Rapid ronde 6

Online Senioren

Afgelopen maandag is alweer de zesde ronde van de online rapidcompetitie gespeeld!

Met 14 partijen is er ook deze week weer genoeg positief en negatief spektakel op het bord gekomen! Alvast een kleine tip van de sluier: vele verrassende resultaten! Ook deze week heel veel naspeelplezier toegewenst!

Daniël Kutchoukov – Henk Bermon 

Deze week geen Caro-Kann voor Daniël! Henk besluit om een theoretische discussie in het Russisch met hem aan te gaan. Na een zet of 10 theorie is er interessante stelling met tegengestelde rokades ontstaan en staat ons een spannend gevecht te wachten! Henk neemt het initiatief en start een pionnenrush op de damevleugel (waar de koning van Daniël zich bevindt!). Daniël besluit op zijn beurt om stukken te gaan ruilen en er ontstaat een gebalanceerde stelling, beide heren maken geen fouten en besluiten tot een puntendeling.

Duncan Klaren – Albert Kortendijk 

In een Indische partij weet Albert het initiatief van Duncan snel over te nemen en wint hij tevens een belangrijke centrumpion. Duncan gaat uiteraard niet bij de pakken neer zitten en weet – na wat ongelukkige keuzes van Albert – het initiatief en de pion terug te winnen! Het resterende eindspel speelt Duncan foutloos en hij gaat er dan ook uiteindelijk met het volle punt vandoor.


Johan Bertelkamp – Martin Heijlman 

Onze voorzitter mag het deze ronde opnemen tegen Martin, dat moet wel een mooi tactisch gevecht gaan worden! In een Konings-Indische aanval domineert Johan de half-open e-lijn met zijn dame en beide torens, dit levert hem (na afruil van de zware stukken) een pion op! Het resterende lopereindspel weet Martin – met een pion minder – keurig remise te houden!


Caspar Kruijf – Jacques Huijzer

Tussen Caspar en Jacques komt er een interessante gesloten Siciliaan op het bord! Dat Caspar zich in deze opening als een vis in het water voelt is na een zet of 15 duidelijk te zien. Beheersing over het centrum en actieve stukken! Na een slimme manoeuvre van Jacques worden de dames echter afgeruild en blijft er een klein positioneel voordeel voor Caspar over. In het resterende toreneindspel weet Caspar zijn pion extra niet te verzilveren en moet hij berusten in remise.


Ton Sprong – Jeroen van den Berg

Ton met wit staat gelijk aan de Oerang-Oetang! Bokito komt dus weer uit z’n kooi deze ronde! Jeroen trekt zich niets van de opening van Ton aan en besluit zijn pionnen in het centrum te plaatsen en direct een koningsaanval te beginnen. Ton heeft (uiteraard) nog niet gerokeerd en besluit de aanval van Jeroen met een lange rokade te beantwoorden. Jeroen weet met een mooie tactische wending een pion te winnen en lijkt op weg te zijn naar het volle punt. Als na een mistige zettenwisseling de rook weer een beetje optrekt is het echter Ton die een pion voorstaat! Als het paard van Ton dan ook nog begint te springen weten we eigenlijk de uitslag al! Een mooie overwinning voor Ton!

Raymond van de Bos – Johan Dielhoff 

In de London maken beide heren geen fouten en komt er een gebalanceerde stelling op het bord. Raymond besluit om ruimte te pakken op de damevleugel, echter weet Johan door een slimme paardmanoeuvre een pion te winnen maar geeft deze direct daarna weer terug! Als Raymond besluit er vol voor te gaan geeft hij pardoes een kwaliteit weg, hetgeen hem tevens het volle punt kost.

Manasvita Basa – Johan Haspels 

In een Siciliaan besluit Manasvita haar sterkste wapen in te zetten en gaat in het Morra-gambiet direct op jacht naar het initiatief. Na wat mindere zetten is het Johan echter die het initiatief pakt en hij lijkt optimaal gebruik te maken van de door Manasvita geofferde pion. Johan speelt echter iets te voorzichtig en Manasvita ziet haar kans schoon om het initiatief en twee pionnen terug te winnen! Hoe zij de stelling van Johan verder weet te vernietigen en het volle punt binnenhaalt kunnen jullie het beste zelf even rustig bekijken!! Zeer leerzaam en leuk!!


Jeroen Duin – Oscar Klaren 

Jeroen komt uit een Indische partij goed uit de startblokken en pakt direct het initiatief. Na een slimme paardmanoeuvre weet hij het loperpaar te bemachtigen en verzwakt hij tevens de koningsstelling van Oscar. Als Jeroen ook nog een pion wint en een gevaarlijke koningsaanval weet op te zetten kost dit Oscar een stuk. Oscar besluit nog even door te vechten, maar helaas zonder resultaat. Mooie overwinning van Jeroen!


Jan Nijhof – Tom Leijdekkers

Helaas heeft Tom deze ronde de weg naar de rapidcompetitie niet weten te vinden en gaat Jan zonder te spelen met een punt naar huis.

Paul Hogervorst – Gerben Terpstra 

Voor de liefhebbers eindelijk weer een Caro-Kann, ditmaal de twee-paardenaanval! Na een rustige start waar beide heren zich keurig aan de gouden regels van de opening houden, besluit Gerben zijn g-pion op te laten stomen en hiermee zijn eigen koningsstelling te verzwakken. Paul weet hier echter niet van te profiteren en blundert een vol stuk weg! Gerben mist dit cadeautje van Paul echter en de partij kan weer verder gaan! Er ontstaat een leerzaam eindspel die zeker het analyseren waard is! Beide heren maken geen fouten meer, remise is het terechte resultaat.


Masha Lindenaar – Pim Beers

In de doorschuif variant van de Caro-Kann weet Pim al snel een hoop ruimte en het initiatief in de partij te pakken. Als Pim vervolgens ook nog een belangrijke pion weet te winnen lijkt de uitslag vast te staan. Masha recht echter haar rug en start een gevaarlijke koningsaanval. Er is voor Pim geen andere mogelijkheid om een kwaliteit te geven en te vechten voor remise. Als de dames geruild worden lijkt hij in deze missie geslaagd en komt er een gelijkwaardig eindspel op het bord. De stukken van Pim werken echter beter samen dan die van Masha en hij haalt het punt professioneel binnen! Zeer leerzaam om eens goed voor te gaan zitten!

Peter Delis – Luc van Dijk 

Luc zet de toon van de wedstrijd met 1.d4 c5 al direct! Er komt een leuk gevecht in het Wolga-gambiet op het bord! Peter is niet onder de indruk van de openingsstrategie van Luc en weet al snel een leuk voordeel op te bouwen! De geofferde pion ziet Luc niet meer terug en Peter gaat zelfs verder op pionnenjacht! Luc ziet geen mogelijkheden meer om te vechten en moet de overwinning aan Peter laten.


Wim Peters – Vladimir Kutchukov uc van Dijk

De partij tussen Wim en Vladimir komt niet verder dan de beginstelling. Een salonremise of connectieproblemen? Remise is uiteindelijk het resultaat.

Ruurd Admiraal – Micha Lindenaar

Op dit bord verschijnt een Engelse partij! Ruurd wint in de opening een pion door een penning, maar vergeet echter dat zijn paard geslagen kan worden op het moment dat Micha deze penning teniet heeft gedaan. Micha weet dit beslissende voordeel professioneel uit te spelen! Beide heren hebben aan het eind van de partij 3 minuten meer op de klok dan waar zij mee begonnen zijn!


Weer een hoop geleerd vandaag! Tot woensdag bij het blitztoernooi!

Hartelijke schaakgroeten en veel gezondheid toegewenst van André, Dennis en Danny