Rapid ronde 9

Online Senioren

Afgelopen maandag hebben wij alweer ronde negen van de online rapidcompetitie gespeeld! Ook deze ronde weer genoeg enthousiaste schaakvrienden om een mooie rapidronde te spelen. Met 26 deelnemers en vele spectaculaire momenten hebben we weer genoeg te bekijken deze week!

Alvast veel lees-, analyseer en kijkplezier!

Ton Sprong – Henk Bermon 

Henk mag zijn status als koploper deze week waar maken door te strijden tegen Bokito (met zwart tegen Ton)! Inmiddels hebben deze twee strijders al minstens 1000 partijen tegen elkaar gespeeld (inclusief vluggertjes), dit moet dus wel een mooi gevecht gaan worden! Aan de opening te zien heeft Henk zich grondig voorbereid op deze partij, met zijn ervaring in deze opening is Ton echter lastig te kraken!  Dat Ton en Henk elkaar door en door kennen blijkt ook wel uit de partij, zij kennen elkaars trucs en strategieën en maken beiden geen fouten. Evenwichtig is het woord, met remise als terecht resultaat!


Raymond van de Bos – Duncan Klaren

Raymond en Duncan zijn vaste klant van de rapidcompetitie, allebei hebben zij geen ronde gemist! Voor Duncan staat er veel op het spel deze ronde, met een overwinning zal hij aansluiting vinden bij de top! Raymond zal er uiteraard alles aan doen om zijn huid zo duur mogelijk te verkopen! In de Grand Prix Attack van het Siciliaans weet Raymond het initiatief te pakken en zijn stukken mooi te positioneren, Duncan ziet echter een sluwe truc en komt al snel een stuk voor! Raymond ziet echter nog kansen op een mooie mat-aanval en recht zijn rug! Als Duncan de juiste verdediging vind, is het echter over en moet Raymond het punt aan Duncan laten!


Albert Kortendijk – Martin Heijlman 

Deze ronde nog meer krakers! Ditmaal zullen Albert en Martin elkaar het leven zuur gaan maken (alleen achter het bord uiteraard!). In de Najdorf variant van het Siciliaans laten de heren direct zien wat zij van plan zijn: Aanvallen! Met een creatieve aanpak (theorie??) weet Albert het Martin vanaf het begin af aan lastig te maken door al de pionnen van zijn koningsvleugel op de vijandige Koning af te sturen! Als Albert vervolgens ook nog kort rokeert, lijkt Martin de weg kwijt te zijn. Hij offert een paard en vervolgens een loper om de stelling van Albert op te blazen. Alhoewel dit dubbele offer incorrect is, is de reactie van Albert dit ook en geeft hij Martin de kans om terug in de wedstrijd te komen. Op zijn beurt reageert Martin hier echter ook niet correct op en het is Albert weer die gewonnen staat! Het lijkt wel een ouderwetse tafeltenniswedstrijd waar de bal heen en weer blijft gaan! Wie de genadeslag aan de ander toebrengt moeten jullie zelf maar bekijken! Erg vermakelijke partij!

Daniël Kutchoukov – Pim Groot 

Vandaag is het voor de Caro-Kann liefhebbers weer smullen! Zowel Daniël als Pim zijn expert in deze opening en zullen er een mooi theoretisch gevecht van maken! In de doorschuifvariant is het Daniël die het initiatief en de ruimte pakt, dit is echter de strategie van de Caro-Kann speler en Pim zal dan ook zijn kans geduldig afwachten! Pim weet de dames af te ruilen en een klein voordeeltje te krijgen! Een kans die je Pim normaliter niet moet geven! Het is echter Daniël die zijn kans schoon ziet en met een mooie truc een pion weet te veroveren en gewonnen komt te staan! Pim weet Daniël echter te verleiden tot een torenruil en – met één pion minder – twee vrijpionnen te creëren. Deze vrijpionnen weet Pim op zeer mooie wijze naar het volle punt te sturen! Mooie en leerzame partij!!


Jacques Huijzer – Johan Dielhoff

Ook Jacques en Johan zijn vaste klant van de rapidcompetitie! Jacques speelde 8 van de 9 rondes en Johan zelfs alle 9! Ook hier komt er een doorschuif Caro-Kann op het bord! Helaas gaan de dames snel van het bord af en blijft er een evenwichtige stelling over. Als er een gelijkwaardig toreneindspel op het bord komt en beide spelers slechts één minuut op de klok hebben besluiten Jacques en Johan om het punt deze ronde eerlijk te verdelen!


Caspar Kruijf – Oscar Klaren 

Ook deze ronde mag Caspar het tegen een jong(er) talent opnemen, na Manasvita is deze week Oscar aan de beurt! In een gesloten Siciliaan is het Caspar die al snel de dame van Oscar weet te veroveren, een voordeel wat Caspar uiteraard niet meer uit handen geeft. Wat Oscar verder ook nog probeert, het is Caspar die er met het volle punt vandoor gaat!


Jan Nijhof – Pim Beers 

Met een onorthodoxe eerste set weet Jan Pim direct uit zijn eventuele openingsvoorbereiding te halen! Op 1.Ph3 zal Pim vast niet gerekend hebben! Pim besluit zich niets aan te trekken van deze eerste zet, pakt het centrum en ontwikkelt rustig zijn stukken. Na wat onnauwkeurig spel van Pim is het echter Jan die het initiatief terug weet te pakken en positioneel gewonnen komt te staan! Jan weet dit voordeel echter niet te benutten en Pim vecht zich terug in de wedstrijd door de Dame van Jan in te sluiten en gelijk het volle punt binnen te halen!

Johan Haspels – Paul Chen

Ook deze week weer een nieuwe instromer: Paul Chen. Paul is een oud lid van onze vereniging en speelt deze ronde voor de eerste keer mee aan de rapidcompetitie! Welkom Paul!

Paul mag het in zijn eerste ronde opnemen tegen Johan, die het hem niet gemakkelijk zal gaan maken! In het Scandinavisch is het Johan die het witte openingsvoordeel weet te behouden en Paul langzaam maar zeker met zijn rug tegen de muur weet te drukken. Met een mooi (tijdelijk) kwaliteitsoffer weet Johan het Paul erg lastig te maken. Als Paul de correcte voortzetting mist, staat Johan opeens een vol stuk en een pion voor! Johan besluit het punt op de veiligste manier binnen te halen, hetgeen hem ook lukt!


Michel van Liempdt – Paul Hogervorst 

De partij tussen Michel en Paul speelt zich in de Franse (Tarrasch) wateren af. Michel ziet zijn kans schoon om het loperpaar te pakken en Paul met een geïsoleerde pion achter te laten! Met al zijn ervaring weet Paul hiermee echter prima om te gaan en met een mooie paardmanoeuvre een loper van Michel te ruilen! Michel weet op zijn beurt de geïsoleerde pion van Paul te winnen, maar ziet een penning op zijn toren over het hoofd! Deze kans pakt Paul uiteraard met beide handen aan en hij weet het punt vervolgens op professionele manier binnen te halen! Mooie en leerzame overwinning!


Paul Geerligs – Wim Peters 

Mijn allereerste schaakleraar tegen mijn schaak- en carpoolmaatje! Dat moet wel een mooie partij worden! Voor mij persoonlijk is het in ieder geval een partij om naar uit te kijken! In de Van Geet (1.Pc3) besluit Wim er een gesloten Siciliaan van te maken, voor een Siciliaan speler pur sang uiteraard een verstandige keuze! Paul heeft de partij van Wim van de vorige ronde goed bekeken en besluit om zijn f-pion naar voren te spelen! Als de Dames geruild worden heeft Paul een mooi ruimtevoordeel op de koningsvleugel! Wim weet echter hoe hij dit moet aanpakken en besluit om deze pionnen te blokkeren en de half-open c-lijn aan te vallen. Op het moment dat Wim iets beter komt te staan besluit Paul om tot zetherhaling over te gaan, hetgeen Wim accepteert!


Masha Lindenaar – Jeroen Duin

Ook in de staart van het veld worden er uiteraard mooie gevechten uitgevochten! In een voor mij onbekende opening, die chess.com als Vienna Game: Falkbeer, Stanley Variation betitelt, weet Jeroen het centrum te bezetten met zijn pionnen. Als Masha één van deze belangrijke pionnen weet te winnen, lijkt het voor Jeroen een lange avond te gaan worden! En dat wordt het ook! Met een vernuftige truc weet Jeroen de Dame van Masha zo vaak aan te vallen dat zij de dekking van haar paard op moet geven, welke Jeroen uiteraard graag van het bord pakt! Masha geeft zich echter niet gewonnen en vecht voor wat zij waard is! Met een paar rake zetten weet zij een verschrikkelijk lastige tactische stelling op het bord te toveren en het Jeroen nog erg lastig te maken! Als de rook is opgetrokken heeft Masha weliswaar slechts één pion voor haar verloren paard, maar staat de Koning van Jeroen op de tocht! Helaas overziet Masha dat zij het gepende paard van Jeroen kan aanvallen met haar pion en zo weer helemaal terug in de wedstrijd kan komen. Jeroen geeft verder geen kansen weg en pakt na 72 zetten toch nog het volle punt! Zeer vermakelijke partij!


Micha Lindenaar – Vladimir Kutchoukov 

In het driepaardenspel is het Vladimir die met zijn vijfde zet de theorie ontwijkt. Micha lijkt van deze zet van slag, hij geeft namelijk direct een vol stuk weg! Vladimir op zijn beurt mist dit echter ook en besluit zijn Koning eerst in veiligheid te brengen, waarna Micha zijn loper weer in veiligheid weet te brengen! Een onstuimig begin dus! Vladimir weet hierna met zijn sterke lopers de Toren van Micha in te sluiten en een kwaliteit te winnen. Micha gaat uiteraard niet bij de pakken neer zitten en vecht door! Vladimir maakt echter geen fouten meer en pakt deze ronde het volle punt!


Luc van Dijk – Ruurd Admiraal

Helaas heeft Ruurd deze ronde de weg naar de rapidcompetitie niet weten te vinden en gaat Luc zonder tegen Ruurd te spelen met een punt naar huis. Gelukkig staat Dennis altijd paraat om een vriendschappelijke partij te spelen, zodat ook Luc vandaag een vleugje clubgevoel heeft op kunnen snuiven! 

Ook deze ronde heeft ons weer vele mooie momenten opgeleverd! Tot woensdag bij het blitztoernooi!

Veel gezondheid en de hartelijke schaakgroeten van André, Dennis en Danny