Almere 1 verliest belangrijke een na laatste match

Senioren

Zaterdag speelde Almere 1 in de schaakstad Wijk aan Zee tegen de Wijker Toren 1. Bijzonder om Dorpshuis de Moriaan buiten Tata te bezoeken! Deze match was belangrijk om nog goede kansen te hebben om in de 2e klasse te handhaven.

De match begon relatief goed, enkele uren na de start maakte piepjonge jeugdspeler en invaller Akshaj remise op bord 6 tegen Jimmy van Zuthpen (2064)! Kort daarna verloor Caspar, een moeilijk middenspel leek zijn kant op te vallen nadat hij de gewenste breekzet kon spelen. Helaas ontstond een tactisch complexe stelling waar Caspar zich verrekende. Zie hieronder het middenspel met commentaar van Caspar zelf:

Roger maakte de match weer gelijk en won opvallend snel op bord 1. Op dat moment waren Mike, Oscar, Duncan, Martin en ik nog bezig. Mike zijn tegenstander herhaalde zetten in een stelling waar Mike het gevoel had dat hij in de problemen was. Na de eerste zettenherhaling bood hij remise aan, dat nam zijn tegenstander aan.

Martin stond op dat moment verloren en vocht voor een halfje met veel materiaal minder. Op de andere borden moest het dus gebeuren. Oscar en ik moesten meerdere keren een remiseaanbod van onze tegenstander afwijzen. Duncan had een ongelijke lopereindspel dat voor hem niet meer te winnen was.

Ik was zelf positief over mijn stelling en probeerde het om te zetten in een winst. Mijn tegenstander wist alleen de hele tijd antwoord te geven op mijn ideeën. Achteraf bleek ik serieuze kansen in het middenspel gemist te hebben met groot voordeel, tijdens de partij was dit het spannendste moment.

In de tussentijd verloor Martin na een lange strijd in een verloren stelling. Daardoor bleef Oscar op bord 2 als enige nog over. Hij had twee keer remise afgeslagen en probeerde zijn stelling om te zetten in een punt. Ik vond het knap hoe ver hij kwam door zijn tegenstander steeds meer onder druk te zetten. Langzaam werd hij steeds actiever en pakte hij materiaal, het volgende eindspel bleef over.

Eindstand 5-3 in ons nadeel. Dat wordt pittig aangezien we de op 21 mei de laatste match spelen tegen Purmerend, de nummer 1 met daarin onder andere (voor ons bekenden): Tobias Kabos, Hing-Ting Lai en Ivo Knottnerus.