspel te ontstaan, niets is echter wat het lijkt! Door onnauwkeurigheden van beide kanten ontstaan en voor beide spelers meerdere (grote) winstmogelijkheden. Als zowel Raymond als Wim deze kansen niet weten te benutten besluiten zij uiteindelijk de vredespijp te roken en het punt te delen!

Johan Haspels – Michel van Liempdt 

Zowel Johan als Michel zijn vaste krachten in de rapidcompetitie en mogen het vandaag tegen elkaar opnemen! In een scherpe Siciliaan is het Johan die als eerste de aanval zoekt! Met een opmars van zijn g-pion weet hij de koningsstelling van Michel aan te vallen! In een zeer complexe stelling weet Johan Michel te overrompelen en wint een stuk en vervolgens een toren en de partij! Mooie tactische overwinning van Johan! Het naspelen en analyseren zeker waard!

Oscar Klaren – Paul Hogervorst 

Na wat onfortuinlijke partijen is Oscar wat afgezakt in het klassement, tijd om daar wat aan te doen! Echter treft hij deze ronde Paul, die er met zijn vechtlust en ervaring zeker alles aan gaat doen om het Oscar zo lastig mogelijk te maken! In de afruilvariant van het Frans komt er een interessante geïsoleerde d-pion op het bord! Zowel Oscar als Paul mogen hun schaaktalenten laten zien om deze complexe materie zo goed mogelijk te behandelen! Met actief stukkenspel weet Oscar de f7-pion van Paul onder vuur te nemen, hetgeen hem een belangrijke pion oplevert! Met het verlies van deze pion is de koningsstelling van Paul aangetast, hetgeen Oscar optimaal weet te benutten! De aanval op de koningsstelling van Paul levert Oscar stukwinst op. Paul geeft echter niet op en besluit te vechten voor wat hij waard is. Oscar maakt echter geen fouten en weet het punt professioneel binnen te halen! Mooie leerzame partij!

Luc van Dijk – Vladimir Kutchukov 

Gelukkig heeft Vladimir zijn weg naar de rapidcompetitie gevonden en heeft Luc eindelijk weer een echte tegenstander! In het Engels weet Luc zijn stukken mooi te positioneren en zijn koning snel in veiligheid te brengen! Dit voordeeltje weet hij mooi te benutten en Luc wint een belangrijke centrumpion! Vladimir weet geen compensatie te vinden en als Luc vervolgens het paard van Vladimir weet op te sluiten lijkt de partij voorbij. Vladimir besluit het bijltje er echter nog niet bij neer te gooien en vecht door! Luc weet de partij echter te simplificeren en zo optimaal gebruik te maken van zijn stuk voorsprong! Het eindspel met extra pion en extra (goede hoek)loper weet hij dan ook te winnen!

Masha Lindenaar – Paul Chen 

Ook Masha is een vaste waarde in onze competitie, zij speelde alle rondes! Paul is wat later in de competitie ingestroomd en nog op zoek naar zijn eerste overwinning! Deze overwinning besluit hij te zoeken met de Scandinavische opening, dit lijkt een goede keuze! Al vroeg in de partij weet Paul met zwart het initiatief van Masha over te nemen en laat hij Masha met een geïsoleerde d-pion achter. Als Paul vervolgens de problemen met zijn achtergebleven c-pion op weet te lossen kan hij zijn voordeel uitbreiden en weet hij een mooie koningsaanval op te zetten! Na een mooie tactische wending is er voor Masha geen houden meer aan en moet zij het volle punt aan Paul laten. Mooie tactische overwinning die zeker het bekijken waard is!

Micha Lindenaar – Frederik Lindenaar 

Wat is onze schaaksport toch mooi! Hadden wij vorige week een mooi vader-dochter gevecht op het menu staan, mag onze stille (maar zeker niet stilzittende) organisatorische kracht het vandaag tegen zijn zoon opnemen! We hebben in de vorige rondes al kennis mogen maken met de vechtlust van de Lindenaars, dit moet dus wel een mooie (maar respectvolle) vechtpartij worden!

In de vierpaarden-variant van het Italiaans houden vader en zoon zich keurig aan de gouden regels van de opening! Centrum bezetten, stukken ontwikkelen en de koning in veiligheid brengen! Als deze regels zijn opgevolgd besluit Micha zijn paard op een mooi centrumveld te zetten en mist Frederik dat zijn zoon hiermee ook nog een loper aanvalt. Micha bedenkt zich niet en pakt dit cadeautje graag aan! Dat de partij hiermee nog niet over is snappen de vaste lezers van dit verslag uiteraard! Wij hebben de bekende Lindenaar-vechtlust nog! Frederik besluit om zijn compensatie te zoeken in de opmars van de pionnen op de damevleugel, hetgeen hem een hoop ruimte en een vrijpion op d3 oplevert! Micha besluit het tegenspel van zijn vader te minimaliseren door de dames af te ruilen en zijn extra loper te activeren! In gewonnen stelling weet Micha met een mooie loperzet een toren te winnen en staat nu een loper en toren voor! Ondanks nog wat vechtschaak van Frederik komt de overwinning van Micha niet meer in het geding! Ook ditmaal heeft Micha aan het eind van de partij meer tijd over dan waar hij mee begon, met zijn inzicht en talent zit het dus goed! Wat zal er gebeuren als hij iets meer tijd neemt om de stelling rustig in zich op te nemen? Ik denk dat niemand dan meer veilig is voor hem!

Ruurd Admiraal – Dennis van Leusden 

Als kers op de taart van deze ronde hebben wij de partij tussen Ruurd en Dennis nog tegoed! Ook Dennis is tijdens (en voor en na) de rondes erg druk bezig met allerlei organisatorische zaken en heeft zijn schaaktalenten in de rapidcompetitie daarom nog niet optimaal kunnen benutten. Vandaag mag hij het opnemen tegen Ruurd, die gelukkig de weg naar de rapidcompetitie weer heeft gevonden! In het Engels besluit ook Dennis een positie met een geïsoleerde (d-)pion op het bord te brengen! Deze ronde is een mooie gelegenheid voor iedereen om deze complexe stellingen eens wat beter te bekijken! Dennis weet om deze geïsoleerde pion op het juiste manier aan te vallen, hetgeen hem deze pion oplevert! Als Ruurd vervolgens een tactische wending mist, kost hem dit in één klap een kwaliteit en een toren! Dit is voor Dennis voldoende om de overwinning binnen te halen! Mooie leerzame manoeuvre!

Hopelijk hebben jullie ook deze week weer een vleugje clubgevoel op kunnen snuiven en nog wat geleerd ook! Tot woensdag bij het blitztoernooi!

Veel gezondheid en de hartelijke schaakgroeten van André, Dennis en Danny