Rapid ronde 12

Online Senioren

Afgelopen maandag hebben wij alweer de twaalfde ronde van de rapidcompetitie gespeeld! Ook deze ronde natuurlijk zijn er weer spectaculaire combinaties en mooie strategische partijen op het bord gekomen! Met 14 partijen (en slechts één remise!) is er uiteraard weer genoeg te bekijken deze week!

Alvast veel leer-, lees-, analyseer en kijkplezier! Hopelijk kunnen jullie ook deze week weer een vleugje clubgevoel opsnuiven! Commentaar op de partijen (of het verslag) is uiteraard zeer gewenst!

Ivo Knottnerus – Henk Bermon 

Zoals vorige week aangekondigd is Ivo stiekem op weg naar de kop van het klassement! Vandaag kan hij een flinke slag slaan door onze koploper Henk met de witte stukken te verslaan. Henk is echter in topvorm en zal zijn huid duur verkopen! Een topper om van te smullen dus!

Ivo en Henk besluiten elkaar te bestrijden in een theoretisch gevecht in het Nimzo-Indisch. Voor beide partijen een solide keuze, er ontstaat dan ook al snel na de opening een gelijkwaardige stelling met mooi stukkenspel en zonder echte zwakheden in de stelling voor beide heren. Op het moment dat Ivo besluit om ruimte op de damevleugel te pakken besluit Henk zijn pijlen te richten op het centrum. Ivo weet een (octopus-)paard op d6 te krijgen en het lijkt of hij het beste van het spel heeft. Henk is echter niet zo makkelijk van zijn stuk te brengen, trekt zijn (aangevallen) toren terug, richt zijn aanval op de ondersteunende pion en weet de octopus te verdrijven! Nadat de torens worden afgeruild ontstaat er een interessant dame-eindspel, waarbij Henk een loper heeft en Ivo een paard! Beide heren spelen een foutloze wedstrijd, totdat Ivo in hevige tijdnood pardoes een pion en een mogelijkheid op eeuwig schaak weggeeft! Henk ziet de winnende voortzetting niet en stelt zijn koppositie veilig door zelf eeuwig schaak te geven! Misschien ziet u de juiste winstvoortzetting wel na de 38e zet van Ivo!

Ton Sprong – Daniël Kutchukov 

Na de remise van onze koploper kan Ton met een overwinning op gelijke hoogte met Henk komen! Met een tegenstander als Daniël zal dat niet gemakkelijk zijn, maar Ton heeft vandaag wit en kan zijn grote troef Bokito weer inzetten!

Ook Daniël lijkt zich te hebben voorbereid op de apenstreken van Ton en hij komt dan ook uitstekend uit de opening! Daniël heeft al zijn stukken ontwikkeld, controle over het centrum en geen enkele zwakheden. Ook Ton heeft weinig zwakke velden en mooie diagonalen voor zijn lopers! Een spannende strijd staat ons te wachten! Ton positioneert zijn torens op a1 en c1, met zijn dame op b1 blijkt dit een gouden combinatie! Een mindere zet van Daniël brengt een mooie lange combinatie in de stelling die Ton uiteindelijk een vol stuk, een vol punt en de gedeelde koppositie oplevert! Mooie en leerzame combinatie!

Jacques Huijzer – Duncan Klaren

Ook Jacques lijkt zijn online-draai inmiddels te hebben gevonden en wordt elke week sterker! Duncan heeft de laatste 2 rondes zijn talent niet optimaal kunnen benutten en is vandaag gebrand om deze foutjes weer goed te maken!

In een voor mij onbekende zetvolgorde komt er een Maroczy-Siciliaan op het bord! Een zeer solide structuur die Jacques al jaren met veel succes speelt! Ook ditmaal komt er een solide stelling op het bord waar Jacques wat meer ruimte heeft, maar ook Duncan heeft geen zwakke punten in zijn stelling! Met een aanval in het centrum vergeet Duncan dat zijn pion op d6 wel erg zwak wordt en hij deze dan ook bijna direct verliest. Als Jacques vele stukken weet af te ruilen is er voor Duncan geen echte compensatie voor zijn verloren pion te vinden. Het overgebleven lopereindspel weet Jacques met een zeer leerzame manoeuvre te winnen! Kijk en leer!

Pim Beers – Martin Heijlman 

Zowel Pim als Martin hebben hun vaste waarde in de rapidcompetitie inmiddels bewezen, beide heren hebben elke ronde meegedaan! In een gesloten 2.c4 Siciliaan komt Pim met initiatief en meer ruimte uit de opening, ook Martin lijkt echter geen zwakheden in zijn stelling te hebben en wij kunnen ons opmaken voor een lang en boeiend gevecht! Pim weet de half-open e-lijn te controleren, hetgeen Martin in een lastig parket brengt. Als Pim ook de koningsstelling van Martin weet te verzwakken lijkt het erg lastig te worden voor hem. Martin besluit een pion te geven voor activiteit, dit is echter niet genoeg. Pim weet op zeer leerzame wijze (met een aantal mooie tussenzetten!) af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel om vervolgens het volle punt binnen te halen!

Albert Kortendijk – Johan Bertelkamp 

Ook onze voorzitter heeft deze week de weg naar de rapidcompetitie weer gevonden en mag het opnemen tegen Albert! Albert en Johan weten een Pirc op het bord te toveren, waarbij beide matadoren elkaar direct naar de keel vliegen! Johan offert een pion en krijg hier veel activiteit voor terug! Deze activiteit levert Johan 2 pionnen én erg goede stelling op! Albert laat zich echter niet gek maken en gaat er nog eens rustig voor zitten, weet de stelling te compliceren en een pion terug te winnen! Met het loperpaar heeft Johan echter nog steeds de overhand en krijgt een gewonnen stelling op het bord! Echter mist hij de mogelijkheid om de partij op de 26e (en 27e!) zet direct uit te maken, waardoor Albert zijn kans weer kan pakken en er een (schijnbaar) remise-achtig eindspel op het bord komt. In een – voor de neutrale toeschouwer – zeer boeiend eindspel vliegen de kansen alle kanten op! Wie er uiteindelijk aan het langste eind trekt kunnen jullie het beste zelf bekijken! Erg spectaculaire partij waar we (hopelijk) nog lang over zullen praten!!

Dennis van Leusden – Johan Haspels 

Ook deze ronde heeft Dennis gelukkig tijd om (hopelijk zonder al teveel andere probleemoplossende zaken) weer een mooie rapidronde mee te spelen! Hij mag het opnemen tegen Johan, die tot nu toe elke ronde van de partij is geweest! In het Slavisch voelt Dennis zich duidelijk als een vis in het water en weet een mooi ruimtevoordeel te halen uit de opening. Ook Johan heeft nog geen zwakheden in zijn kamp, echter heeft hij wel wat problemen met de ontwikkeling van zijn zwartveldige loper. Dit is echter kenmerkend voor het Slavisch en Johan heeft dan ook nog niets om zijn veel zorgen over te maken! Op het moment dat Johan zijn problemen lijkt te hebben opgelost, slaat Dennis met een aantal positioneel zeer sterke zetten toe! Hij weet zijn stukken optimaal te plaatsen, ruimte te pakken op de koningsvleugel en zijn koning in het centrum te plaatsen zodat hij in elk eindspel in groot voordeel is! Deze actieve opstelling levert Dennis uiteindelijk een kwaliteit en de partij op! Zeer leerzame partij die zeker het analyseren waard is!

Frans Hazenberg – Pim Groot

Ook Frans is deze week weer van de partij en hij mag het opnemen tegen Pim! Ook dit is inmiddels wel een klassieker te noemen! Hoe vriendschappelijk beide heren met elkaar in het echte leven omgaan, hoe harder de strijd op het schaakbord vaak is! In een Catalaan (die beide heren zowel met wit als met zwart vaak spelen!) maakt Pim een slippertje in de opening, hetgeen Frans een kwaliteit oplevert! Zoals we inmiddels weten is Pim een vechter en gaat hij er uiteraard nog even goed voor zitten! Frans weet echter de stukken snel af te ruilen zodat hij optimaal gebruik kan maken van zijn kwaliteitsvoordeel! Pim lijkt zo onder de indruk van deze professionele afwikkeling van Frans dat hij besluit zijn dame en de partij aan Frans cadeau te doen! Hopelijk waren er dit keer geen problemen met de muis voor Pim, maar sowieso een verdiende overwinning voor Frans!

Wim Peters – Oscar Klaren 

Wim heeft inmiddels de online maandagavond routine te pakken en speelt deze week tegen Oscar, die ook elke ronde van de partij was! In een Torre-attack weet Wim een mooi openingsvoordeeltje te pakken. Ook Oscar heeft met mooi stukkenspel en geen zwakheden weinig te klagen! Een mooi gevecht staat ons te wachten! Wim besluit zijn inmiddels befaamde f-pion in de strijd te gooien, hier is Oscar echter op voorbereid en hij weet met een tegenstoot het initiatief én twee pionnen te pakken! Wim ziet echter een mooie combinatie en lijkt een pion én het initiatief terug te winnen, Oscar heeft echter iets verder gerekend en weet uiteindelijk de dame van Wim te winnen en er met het volle punt vandoor te gaan!

Jan Nijhof – Raymond van den Bos

Helaas heeft Raymond de weg naar de rapidcompetitie niet weten te vinden en gaat Jan zonder te spelen met een punt naar huis.

Paul Chen – Luc van Dijk 

Gelukkig hebben Paul en Luc hun weg naar de rapidcompetitie wel weten te vinden en zijn zij klaar voor de strijd! In een moderne opening (1.e4 g6) weet Paul zijn stukken snel te ontwikkelen en is het Luc die met e5 en c5 het centrum aanvalt! Paul is niet onder de indruk van de krachtzetten van Luc en laat de spanning in het centrum voor wat het is! Na een enkele pionafwikkeling in het centrum begint Luc een aanval op de damevleugel terwijl Paul de controle over de open d-lijn zoekt, altijd leuk om te zien hoe zo’n verschillende aanpak uiteindelijk uitpakt! Na wat sluwe zetten van Paul weet hij de damevleugel mooi af te sluiten en geeft zijn controle over de d-lijn hem een mooi voordeel! Paul weet wat zwakheden in het kamp van Luc te creëren en gebruikt al zijn stukken om de druk op deze zwakheden op te voeren. Luc weet deze zwaktes lang te verdedigen, maar moet uiteindelijk zijn meerdere in Paul erkennen! Mooie leerzame partij weer!!

Michel van Liempdt – Masha Lindenaar 

Ook Masha en Michel zijn een stabiele factor onze competitie! Masha speelde alle rondes, Michel heeft er pas één moeten missen! In het Spaans weet Michel een mooi openingsvoordeeltje te creëren door het centrum te controleren, zijn stukken snel te ontwikkelen en zijn koning in veiligheid te brengen! Masha daarentegen probeert met een vroege opmars van haar f-pion de mooie centrumpionnen van Michel aan te vallen! De veiligheid van haar koning is door deze opmars echter wel vermindert, misschien dat Michel hier gebruik van kan maken! Alle ingrediënten van een spannende strijd zijn aanwezig! Helaas geeft Masha pardoes een pion weg en weet Michel zijn bijna ingesloten toren net op tijd in veiligheid te brengen! Als Michel ook nog eens een mooie mat-aanval inzet, moet Masha helaas teveel materiaal inleveren om de partij nog te redden. Zelfs de beroemde Lindenaar vechtersmentaliteit kan daar niets meer aan veranderen. Mooie overwinning van Michel!

Paul Hogervorst – Vladimir Kutchukov

Paul en Vladimir zijn qua aantal gespeelde partijen erg aan elkaar gewaagd! Zij speelden samen bijna alle rondes, alleen Vladimir heeft éénmaal moeten missen! Of zij ook achter het schaakbord aan elkaar gewaagd zijn zullen wij snel weten! In een Italiaanse partij wordt Paul zijn 4.d4 door Vladimir beantwoord met d5. Of dit een mouseslip is weet ik niet, maar het levert Paul in ieder geval gelijk een pion op! Vladimir lijkt hierdoor van slag en geeft hierna pardoes ook nog een paard weg. Ondanks de vechtlust van Vladimir is dit genoeg voor Paul om het volle punt binnen te halen!

Frederik Lindenaar – Ruurd Admiraal 

Deze twaalfde ronde mogen Frederik en Ruurd het tegen elkaar opnemen en zij doen dit in de Philidor! Met de vechtlust van Frederik en de creativiteit van Ruurd zal ook dit een mooi gevecht worden! Na een rustig verlopen opening krijgt Ruurd de kans om het gepende paard van Frederik aan te vallen met zijn centrumpion! Inmiddels zijn wij bekend met de vechtersmentaliteit van Frederik en weten wij dus dat hij het hier niet bij laat zitten! Hij weet het verlies te beperken tot een verzwakking van zijn koningsstelling en weet zelfs zelf een koningsaanval te starten! Als er vervolgens veel stukken worden afgeruild is het opeens Ruurd die een pion voor staat en de actievere torens heeft! Als de torens zijn afgeruild is er zelfs voor Frederik niets meer op te vechten. Mooie overwinning voor Ruurd!

Micha Lindenaar – André Klaren 

Als kers op de taart van deze ronde hebben wij de partij tussen Micha en André nog tegoed! André heeft de smaak van het meespelen duidelijk te pakken en hij speelt vandaag dan ook zijn tweede rapidronde! Micha wist vorige week op zeer mooie wijze zijn vader te verslaan en zal er alles aan doen om de weg naar boven in te zetten!

In een Scandinavische partij met tegengestelde rokades geeft Micha vanuit het niets een paard aan André cadeau. Na al zijn harde werk heeft André wel een cadeautje verdiend, welke hij dan ook gretig uitpakt! De Lindenaar-vechtersmentaliteit zal door Micha ingezet moeten worden om deze ronde een (half)punt te scoren! Hij zal zijn kansen moeten afwachten, en dat doet hij! Nadat er wat stukken zijn afgeruild ziet Micha zijn kans schoon de gepende loper van André aan te vallen en te winnen. Er ontstaat een interessant (dubbel)toreneindspel waar André een pion extra heeft, maar Micha de actievere torens! Dat activiteit in een toreneindspel zeker een pion waard is zien wij ook in deze partij! Micha weet op zeer instructieve wijze een pion terug te winnen om vervolgens de hele partij te winnen! Mooie vechtoverwinning van Micha! Ook dit keer weer supersnel gespeeld, ik ben nog steeds erg benieuwd wat er met de kwaliteit van zijn partijen gebeurd als Micha iets meer tijd zal gebruiken!

Hopelijk hebben jullie ook deze week weer een vleugje clubgevoel op kunnen snuiven en nog wat geleerd ook! Tot woensdag bij het blitztoernooi!

Veel gezondheid en de hartelijke schaakgroeten van André, Dennis en Danny