Monnickendam Chess Tournament

Senioren

Op de schaaksite van chess.com wordt vanaf 6 december gespeeld het Monnickendam Chess Tournament #4 De initiatiefnemer is de Nederlander Jurriaan van Harten uit Monnickendam, die zelf ook meespeelt.

Dit toernooi is toegankelijk voor spelers met een rating tussen 1001-1550. Zelf ben ik ook een van de deelnemers. Aan dit toernooi doen maar liefst 250 spelers mee , ingedeeld in 25 groepen van 10 spelers.

Iedere speler speelt met wit en met zwart tegen dezelfde tegenstander. Dus in totaal 18 partijen tegelijk. De bedenktijd is 1 zet per dag. Zelf ben ik in ronde 1 ingedeeld in groep 9.

De bovenste 3 van elke groep plaatsen zich voor ronde 2. Al mijn 18 partijen heb ik gewonnen. In mijn groep heb ik gespeeld tegen tegenstanders uit de volgende landen:

Argentinië, Nieuw-Zeeland, Iran, Egypte, Duitsland, Rusland, Roemenië (2x) en de Filipijnen.

Mijn achttiende en laatste winstpartij was tegen Melville-Smith1951 . Deze heer waarschijnlijk geboren in 1951 woont in Nieuw-Zeeland en heeft de hoogste rating in mijn groep.

In deze partij speelde ik met wit het London Systeem. In begin ging het om de strijd in het centrum , waarbij zwart kans op voordeel heeft laten liggen. Na zet 21 van wit Pd6 krijgt wit voordeel. Op zet 24 offert zwart zijn toren op D6 tegen paard en pion, waardoor wits voordeel wordt vergroot. Na een wederzijds bepaald niet vlekkeloos gespeeld middenspel worden op zet 48 de dames geruild.

Daarna resteert een eindspel van toren tegen paard met pionnen , dat leidt tot een gemakkelijke winst voor wit.