Rapid ronde 5

Online Senioren

Op deze aangepaste Koningsdag hebben wij afgelopen maandag de vijfde ronde van de online rapidcompetitie gespeeld. Ook het aansluitende Arena-blitztoernooi was voor de 18 overgebleven leden weer een heerlijke manier om hun liefde voor het schaakspel weer eens te kunnen uiten!

Met 28 deelnemers aan het rapidtoernooi (11 overwinningen en 3 remises) is er ook deze week weer genoeg tactisch en positioneel spektakel op het bord gekomen! Ook deze week weer veel naspeelplezier toegewenst!

Jacques Huijzer – Daniël Kutchukov 

Daniël lijkt deze rapidcompetitie een patent op de Caro-Kann te hebben, deze ronde zit hij achter de zwarte stukken. Jacques besluit om vandaag een theoretische discussie in de Panov-variant met Daniël aan te gaan, welke op zijn beurt besluit om een pion te offeren voor een snelle ontwikkeling. Jacques lijkt van deze keuze optimaal te profiteren en komt met klein voordeel uit de opening. Na wat geruil besluit Daniël remise aan te bieden, hetgeen door Jacques wordt aangenomen.Martin Heijlman – Dennis van Leusden 

De klassieker tussen Dennis en Martin speelt zich in de Semi-Tarraschische wateren af. Na een zet of 10 theorie heeft Dennis het witte openingsvoordeel teniet gedaan en ontstaat er een gelijke stelling. Ondanks vele pogingen van Dennis om de partij uit de remisewateren te houden, blijkt Martin vandaag zo stabiel als een huis. Remise als logisch resultaat.


Jeroen van den Berg – Duncan Klaren

Deze ronde staat er een mooie strijd tussen twee van “onze” jonge talenten op het menu! In een Benoni gaat Jeroen ook deze week weer vol de strijd in en probeert vanaf het begin af aan de druk op Duncan z’n koningvleugel te leggen. Duncan beantwoord deze aanval met een aanval op de damevleugel en sluit de dames af te ruilen. Jeroen maakt een verkeerde beslissing om niet op deze ruil in te gaan en laat zichzelf midden in de strijd pardoes mat zetten.

Oscar Klaren – Rob van de Kamp
In de Kan-variant van de Siciliaan gaan beide heren elkaar te lijf in een theoretisch gevecht! Rob pakt ruimte op de damevleugel, terwijl Oscar het gevecht om de d-lijn probeert te winnen. Tussen deze gevechten door weet Rob het loperpaar te veroveren en pakt Oscar meer en meer ruimte op de Koningsvleugel. Helaas vergeet Oscar aan de veiligheid van zijn Koning te denken en weet Rob met zijn dame de koningsstelling binnen te komen en zet Oscar pardoes mat!

Johan Dielhoff – Michel van Liempt

In het Engels ontstaat er een leuke strijd om het initiatief. Johan zet al zijn pionnen in om de strijd om het centrum te winnen en Michel wacht zijn kansen netjes af. De aanvalsdrift van Johan lijkt te worden beloont als hij na een combinatie een pion wint en Michel tot de rand van de afgrond weet te drijven. Michel verdedigt zich echter voor wat hij waard is en weet met actief spel de balans in de partij terug te brengen en komt zelfs een pion voor! Na een dameruil ontstaat er een eindspel met ongelijke lopers, remise is het onvermijdelijke resultaat.


Luc van Dijk – Caspar Kruijf

Helaas heeft Luc deze ronde de weg naar de rapidcompetitie niet weten te vinden en gaat Caspar zonder te spelen met een punt naar huis.

Pim Beers – Ton Sprong

Ton is deze week weer in een creatieve bui en beantwoordt Pim zijn 1.e4 met 1…. – b6! Pim besluit niet in te gaan op Ton zijn creativiteit en ontwikkelt rustig zijn stukken. Ton doet dit op zijn beurt ook en er ontstaat een gelijkwaardige stelling. Op het moment dat er wat stukken afgeruild worden besluit Pim een pion te geven voor de veiligheid van zijn Koning. Ton besluit zijn sterkste punt in te zetten en springt het bord over met zijn paard. Pim schrikt hier zo van dat hij besluit zijn troepen terug te trekken, hetgeen Ton groot voordeel oplevert. Een mooi dameoffer van Ton beslist uiteindelijk de partij!


Johan Haspels – Peter Delis 

In een Siciliaans gevecht pakt Johan in de opening een hoop ruimte. Na dameruil weet Johan optimaal gebruik te maken van deze ruimte en pakt de controle over de halfopen d-lijn. Deze controle levert uiteindelijk een belangrijke pion op en Johan weet dit technisch mooi uit te spelen in het eindspel!


Raymond van de Bos – Paul Hogervorst

In een London-opening wint Raymond al snel een belangrijke centrumpion van Paul. Na tegengestelde rokades en een mooi opgezette aanval weet Raymond het loperpaar en totale controle over het bord te pakken. Wat Paul ook probeert, Raymond geeft geen kik meer en weet het punt professioneel binnen te halen.


Wim Peters – Pim Groot

Na zijn online debuut van vorige week krijgt Wim ook deze week een zware loting voor zijn kiezen. Vol goede moed gaat Wim echter de strijd met Pim aan en er komt een gelijkwaardige stelling op het bord. Wim weet ruimte te pakken op de damevleugel en als Pim zijn dame ietwat buitenspel zet, krijgt Wim een klein voordeeltje. Met een ongelukkige paardzet van Wim weet Pim het initiatief terug te pakken en zet de Koningsstelling van Wim onder druk. De twee heren besluiten om wat stukken af te ruilen en er ontstaat een stelling waar Pim in het voordeel is. Zoals de meeste misschien weten voelt Pim zich in dit soort stellingen als een vis in het water en hij weet zijn voordeel al snel uit te breiden. De stelling van Wim stort als een kaartenhuis in elkaar en hij moet dan ook het volle punt aan Pim laten.

Ruurd Admiraal – Jan Nijhof

Gelukkig heeft Ruurd deze week de weg naar de rapidcompetitie gevonden! In het Engels is het Jan die met zwart al snel het initiatief en een pion weet te grijpen. Dit voordeel geeft Jan niet meer uit handen en hij weet de stukken af te ruilen om zo het toreneindspel van Ruurd te kunnen winnen!


Frederik Lindenaar – Gerben Terpstra 

In de doorschuif variant van de Caro-Kann weet Gerben na de opening een pion van Frederik buit te maken. Als de stukkel geruild worden en Gerben nog een pion wint komt zijn overwinning niet meer in gevaar en zet hij Frederik professioneel mat.

Vladimir Kutchoukov – Masha Lindenaar

In het Spaans wordt al snel van de theoretische hoofdvarianten afgeweken! Masha weet al snel na de opening de coördinatie van de stukken van Vladimir te breken en komt in het voordeel. Na een instructieve truc weet zij Vladimir mat te geven op de onderste rij! Leuk om even goed te bekijken!


Micha Lindenaar – Arjen de Joode

In een Siciliaanse draak besluiten beide matadoren om hun koningslopers te fianchetteren. Micha weet een pion te veroveren en offert hierna een kwaliteit voor de aanval op de koning van Arjen. Na wat gemanoeuvreer en een aantal zetherhalingen besluiten de heren de strijd toch door te zetten. Voor Arjen pakt deze beslissing niet zo best uit. Micha weet hem met een aantal mooie tactische wendingen van het bord te drukken met mat als resultaat! Mooi om eens rustig na te spelen!

Helaas geen echte Koningsdag vandaag, maar we hebben er wel weer wat moois van gemaakt met z’n allen! Tot woensdag bij het blitztoernooi!

Hartelijke schaakgroeten en veel gezondheid toegewenst van André, Dennis en Danny