Op zaterdag 12 maart speelde het eerste team een uitwedstrijd tegen A.A.S in Aalsmeer. Ons team was compleet, de tegenstanders speelden met enkele invallers. Toch was er nog steeds een aanzienlijk verschil in gemiddelde rating in het voordeel van A.A.S. Het werd een spannende match. Bij stand 3.5-3.5 werd het beslissende punt binnengehaald door Dennis. Hiermee zijn beide wedstrijden sinds de lockdown in winst voor Almere geëindigd en is de laatste plaats in de poule overgedragen aan Amersfoort 1, het team dat in de 6e ronde van ons verloor. Er zullen 2 teams moeten degraderen dus Almere 1 is nog zeker niet veilig. Maar als we deze opgaande lijn weten vast te houden en nog 1 van de nog te spelen 3 wedstrijden weten te winnen dan maken we een goede kans op klassebehoud.
Ik weet niet meer exact in welke volgorde de partijen zijn geëindigd, daarom behandel ik ze in bordvolgorde:
Roger moest het aan bord 1 opnemen tegen FM Jeffrey van Vliet. In februari speelde Roger in Italië een gesloten tienkamp en scoorde hij 4 uit 9 tegen een gemiddelde tegenstand van 2284. Dus hij is goed bezig en zijn fiderating is inmiddels opgelopen naar 2157. Helaas was Jeffrey van Vliet op dit moment nog net een maatje te sterk. Uit een soort “modern defence” opening ontstond een middenspel waarbij de tegenstander een mooi paard op d4 kreeg. Op een bepaald moment koos Roger voor een interessante onbalans in materiaal. Maar uiteindelijk kreeg zijn tegenstander een dodelijke mataanval nadat Roger besloot om met 26. Txc5 een pion te slaan.
Richard aan bord 2 bereikte met zwart tegen een jeugdige invaller een gunstig eindspel waarin beide spelers beschikten over 2 torens en 6 pionnen. Maar Richard’s torens werkten beter samen dan de torens van zijn tegenstander. En Richard’s pionnenstructuur was ook beter. Zo’n eindspel is hem wel toevertrouwd. Uiteindelijk verzuimde zijn tegenstander om af te wikkelen naar een toreneindspel met 1 pion minder en liet in plaats daarvan Richard’s vrijpion doorbreken. Daarna was de winst eenvoudig voor Richard.
Dennis aan bord 3 was als laatste klaar. Beide spelers hebben in deze partij beter gestaan. Dennis was in het voordeel toen de wederzijdse tijdnoodfase begon. Hij gaf zijn voordeel weg, de tegenstander profiteerde niet (met 39….Dh4 ipv Dg5, zie partij) waardoor Dennis bij stand 3.5-3.5 de 2 matchpunten kon binnenhalen. Dit is de vierde overwinning op rij voor Dennis die hiermee op een FM-waardige TPR van 2309!
Zelf speelde ik aan bord 4. In het middenspel kreeg mijn tegenstander koos mijn tegenstander een openingsvariant die ik niet had voorbereid. Hij kreeg druk over de open b-lijn. Maar toen hij verzuimde een zeer kansrijk kwaliteitsoffer te plegen (dat hij netals ik wel had bekeken maar niet aandurfde) kon ik zijn voordeel neutraliseren en een goed getimed remisevoorstel plaatsen. Aan het begin van het seizoen had ik bedacht dat 3 uit 9 in deze sterke poule al een goede prestatie zou zijn. Maar deze 3 punten zijn al na 6 wedstrijden binnen, TPR 2150.
De partij van Martin aan bord 5 ging aanvankelijk gelijkop. Maar op zet 23 blunderde Martin. De dame van de tegenstander kwam binnen op e2 en viel gelijktijdig toren en loper aan. Martin vocht nog wel door maar moest uiteindelijk het onderspit delven.
Het halfje dat Martin aan bord 5 weggaf kregen we op een soortgelijke manier terug van Oscar’s tegenstander aan bord 6. Oscar kwam beter uit de opening maar liet zijn voordeel glippen met het voortijdige 20….d6-d5. Toch konden nog geen 10 zetten later de stukken weer in de doos omdat zijn tegenstander na een blunder in gelijke stelling direct opgaf.
Aan bord 7 is het evenwicht in de partij van Duncan nooit echt verbroken geweest. De tegenstander had op een bepaald moment wel een extra pion op a5 maar die had weinig te betekenen en ging uiteindelijk ook weer van het bord af.
Manasvita speelde aan bord 8 een frisse aanvalspartij tegen de teamleider van Aalsmeer die zich genoodzaakt zag om zelf als invaller mee te spelen. Ik had het punt voor Manasvita al bijna geteld want haar stelling zag er zeer kansrijk uit en er zaten veel tactische wendingen in. Meestal is dat wel toevertrouwd aan Manasvita maar helaas lieten haar tactische vaardigheden het deze keer een beetje afweten en eindigde de partij uiteindelijk in remise door zetherhaling.