GP Almere: ruim 100 deelnemers

Jeugd

Op zondag 6 november werd de derde grand prix van de schaakbond Groot-Amsterdam van dit seizoen georganiseerd. Na succesvolle edities bij SVAW en VAS was het nu de beurt aan Almere om de schakertjes te ontvangen. Uiteindelijk waren er 112 inschrijvingen, waarvan er helaas 4 zonder bericht weg zijn gebleven. De resterende 108 schakertjes werden verdeeld over 14 groepen van acht (en soms zeven) spelers.

Een groot deel van de deelnemers kwam natuurlijk van de clubs in de SGA, maar ook de schoolschakers (voornamelijk uit Almere, maar ook uit Bussum) waren goed vertegenwoordigd. Van buiten de SGA hadden we nog deelnemers uit o.a. Hilversum, Hoogland, Lisse en Woerden.

In de hoogste groep gingen de oudere jongeren van Almere goed van start. Jesse de Boerdere had na drie ronden als enige nog een 100% score, terwijl Aman Hasrat enkel van Jesse had verloren. Aman had dan wel al gewonnen van Thomas Rantz, de vertegenwoordiger van MSK in deze hoofdgroep.  Ook de jongste deelnemer van de groep, Alex Ho, deed goed mee in de kopgroep met 2,5 punt.

Na vijf ronden hadden we eigenlijk nog steeds dezelfde kopgroep, met Thomas op 3,5 punt en de andere drie daar een halfje voor. Ronde 6 bracht daarin een kleine verandering. Aangezien Jesse van Alex wist te winnen ging hij samen met Aman als koploper de laatste ronde in. Die leiders bleven niet de leiders want Alex wist van Aman te winnen, terwijl Thomas van Jesse won.

De winnaar van Groep 1

Voor Alex was dit genoeg om de beker voor de derde plaats mee te nemen. Jesse had eerder in het toernooi van Alex en Aman gewonnen en werd op onderling resultaat de winnaar van het zilver. Het goud en daarmee ook de grote wisselbeker gaat naar Thomas, die de andere 3 uiteindelijk dus een half punt voor bleef. Daarmee was het (volgens de eigen jeugdleider) voor het eerst dat een lid van MSK een SGA grand prix wint!

Ook de andere leden van MSK deden het overigens prima. Zo legden ze in groep 4 beslag op vier plekken in de top vijf en werd in de groepen 3 en 5 ook een beker gewonnen. Ook onze beide gasten uit Woerden wisten met een beker naar huis te gaan.

De hoogste groep werd dus niet door een Almeerder gewonnen, in 10 van de andere 13 groepen ging het goud niet de stadsgrenzen uit.

Groep 2 was een prooi voor Lars van Renselaar, een van onze oudere jeugdleden. Groep 3 werd gewonnen door Ayden Lam, lid van Oosten Toren, maar woonachtig in Almere. In groep 5 zien we voor het eerst een 100% score, namelijk voor Jelle Straub (clublid). Ook zijn broertje Rinze scoorde 100%. Hij deed dit in groep 10.

Daarmee slaan we wel ineens wat groepen over, dus gaan we terug naar groep 6, die werd gewonnen door schoolschaker Shu-Ya Wu en groep 7 waar Sreesanth Manikandan, die begin dit seizoen lid is geworden van onze club, een 100% score haalde. Ook in groep 9 ging de eerste prijs naar een Almeerder, namelijk Yuxien Lam.

Nog een van onze nieuwe leden won zijn groep, Rithvikram Pattabiraman verloor weliswaar een partij, maar dat was voor de anderen niet genoeg om hem van het goud af te houden. In de groepen 13 en 14 hebben we dan weer twee broers die elkaars score kopiëerden. Naël el Adouli en Louaï el Adouli lieten beiden slechts een halfje liggen.

De oplettende lezer zal gemerkt hebben dat er drie groepen overgeslagen zijn. Dat zijn de groepen die niet door Almeerders zijn gewonnen. Groep 4 werd zoals eerder al gezegd gedomineerd door MSK. Van deze MSK’ers bleek Jonaël Doggers ditmaal de sterkste. Lucas Ren (groep 8) en Sayashi Singh (groep 11) namen hun gouden bekers mee naar Amstelveen. Hiermee komt er een eind aan dit verslag. Als alles goed gaat is er volgend jaar weer een Grand Prix in Almere (bij voorkeur weer in november)