GP VAS: Almeerse bekerwinnaars

Jeugd jeugd-page

Nadat vele schakertjes twee weken eerder al de Grand Prix van Amsterdam West hadden bezocht, waren er nu zelfs nog meer die naar de Grand Prix van VAS trokken. Qua leeftijd liep het aardig uit elkaar maar doordat de groepjes worden ingedeeld op speelsterkte heeft iedereen toch een leuke dag gehad.

Laten we beginnen met de spelers die hun eerste toernooi speelden: Sommige van hen waren al een week aardig nerveus geweest, anderen besloten pas vlak voor het begin van het toernooi dat ze toch mee wilden doen. Voor spelers die hun eerste toernooi spelen is het juist indelen soms lastig, omdat de organisatie niet alle spelers even goed kent.

Veel spelers van Almere speelden in de lagere groepen. Zo zaten broer en zus Jay en Xiao-ke beiden ingedeeld in groep 14, samen met vriend Esben die niet bij de club schaakt. Ook in deze groep zat Shu-qi. Die met 5 punten de tweede plaats behaalde. Het podium werd gecompleteerd door twee andere meiden uit Almere die geen lid zijn van de schaakclub. Lenthe scoorde 4,5 punt en Elisa won met 6,5 punt niet alleen de eerste prijs van de groep maar ook de grote wisselbeker omdat zij de beste score had van alle meisjes op het toernooi.

Meike en Otis speelden in groep 13. Meike had zichzelf als doel gesteld om minimaal één partij te winnen tijdens haar eerste toernooi. Dat is met een eindscore van 2,5 punt ruimschoots gelukt, al was het niet genoeg om een beker mee naar huis te nemen. Ook Otis lukte het niet om eremetaal te winnen.

In groep 12 zat clublid Yu Chen wellicht iets te hoog ingedeeld. Schoolschakers Max, Sedra en Hugo zaten hier iets beter op hun plaats. Hugo won zelfs de derde prijs! Iets hoger, In groep 11 werd ook een prijs gewonnen. En wel met een 100% score door Yuxien. Net buiten de prijzen viel Shuyao, maar op je eerste toernooi 50% scoren is zeker niet slecht.

In groep 10 zaten dan weer veel Almeerse schakers, ook omdat er hier geen acht maar tien spelers waren. Zij vielen allen (net) buiten de prijzen. Benjamin, Jeiko en Lay zitten op de club ook al bij elkaar in de lesgroep, terwijl Adam vooral op school schaakt.

Foto: Kiran Kumar Samala

Vier van zijn schoolgenoten zaten samen in een van de meest gelijkwaardige groepen van het toernooi. Met 4,5 punt werd groep 9 gewonnen door Jesse, terwijl Cas, Davey en Tamás net buiten de prijzen vielen. Wel een derde prijs was er voor clublid Gagan.

Voorlopig hebben we nog geen groep hoeven overslaan omdat er geen Almeerders in zaten, en dat hoeft ook bij groep 8 niet, waar schoolschaker Bas een mooie score van 3,5 uit 7 haalde. Klasgenoot Wouter won in de vorige Grand Prix een van de lagere groepen en was nu in groep 7 ingedeeld. Dat leverde een lastige middag op, waarin toch nog één partij werd gewonnen. Wel was er in deze groep een derde prijs voor clublid Yuvan, die 4,5 punt scoorde.

Groep 6 kunnen we overslaan omdat er geen Almeerders in speelden. In groep 5 wel een deelnemer uit Almere. Jinan, die omdat hij op maandag voetbaltraining heeft schaakt bij MSK, scoorde 4 punten en de vierde plaats.

Dan hebben we nog de drie oudere jongeren over. Zij speelden van de Almeerders in de hoogste groepen. In groep 4 deed Lars mee. Na een overwinning in de eerste ronde produceerde hij een lange rokade. In de laatste drie ronden wist hij echter nog drie keer te winnen. Het leverde een fraaie eindstand op met maarliefst vijf spelers op de gedeelde eerste plaats. Hiervan had Lars de beste tie-break, en hij mocht dan ook de gouden beker mee naar huis nemen.

Ook een gouden beker was er voor Jesse die in groep 3 meespeelde. Dit ging op een heel wat regelmatigere manier dan bij Lars getuige de score van 6 punten. Ook Aman scoorde 6 punten (in groep 2), maar dat leverde hem slechts zilver op omdat een van zijn concurrenten ook slechts 1 punt liet liggen tijdens het toernooi. In de eerste groep waren er dit keer geen deelnemers uit Almere, maar gezien de progressie die de spelers maken is het slechts een kwestie van tijd voordat dit wel het geval zal zijn. Wellicht al tijdens de volgende Grand Prix, op 6 november in Almere!