Terugblik coronatijd online

Online Senioren

Hoe begon het

Halverwege maart werden we ineens overvallen door het gedwongen (tijdelijk) sluiten van de schaakclub. We hadden geen idee hoe lang dit zou duren, maar het werd al snel duidelijk dat het niet voor een paar weken zou zijn. Daarom hebben we een online versie van de club gestart op chess.com. Misschien niet het voorkeursplatform van iedereen, maar op dat moment – zover wij konden zien – wel het platform met de meeste mogelijkheden.

Het was een hectische periode, want er moest veel geregeld worden, en soms was de ambitie groter dan het vermogen.We zijn gestart met door chess.com geleide toernooien en al heel snel hadden we 100 leden. Op dit moment zelfs 125! Meer dan we ooit gedacht hadden. Ook oud-leden werden lid en zelfs werden enkele nieuwe leden geworven langs deze weg.

Online Rapid

Omdat er zoveel clubleden online meededen werd het interessant om een echte competitie te gaan organiseren zoals die op de club gehouden wordt. Dit is niet is dat door de schaakplatforms standaard geboden wordt.Met de technische ondersteuning van Frederik Lindenaar werd hiervoor echter een soepel mechanisme opgezet, en we konden van start met een Online Rapid competitie op de maandagavond.
Deze competitie werd gewonnen door Henk Bermon die vanuit Noord-Holland vrijwel elke week van de partij was.
Van grote waarde vonden wij altijd de mooie en volledige verslagen die gemaakt werden van de Online Rapid door uw verslaggever Danny Overweg die had aangeboden ons te helpen.
De virtuele clubavond op maandag werd steevast afgesloten met een Arena snelschaaktoernooi.

Blitztoernooi

Nu we toch meer dagen beschikbaar hadden in het virtuele clubhuis was het ook eenvoudig om op de woensdag nog een Zwitsers Blitztoernooi te organiseren.Van al deze blitztoernooien werd een klassement bijgehouden, dat eenvoudig bijgewerkt kon worden door een template dat spontaan door Jan Nijhof werd aangeleverd.
Lange tijd leek het er op dat dit klassement gewonnen zou worden door Dennis van Leusden, maar op conditie werd hij op het eind ingehaald door – wie anders dan – Henk Bermon!

Zomerrapid

Na afloop van de Online Rapid werd er verder gegaan met de zomerrapid. Daar verscheen ook Martijn Woudsma aan de start. En hij werd ook meteen de winnaar van de competitie die wat abrupt afbrak, toen de club op 24 augustus weer de deuren opende.

Evenementen

Daarnaast zijn er nog enkele evenementen geweest, zoals het Internationale Paastoernooi waaraan Almere met 2 teams deelnam. Dit was ook voor de organisator de eerste keer en het verliep aanvankelijk chaotisch doordat live alle gecreëerde matches opnieuw gemaakt moesten worden.

Ook waren er stemschaakmatches tegen VAS en de Volewijckers. En een meerdaagse teamwedstrijd tegen Mid-Frylân. Deze werd ruim gewonnen door de onzen met Ivo Knottnerus op bord 1. Opvallend was ook dat de match tussen (daar is hij weer) Henk Bermon en IM Migchiel de Jong in evenwicht bleef. De eerste plaatsen intern voor Henk kwamen dus niet uit de lucht vallen.

Helaas had deze match voor Gerben Terpstra en onbevredigende afloop. Hij speelde tegen een jeugdspeelster die op een gegeven moment kennelijk de interesse in de partij verloren had, en geen zetten meer deed.

Correspondentieschaaktoernooi

Ook zijn we begonnen met een correspondentieschaaktoernooi waarbij we lessen geleerd hadden uit de ervaringen van Gerben, en deze als No Vacation toernooi aangemaakt hadden. Dan moet je dus echt binnen 3 dagen je zet doen. Anders zou het toernooi ook te lang gaan duren. Op dit moment is de eerste ronde echter nog bezig met een titanenstrijd tussen Danny Overweg en Raymond van den Bos die in hun tweede onderlinge partij welhaast op hun tandvlees moeten lopen.

Flevocup

En dan was er ook nog op de zaterdag, om de week een competitie met een lang tempo, de Flevocup. Dit was een competitie waaarbij de spelers even rustig konden nadenken over hun zetten met een tempo van 60+10. 

De laatste partij van de Flevocup is nog niet gespeeld, maar Henk Bermon kan niet meer ingehaald worden, dus schrijft ook deze titel bij op zijn palmares!

Jeugd

Voor de jeugd werd er elke maandagavond een jeugdarena georganiseerd. Na enige tijd werden hier de online lessen, georganiseerd en technisch mogelijk gemaakt door Frederik Lindenaar en met docenten Masha Lindenaar, Katja Lindenaar, Pim Beers, Jeroen van de Berg en Julia de Roo en supersub Jarno Witkamp. Deze activiteit heeft ook de publiciteit gehaald in de lokale pers.