Almere 1 wint met het kleinst mogelijke verschil

Senioren

Dit seizoen draaien we tot dusver aardig mee in klasse 3B. Of het team zich nog verder kan opwerken hangt onder meer af van de match die we op zaterdag 17 december spelen. We treden aan tegen Zevenaar dat op dit moment tweede staat in de competitie.

Caspar is deze middag het eerst klaar. Hij heeft de variant die op het bord kwam kort geleden nog bekeken. Vanuit het vierpaardenspel bereikt zijn op papier veel sterkere tegenstander niets met de witte stukken nadat de dames op de 11e zet van het bord gaan. Na zet 19 worden de zetten herhaald en kan Caspar, een achteraf gezien, belangrijk halfje laten bijschrijven.  

Duncan zet Almere op voorsprong. In de door zijn tegenstander gekozen afwikkeling rekent hij scherper dan de zwartspeler. De partij van de dag wat mij betreft. Hieronder kunnen we de partij met de interessante winnende combinatie naspelen. Een paard op a8 (hoe komt het daar?) blijft hangen. Met commentaar van Duncan zelf.

In de partij van Martin (met zwart) worden de belangrijkste stukken over de c-lijn geruild. De stelling die overblijft biedt aan geen van beiden winstkansen. Remise. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de partij voorbij is voordat ik me er in kan verdiepen. Wie wil weten hoe het er precies aan toeging moet dat even aan Martin zelf vragen.

Dennis (fijn dat hij er weer bij kan zijn!) wordt in de partij geconfronteerd met een vroeg gespeeld g4. De vraag is hoe hij dat het beste kan beantwoorden. Na het door Dennis gespeelde f6 moet hij nog flink aan de bak om de witte koningsaanval te weerstaan. Dat lukt en na herhaling van zetten is de remise een feit.

Oscar moet hard werken om een opening te forceren bij zijn tegenstander. Hij investeert veel tijd in het vinden van een goed plan. Na het onvoorzichtige f5 slaagt hij er in om de koningstelling van zijn tegenstander open te breken. De zwarte dame staat afzijdig en de zware witte stukken maken het karwei af. Het is leuk en leerzaam om deze partij na te spelen. Oscar legt zelf uit wat de belangrijkste beslismomenten zijn.

Het staat 3 ½ – 1 ½ voor Almere en er zijn nog 3 partijen aan de gang.

Manasvita (aan bord 1) bijt inmiddels flink van zich af. Zij heeft een stelling bereikt waarin zij een pion heeft gewonnen en waarin haar loper meer voordeel lijkt op te leveren dan het witte paard. Op dat moment denkt ze lang na en kan zij de goede voortzetting niet vinden. Over een paar jaar (of nog eerder) speelt ze in deze stelling, uit de losse pols, iedereen van tafel. Nu lukt het haar nog niet en haar gewiekste tegenstander slaagt er in om een onhoudbare vrijpion te creëren.

Het is 3 ½- 2 ½ . Omdat het er naar uitziet dat Rob’s sterke tegenstander aan het langste eind zal gaan trekken, richten alle ogen zich op de partij van Bert.

Partij Bert met wit aan zet

Bert heeft een kwal te pakken, maar hij is er nog allerminst gerust op. Hij ziet nog allerlei listen en lagen in het spel van zijn tegenstander. Het is maar de vraag of hij de stelling van de zwartspeler kan kraken en verliezen mag hij in geen geval… Dan, als de klok ook een steeds belangrijker rol gaat spelen, vindt hij de winnende voorzetting. Eén van torens dringt door tot de achterste rij en kan de koning van daar bestoken met schaakjes. Pionwinst volgt. Niet lang daarna moet zijn opponent zich gewonnen geven. Bert scoort hiermee het winnende punt!

Rob voert deze middag een zware positionele strijd. Met zijn gedegen opbouw heeft hij met wit een stelling bereikt waarin hij via de c-lijn druk uitoefent op c7. Hij dwingt de paarden van zijn tegenstander terug in de verdediging. Dan weet die zich los te wrikken en even later voelt Rob zich gedwongen om een kwal op te offeren. Niemand geeft dan nog een cent voor zijn kansen. Maar Rob geeft niet op en houdt de strijd gaande. Hij weet zowaar nog een stelling te bereiken met maar 1 pion minder. De remise lonkt, maar gaat in de laatste seconden van de partij net aan zijn neus voorbij.

Met deze nipte overwinning neemt Almere 1 de tweede plek op de ranglijst van Zevenaar over en kunnen we vlak voor de winterstop constateren dat we dit jaar eindelijk weer eens meedoen voor het kampioenschap.

Pim Groot

Almere 1RatingZevenaar 1RatingRonde 5
Basa, M. (Manasvita)1840Verfuerth, K. (Kevin)20270 – 1
Klaren, D.S.Y. (Duncan)2033Günther, L.T. (Lars)20401 – 0
Leusden van, D. (Dennis)2121Boxberg, O.G. (Oliver)1903½ – ½
Klaren, O. (Oscar)1982Rouwenhorst, H. (Henk)17361 – 0
Kruijf, C.A. (Caspar)1860Homs, G.C.J. (Guust)2120½ – ½
Kamp van de, R.C. (Rob)1778Verfuerth, T. (Thomas)20930 – 1
Heijlman, M. (Martin)1862Pelgrom, V.J.M. (Vincent)1938½ – ½
Kampen, B.J. (Bert)1910Hoenselaar, D. (Dennis)16901 – 0
Gemiddelde Rating:1923Gemiddelde Rating:19434½-3½