Rapid ronde 8

Online Senioren

Afgelopen maandag is de achtste ronde van de online rapidcompetitie gespeeld! Ook deze ronde weer genoeg enthousiasme om een mooie ronde te spelen. We hebben we weer een vleugje clubgevoel op kunnen snuiven deze week!

Met 28 deelnemers aan deze ronde is er weer genoeg spektakel op het bord te zien en met geen enkele (!!) remise hebben we weer genoeg te bekijken en bespreken deze week!

Alvast veel lees- en kijkplezier!

Henk Bermon – Jacques Huijzer 

Wat er in de partij tussen Henk en Jacques precies gebeurd is durf ik niet met zekerheid te zeggen. Het lijkt erop dat beide heren een tweede partij gestart zijn omdat Jacques in de eerste partij met een mouse-slip (daar is ie weer!) zijn dame cadeau gedaan heeft. Ook de tweede partij eindigt ietwat abrupt, oordeel zelf!

Ton Sprong – Johan Dielhoff 

Ton met wit, Bokito mag dus weer los vanavond! Alhoewel er vanuit de opening een asymmetrische stelling ontstaat, lijkt de strijd tussen Ton en Johan gelijk op te gaan. Ton besluit echter op zet 15 te beginnen met zijn beroemde paardensprongen. De vaste volgers van deze verslagen weten dan al wat er gaat gebeuren! Vijf paardensprongen later staat Ton een pion voor en heeft hij een gewonnen stelling bereikt! Ton geeft dit voordeel niet meer weg en gaat er ook deze ronde weer met een vol punt vandoor!

Duncan Klaren – Daniël Kutchoukov 

Deze ronde staat er een mooi gevecht tussen twee van “onze” talenten op het programma, dat wordt smullen! In een Indische partij nemen beide matadoren een afwachtende houding aan. Eerst ontwikkelen zij hun stukken en stellen zij hun koning in veiligheid, daarna kan de strijd beginnen! In het middenspel worden er veel stukken afgeruild. Beide heren hebben geen zwakheden en remise lijkt dan ook het terechte resultaat te worden, niets is echter wat het lijkt! Duncan heeft de partijen van Ton blijkbaar goed bestudeerd en weet met wat rake paardensprongen een pion te winnen en positioneert zijn paard op e6 (een octopus!). Dit is voldoende voor Daniël om de strijd op te geven, een mooie overwinning voor Duncan!

Manasvita Basa – Caspar Kruijf 

Weer een mooie strijd tussen jonge onbevangenheid en ervaring! Manasvita gaat in het Spaans een theoretische discussie aan met Caspar. Ondanks de grote theoretische kennis van Caspar, lijkt Manasvita iets beter uit de opening te komen. Met iets meer ruimte en een vaststaand centrum vind zij het tijd voor een koningsaanval, en wij natuurlijk ook! Met een paar sterke zetten pakt Manasvita de controle over het bord en weet Caspar geen passend antwoord te bedenken. Een mooie en vooral leerzame overwinning van Manasvita!

Pim Groot – Michel van Liempdt 

Michel is vanaf het begin af aan vaste klant van de rapidcompetitie! Pim is iets later ingestroomd, maar inmiddels al flink verslaafd aan het online schaken aan het worden! Vandaag zullen beide heren er een mooie strijd van maken! In een Catalaan weet Pim de controle te pakken over de open d-lijn! Dat dit een waardevolle lijn is blijkt wel uit deze partij! Eén klein foutje van Michel is genoeg voor Pim om het punt binnen te halen! Erg leerzaam weer!

Kor Blok – Albert Kortendijk

Sinds afgelopen week hebben wij er weer een nieuw lid bij: Kor Blok! Kor woont sinds februari van dit jaar in Almere en is al vele jaren een echte schaakliefhebber! Wij hopen Kor snel in levende lijve op onze club te ontmoeten, voor nu zullen wij hem online een vleugje clubgevoel moeten doen toekomen! Welkom Kor!

Kor mag het in zijn eerste ronde opnemen tegen Albert, geen gemakkelijke opgave! Na wat zetverwisselingen komen beide heren in een Franse opening uit. Kor toont met een snelle h4, een lange rokade en een mooie rook-lift (de Nederlandse term voor deze manoeuvre ken ik helaas niet) zijn ambities, dit gaat een mooi gevecht worden! Kor heeft meer ruimte, de betere stukken en lijkt onderweg naar een mooie overwinning Albert blijft echter rustig en weet zijn koning in veiligheid te brengen en verdedigt zich voor wat hij waard is! Albert weet een pion te winnen en dameruil af te dwingen om vervolgens het pionneneindspel professioneel uit te spelen! Mooie comeback-overwinning van Albert!

Pim Beers – Paul Geerligs

Dat het Russisch een saaie opening is weten beide heren vanavond te ontkrachten! Met tegengestelde rokades en een pionnenstorm moet dit wel een leuke partij worden! Na dameruil weet Pim de open h-lijn te pakken te krijgen. Dat beheersing van een open lijn belangrijk is, blijkt ook wel weer in deze partij! Pim weet een pion te winnen en verstevigt langzaam zijn stelling. Nadat Pim de actieve toren van Paul weet te ruilen, ontstaat er een eindspel waar Pim 2 pionnen meer heeft. Pim maakt geen fouten en weet dit gewonnen eindspel keurig uit te spelen.

Jeroen Duin – Jan Nijhof 

In het Hollands pakt Jan met zwart al snel de ruimte en het initiatief, sprake van een beslissend voordeel is er echter nog lang niet als Jeroen pardoes een stuk weggeeft. Jeroen besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten en vecht voor wat hij waard is. Met een stuk achter is dit echter erg lastig en Jan weet de partij dan ook professioneel uit te spelen en met het volle punt naar huis te gaan.

Vladimir Kutchoukov – Oscar Klaren 

In een Siciliaan wijkt Vladimir met 2.c4 van de gebaande paden af, beide spelers mogen het nu op eigen kracht doen! Met een centrum compleet gevuld met pionnen zijn beide spelers genoodzaakt hieromheen te spelen. Oscar weet het beste met deze situatie om te gaan en op zeer instructieve wijze het punt binnen te halen!

Gerben Terpstra – Raymond van de Bos 

In de London pakt Gerben het initiatief en weet hij ook nog een kwaliteit van Raymond te winnen. Dat Raymond niet voor één gat te vangen is laat hij deze ronde zien! Hij recht zijn rug en verdedigt zich voor wat hij waard is, wint een pion terug en neemt het initiatief van Gerben over! Als Gerben zich genoodzaakt voelt de kwaliteit terug te geven, staat Raymond opeens twee pionnen voor en heeft hij een gewonnen stelling bereikt. Dit speelt hij keurig uit! Mooie vechtoverwinning!

Masha Lindenaar – Johan Haspels 

In het Siciliaanse gevecht tussen Masha en Johan besluit Masha een koningsaanval te starten, echter ziet zij een vorkje op paard en loper over het hoofd! Johan maakt hier gretig gebruik van! Ondanks dat Masha nog flink heeft doorgevochten is het punt voor Johan niet meer in gevaar gekomen.

Paul Hogervorst – Micha Lindenaar 

In het Italiaans houden beide spelers zich keurig aan de gouden regels van de opening: stukken ontwikkelen en koning in veiligheid brengen! Als deze taken zijn volbracht besluit Paul de lichte stukken allemaal af te ruilen om vervolgens de ruimte die hij heeft gepakt uit te breiden. Paul pakt de half open c-lijn en Micha de half open f-lijn, altijd interessant om te kijken wie de beste keuze heeft gemaakt! Na wat manoeuvres over en weer besluit Micha voor de overwinning te gaan en zijn g-pion op te spelen. Paul maakt van deze pion een zwakheid en opent de koningsstelling van Micha om vervolgens het punt binnen te halen. Mooie overwinning van Paul!

Wim Peters – Luc van Dijk 

Dat ik fan ben van de strijdlust van Wim zullen de vaste verslaglezers vast al weten! Ook deze week weer een mooi voorbeeld! Tegen Luc tovert Wim een echte Bird (1.f4) op het bord! Luc is hier echter niet van onder de indruk en wint door een Sprongiaanse paardmanoeuvre een kwaliteit. Dat ieder nadeel een voordeel heeft laat Wim vanavond zien door met zijn f-pion de koning van Luc te bestormen. Luc reageert hier niet goed op en Wim weet een beslissende mataanval in te zetten! Mooie overwinning!

Martin Heijlman – Dennis van Leusden 

Als laatste hebben jullie de klassieker tussen Dennis en Martin nog te goed! Deze heren kennen elkaar achter het schaakbord door en door en weten ook vandaag weer een mooie strijd op het bord te krijgen! In een semi-Slavische opening ontstaat er al snel een gelijkwaardige stelling. Het verleden wijst wel uit dat beide heren niet op remise uit zijn en Martin besluit dan ook om een pion te offeren (of heeft hij hem weggegeven?) voor initiatief! Dennis besluit hier echter niet op in te gaan en offert de pion direct weer terug, of dit een goede keuze was mag u zelf beoordelen! Ook Martin heeft de partijen van Ton van afgelopen weken bekeken en besluit te gaan springen met zijn paard! Dit levert hem een kwaliteit en het volle punt op!

Deze ronde heeft ons weer vele mooie momenten opgeleverd! Tot woensdag bij het blitztoernooi!

Veel gezondheid en de hartelijke schaakgroeten van André, Dennis en Danny