Rapid ronde 7

Online Senioren

Afgelopen maandag is alweer de zevende ronde van de online rapidcompetitie gespeeld!

Met 32 deelnemers aan het rapidtoernooi is er weer genoeg te analyseren en bespreken! Stuk voor stuk kwamen er mooie gevechten op het bord! Weer heel veel naspeelplezier toegewenst!

Henk Bermon – Duncan Klaren

De topper tussen Henk en Duncan is er gelijk al een om van te smullen! Een Siciliaan met tegengestelde rokades lijkt op het bord te komen, spektakel gegarandeerd! Duncan vergeet echter zijn koning snel in veiligheid te brengen en Henk besluit over te gaan tot een paardoffer en zo de koning van Duncan op het midden van het bord te houden! Dit blijkt een goede keuze! Henk weet Duncan te overspelen en gaat er dan ook met het volle punt vandoor.


Martin Heijlman – Daniël Kutchukov 

In een geweigerd damegambiet is het Daniël die de betere pionnenstructuur lijkt te hebben en hiermee een klein voordeeltje heeft. De strijdlust ontbreekt de heren echter op deze stormachtige maandagavond en zij besluiten tot een puntendeling.


Rob van de Kamp – Ton Sprong 

Al meerdere malen hebben wij jullie gewaarschuwd voor de paardensprongen van Ton. Ook deze week weer een mooi voorbeeld van de sprongkracht van Ton! Slechts 5 paardensprongen waren er nodig om Rob op de knieën te krijgen! Een miniatuurtje!


Johan Dielhoff – Jeroen Duin 

In het Engels kiest Jeroen ervoor om zijn zwarte pionnen in het centrum te plaatsen, Johan wacht zijn kansen met wit sluw af! Een leuk strategisch gevecht staat ons te wachten waarin Johan zijn kansen al snel schoon ziet om een belangrijke centrumpion van Jeroen te verschalken. Als Johan ook nog een kwaliteit voor komt lijkt het volle punt snel zijn kant op te komen, Jeroen is het hier echter niet mee eens en gaat er nog eens goed voor zitten! Johan besluit het punt professioneel binnen te halen door het afruilen van stukken. Het toreneindspel dat overbleef is voor Johan voldoende om het punt binnen te halen!


Jan Nijhof – Caspar Kruijf 

Een Koningsgambiet!! Dat moet wel spectaculair worden! En dat wordt het! Na een lange combinatie weet Caspar een stuk van Jan te winnen. Jan gaat echter niet bij de pakken neer zitten en besluit er een mooi tactisch gevecht van te maken! Helaas voor Jan weet Caspar wel raad met deze situatie en weet het punt geconcentreerd binnen te halen!


Michel van Liempdt – Manasvita Basa

In het klassiek Spaans trekt Manasvita (wellicht ietwat gedwongen) direct ten strijde! Manasvita weet Michel met een koningsaanval flink onder druk te zetten. Als Michel (reeds in verloren stelling) ook nog zijn dame in de aanbieding doet, moet hij het punt aan Manasvita laten. Een mooie spectaculaire overwinning weer!


Albert Kortendijk – Pim Beers 

Voor de liefhebbers eindelijk weer een Caro-Kann, ditmaal een versnelde Panov! Na een ingewikkelde opening, waar beide heren veel tijd in hebben gestoken, ontstaat er een gelijkwaardig toreneindspel en besluiten de heren het punt eerlijk te verdelen.


Jacques Huijzer – Raymond van den Bos

Voor de neutrale toeschouwer is deze partij een lust voor het oog! In een Pirc is het Jacques die een hoop ruimte en het initiatief in de partij weet te pakken. Na verschrikkelijk veel tactische wendingen en kansen die op en neer lijken te gaan is het Jacques die als winnaar uit de bus komt. Een partij die niet goed te beschrijven is, maar zeker heel erg de moeite waard is om goed te analyseren!


Johan Haspels – Pim Groot

Zowel Pim als Johan hebben de Caro-Kann in hun repertoire zitten, dit gaat een leuk theoretisch gevecht worden! In de hoofdvariant proberen beide heren de koning van de tegenstander aan te vallen, het is Pim die het initiatief weet te pakken. Als Pim een pion van Johan weet te snoepen lijkt het een besloten zaak, echter geeft hij Johan nog één kans om terug in de wedstrijd te komen. Helaas mist Johan deze kans en komt Pim verder niet meer in de problemen.


Gerben Terpstra – Peter Delis 

In de London houden beide heren zich keurig aan de gouden regels van de opening door hun stukken te ontwikkelen en de koning in veiligheid te brengen. Hierna kan het gevecht beginnen! Na wat stukkenruil lijkt de dame van Gerben plots in de problemen te komen, Peter weet deze sluw vast te zetten aan de rand van het bord. Het bevrijden van zijn dame kost Gerben een stuk en erg veel tijd. Dit blijkt genoeg voor Peter om het punt binnen te halen! Leuke en leerzame partij!


Oscar Klaren – Tom Leijdekkers 

Op dit bord verschijnt een heuse Najdorf! Na een hoop geruil komt er een stelling op het bord waar beide matadoren gelijk materiaal hebben. Oscar heeft echter een vergevorderde vrijpion en weet deze op een mooie manier naar de overwinning te leiden! Ook weer een erg leerzame partij!


Paul Geerligs – Paul Hogervorst 

De strijd tussen de Paulen begint met de voor Paul (G.) kenmerkende Van Geet-opening! Altijd leuk om gevechten in ongebruikelijke openingen te zien! Na wat zetten is er echter een Pirc op het bord gekomen en zijn beide heren misschien wel op onbekend terrein! Paul (G.) besluit er vandaag een aanvallende partij van te maken en zet Paul (H.) flink onder druk. Met een mooie combinatie weet Paul (G.) een stuk te winnen en maakt geen verdere fouten! Mooie overwinning!


Vladimir Kutchoukov – Frederik Lindenaar

De beginfase van het vierpaardenspel is ietwat onoverzichtelijk. Als de rook optrekt, is het Vladimir die plotseling twee pionnen voor staat! Ondanks dat er nog een lang gevecht volgt, blijken deze twee pionnen genoeg voor de overwinning!


Luc van Dijk – Masha Lindenaar 

Vanuit de Engelse opening ontstaat er een interessante stelling met een mooie pionnenstructuur, dit lijkt een leuke strijd te worden! Het is echter Luc die snel in de fout gaat en zijn dame aan Masha cadeau doet.


Micha Lindenaar – Wim Peters

Dat schaken een mooie sport is weten wij natuurlijk allang! Ook deze partij is daar weer een mooi voorbeeld van, met ongeveer 70 jaar verschil tussen beide heren zal dit een interessante partij worden! In een wilde Siciliaan met tegengestelde rokades tonen beide heren hun strijdlust! Micha lijkt iets beter uit de openingsfase te komen en heeft een klein voordeeltje. Wim geeft echter geen krimp en weet het resterende toreneindspel op ervaring mooi remise te houden! Vooral het eindspel met 2 pionnen tegen een toren is erg leerzaam (en op enig moment zelfs gewonnen voor Wim!) Als beide spelers winstkansen laten liggen, is remise het terechte resultaat!


Dennis van Leusden – Arjan de Joode 

In een Indische partij besluit Dennis een pion te offeren voor initiatief. Deze beslissing levert Dennis al snel een hoop materiaal en de volledige controle over het bord op! Dennis maakt geen fouten en haalt het volle punt netjes binnen!

Weer een hoop gezien en geleerd vandaag! Tot woensdag bij het blitztoernooi!

Hartelijke schaakgroeten en veel gezondheid toegewenst van André, Dennis en Danny